Rákmegelőző, gyulladáscsökkentő, és az influenzától is véd: új dolgok derültek ki a D-vitaminról
Nemcsak erősíti a szervezetet.

nagykep?cikkid=169983&kep=vitamin-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nemcsak a csontok és az izmok egészségét védi a rákmegelőző hatása kapcsán is gyakran emlegetett D-vitamin-pótlás, hanem óv az olyan akut légzőszervi gyulladásoktól is, amilyen a nátha és az influenza. Ezt derítették ki a Londoni Queen Mary Egyetem kutatói egy nagyszabású tanulmányban.

A British Medical Journal című orvostudományi folyóiratban közzétett tanulmány 14 országban, köztük Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Japánban, Indiában, Afganisztánban, Ausztráliában és Kanadában végzett kísérleteken alapul. 11 ezer résztvevővel végezték a 25 klinikai próbát, melynek eredményei új megvilágításba helyezték a D-vitamint.

A D-vitamin véd a légzőszervi gyulladásoktól

Külön-külön ezek a kutatások ellentmondó eredményekre jutottak. Egyesek kimutatták, hogy a D-vitamin véd a légzőszervi megbetegedésektől, mások semmiféle ilyen hatást nem tudtak igazolni, olvasható a medicalxpres.com hírportálon.

Adrian Martineau professzor, a tanulmány vezető szerzője hangsúlyozta, ez a nagyszabású kutatási együttműködés az első döntő bizonyítékot szolgáltatta arra, hogy a D-vitamin valóban véd a légzőszervi gyulladásoktól. A D-vitamin-pótlás védelmi hatásai a legerősebbek azoknál, akiknek szervezetében a legalacsonyabb a D-vitamin-szint. Ők a pótlást napi vagy heti szinten kapják, nem pedig ritkábban, magyarázta a professzor.

Vitaminnal dúsított élelmiszerek

Emellett hozzátette, hogy a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek folyamatos, alacsony szintű D-vitamin-bevitelt biztosítanak. Ezzel számos országban sikerült megszüntetni a nagymértékű D-vitamin-hiányt.

A D-vitamin ezen új előnyének kimutatásával tanulmányuk megerősíti az élelmiszerek D-vitaminnal való dúsításának bevezetését olyan országokban, mint az Egyesült Királyság, ahol általános a súlyos D-vitamin-hiány.

Erősíti az antimikrobális peptideket

A D-vitamin a szakemberek szerint oly módon véd a légúti fertőzésektől, hogy  növeli az antimikrobiális peptidek szintjét a tüdőben. Az antimikrobiális peptidek, amelyek az élővilág legősibb védekező mechanizmusai közé tartoznak, rövid, 15-40 aminosavból álló peptidláncok.

Ezek a kórokozók sejtmembránjában fejtik ki baktériumölő hatásukat. A tanulmány eredményei egybeesnek azzal a megfigyeléssel, hogy a nátha és az influenza általában télen és tavasszal lép fel, amikor a szervezet D-vitamin-szintje a legalacsonyabb. Ez adhat magyarázatot arra is, miért véd a D-vitamin az asztmarohamok ellen, amelyeket légzőszervi vírusok idéznek elő.

Új védelem az oltás mellett

A szakemberek kimutatták, hogy a napi vagy heti D-vitamin-pótlás felére csökkentette az akut légzőszervi gyulladás kockázatát azoknál, akiknek legalacsonyabb a D-vitamin-szintje. Mérsékeltebben védi azokat, akiknek szervezetében magasabb a D-vitamin-szint.

Az ő esetükben 10%-kal csökkentette a légzőszervi gyulladás kialakulásának a kockázatát. A kutatók szerint az akut légzőszervi gyulladás kockázatának csökkenése a D-vitamin-pótlással egyenértékű az influenzaoltás védőhatásával.

Ezt is szeretjük