Rákot okozhat a hiánya: ezt teheted ilyenkor, hogy pótold a létfontosságú vitamint
A hiányállapot súlyos betegségekhez vezethet.

nagykep?cikkid=166743&kep=dvitaminnapfeny1-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az utóbbi években komolyabb kutatások folytak a D-vitamin hiánybetegségeivel kapcsolatban. Az orvosok megerősítették, hogy ez a vitamin nemcsak a szervezet csontképzését befolyásolja, hanem más területeken is fontos szerepe van.

Így a hiánya szívbetegségek, autoimmun-problémák kialakulásához is vezethet, sőt egyes kutatások szerint a rák kialakulásával is kapcsolatban álhat. Ezen kívül a rendezett élettani működéshez szükséges kalcium felszívódását is ez a vitamin garantálja. Létfontosságú tehát, hogy megfelelő mennyiséget fogyassz belőle. 

Mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, nem lehet könnyelműen bánni vele. Az elsősorban a nap sugarainak hatására a testben keletkező D-vitamin szintje a napfény nélküli őszi és téli hónapokban csökkenhet. Hiánya nem fáj, a tünetei pedig jórészt általánosan jellemzőek a téli betegségekre, ezért nehéz észrevenni. A fáradtság, a sápadt bőr, az immunrendszeri betegségek oka lehet a D-vitamin-hiány, de ezt legnagyobb bizonyossággal laborvizsgálattal lehet megállapítani. Az orvos által felírt vitamin mellett te is próbáld meg természetes úton pótolni a D-vitamint. Nézd meg a képeket, és többet is megtudhatsz arról, ezt miként teheted meg.

Vitamint is lehet túladagolni

Főleg a zsírban oldódó vitaminokkal kell vigyázni. Ilyen a D-vitamin is. Ha túl sokat veszel be ezekből, az is káros hatással lehet a szervezetedre. Nézd meg az alábbi cikket, és ellenőrizd, melyek ezek a vitaminok!

Ezt is szeretjük