Mennyi alvás kell egy óvodás korú gyereknek? Előbb-utóbb bajt okoz, ha ez nincs meg

A megfelelő mennyiségű alvás a fejlődő szervezetnek különösen fontos.

Mennyi alvás kell egy gyereknek?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Felnőttként is tudjuk, mennyire nehéz úgy végigvinni egy napot, ha nem aludtuk ki magunkat. A kisgyerekek fejlődő szervezete számára a nem megfelelő alvásmennyiség hatványozottan visszaüt.

Minden életkorhoz tartozik egy minimum alvásidő, aminek a megléte szükséges ahhoz, hogy az ember kipihenten ébredjen, és testileg-szellemileg is jól érezze magát. A legkisebbektől a felnőttekig ezek a szükséges időtartamok változóak, a kor előrehaladtával az alvásigény csökken.

Mennyi alvás kell egy óvodás gyereknek?

A houstoni National Sleep Foundation háromszáz alvástanulmány alapján írta össze, milyen életkorban mennyi alvás szükségeltetik. Óvodáskorban, azaz három-öt éves kor között ez a kívánt mennyiség napi 10-13 óra.

Egy kisbabának 0-3 hónapos kor között napi 14-17 óra alvásra van szüksége, azaz a napnak bőven a felét, csaknem egészét átalussza. 4-11 hónapos kor között a szükséges mennyiség 12-15 órára csökken. Egy egy-két éves gyereknek napi 11-14 óra alvás kell.

Általános iskolás korban, 6-13 éves korig a napi kívánt alvásmennyiség 9-11 óra, tiniként pedig, 11-14 éves kor között napi 8-10 óra alvásra van szükség legalább.

Ha nem alszik eleget a gyerek, rossz vége lesz

A megfelelő mennyiségű alvás a fizikai pihenést, a test regenerálódását szolgálja, szükséges a szervezetben zajló élettani folyamatok optimális működéséhez, és az agyat, az idegrendszert is pihenteti.

A megfelelő mennyiségű alvás a gyerekek számára azért is elengedhetetlen, mert segíti a neuronjaik megfelelő fejlődését. Ha nem alszik eleget az ember, illetve a gyerek, idegrendszere látja kárát. A kevés alvás a tanulási képességekre, a memóriára, a szellemi teljesítményre negatív hatással van, ráadásul a hangulatra is ráteszi a bélyegét. A gyerekek ingerültebbek, nyughatatlanabbak lehetnek kialvatlanul.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kevés alvás sajnos testsúlygyarapodáshoz is vezethet, mivel hatására a hízékonyságot növelő, étvágyserkentő és zsírraktározást elősegítő leptin és ghrelin termelődik. A mai gyerekek sajnálatos módon a kelleténél mozgásszegényebb életet élnek, az alváshiány ugyancsak egészségtelen hatásával párosulva így a hízás még valószínűbb lehet.

A megfelelő mennyiségű alvás biztosítása a szülő felelőssége. Érdemes kialakítani egy napi rutint, amit a család követhet, így a gyerekben szinte reflexszerűen kialakulhat, mi után következik mindennap az alvás.

Ha a gyereket nem lehet rávenni a lefekvésre, segíthet egy-egy alvásra hangoló, nem túl izgalmas, nem fordulatos mese, az alvós játék és alvós pléd elővétele, a nagyobb lámpa helyett a kisebb felkapcsolása, és, ha a szülő nem hangosan beszél, hanem nyugodt, minél halkabb és finomabb hangon a gyerekhez. A veszekedés az ellenálló gyerekkel visszaüthet, mert még jobban felébreszti a kicsit.

Képek: Getty Images.

Aludni bárhol, bármikor, bármin: 8 fotó, amin a gyerekek bizonyították, lehetséges

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük