A koronavírus rejtett hatása: már az időjárás-jelentésben sem bízhatunk miatta?
Nagyon megnehezíti a meteorológusok munkáját a járvány miatti intézkedések bevezetése.

felhok-fentrol
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A repülőforgalom koronavírus-járvány miatti csökkenése az időjárás-előrejelzésekre is hatással van - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a honlapján. A járványhelyzet egyik következményeként világszerte számos légitársaság redukálta járatai gyakoriságát, vagy teljesen leállította azokat.

Ezzel egyúttal azoknak a repülőgépes méréseknek a száma is drasztikusan csökkent, amelyek fontos információforrást jelentenek a meteorológiai előrejelző modellek számára - hívták fel a figyelmet.

Fontos adatoktól esnek el a meteorológusok

Az európai meteorológiai szolgálatokat tömörítő EUMETNET folyamatosan figyeli az időjárás-előrejelzésekbe beépülő repülőgépekről származó - úgynevezett AMDAR - mérések számát, és a legutóbbi napok adatai alapján az európai felszállások mintegy 70%-os csökkenésével körülbelül 40%-ára esett vissza az AMDAR-mérések száma. A csökkenés mértéke napról napra fokozódik, és előreláthatóan a nyárig folytatódik - emelték ki.

Az időjárás-előrejelzések megbízhatósága rendkívül érzékeny a kiindulási feltételek pontosságára, ezért a meteorológiában nagy hangsúlyt fektetnek a kezdeti állapot minél pontosabb leírására. A szárazföldi felszín közelében fontos információval szolgálnak a felszíni meteorológiai állomások adatai, a magasabb légrétegek viszonyairól viszont a ballonos rádiószondák, a repülőgépeken elhelyezett mérőműszerek és a távérzékelési eszközök - például a műholdak - adnak képet.

Csökken az előrejelzések megbízhatósága

Az Országos Meteorológiai Szolgálat rövid távú előrejelzéseit a Kárpát-medencét lefedő AROME modellre alapozza, ami számára a modelltartományon kívül zajló folyamatokat az ECMWF előrejelzései írják le. A középtávú prognózisok esetében döntően az ECMWF eredményeire támaszkodnak. Így az OMSZ előrejelzéseinek megbízhatóságát is nagymértékben befolyásolja a repülőgépes mérések számának csökkenése - hangsúlyozták.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjegyezték továbbá, hogy az elhúzódó járványhelyzet miatt egyéb mérési információk esetében is számítanak visszaesésre. Néhány hetes időtávlatban várhatóan csökkenni fog például a hajókról felengedett rádiószondák száma, hosszabb távon pedig a készletek kimerülése és a karbantartás elhúzódása okozhat átmeneti leállásokat például a radarhálózatban.

Fotók: Getty Images

Így ürültek ki a magyar városok a járvány miatt

Az új koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére az otthon maradás jelenleg a leghatékonyabb és szinte az egyetlen dolog, amit bárki tehet. Ennek, valamint a turizmus visszaesésének eredményeképpen mára az ország egyébként forgalmas közterületei is szinte teljesen elnéptelenedtek.

Ezt is szeretjük