Csökkentik a gyulladást a szervezetben: 10 egyszerű étel, amit gyakrabban kellene fogyasztani

Erős hatóanyagaiknak köszönhetik gyulladáscsökkentő hatásukat.

Gyulladáscsökkentő ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyulladás a szervezet természetes válaszreakciója egy fertőzésre vagy irritációra, amikor viszont krónikussá válik, sajnos súlyos betegségek kialakulásához vezethet. A gyulladás erősödéséhez hozzájárul a túlsúly, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás is.

A gyulladás szinte bárhol kialakulhat a testben: gyakori az emésztőrendszerben, a légutakban, az érrendszerben, az ízületekben, valamint az idegekben is, és krónikussá válva számos szövődménnyel járhat. A tudatos, egészséges életmód szerencsére mind a megelőzésben, mind a fennálló betegség tüneti kezelésében hasznos segítséget jelent. 

Gyulladáscsökkentő ételek

Amellett tehát, hogy az ember felhagy a rossz szokásokkal, így az alkoholfogyasztással vagy a dohányzással, valamint a cukrot, a fehér lisztet, a feldolgozott húst vagy a gyorsételeket is elhagyja, az egészséges, gyulladáscsökkentő diéta támogatja igazán a testet.

Sok zöldség csökkenti a gyulladást, így a béta-karotinban gazdag sárgarépa, a vitamindús karfiol, kelkáposzta vagy a flavonoidokat tartalmazó petrezselyem is. Még jobb, ha a levesbe gingeroltartalmú gyömbért aprítasz.
A kurkumint tartalmazó kurkuma az egyik legerősebb gyulladáscsökkentő fűszer. Az indiai konyhában kedvelt anyag, ezért egy csirke tikka massala egészséges választás lehet.
A céklának számos jótékony hatása van, ezért a megelőzésben is hasznos. Gyulladáscsökkentő hatása a benne levő betaninnak és fenoloknak köszönhető. Alufóliába csomagolva, héjában sütve ízletes köret lehet.
A fokhagymában található flavonoidok, így a kvercetin is hatékony gyulladáscsökkentő. Krémlevesként arra viszont figyelni kell, hogy a tejet és a lisztet mással érdemes pótolni.
A béta-karotint tartalmazó édesburgonya is csökkenti a gyulladásokat, a zöldségekkel töltött változat is finom és egészséges vacsorafogás.
A polifenolokat tartalmazó gyümölcsök szintén hatékonyak a gyulladáscsökkentő diétában, így a cseresznye, a kék szőlő, a szeder, a málna, a fekete és a vörös áfonya is. Nassolni is bátran lehet őket.
Az omega-3-zsírsavak is hatékonyan csökkentik a problémát. Ennek a zsíros halak, mint a lazac, a szardínia, a hering vagy a tonhal is jó forrásai.
A csonthéjasok más egészségügyi előnyeiken túl az omega-3-zsírsavaknak és fenoloknak köszönhetően a gyulladást is csökkentik, ezért akár müzlire szórva vagy magukban is javasolt fogyasztani őket.
A leveles zöldségeket a bennük található flavonoid, karotinoid és klorofill teszi értékessé az étrendben. A spenót, a rukkola és a saláta remek kísérője a főételnek, és salátákba is kiváló.
A tojás igazi teljes értékű étel, és gyulladáscsökkentő hatása is bizonyított. Ha nem áll fenn vele szemben intolerancia, akár egy cukkinis-spenótos frittata is lehet a reggeli.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük