Hogyan kell mérni a fogyókúrás alapanyagokat? Csak így lesz pontos az eredmény
Nem jó ötlet a szemmértékedre hagyatkozni.
Attól még, hogy fogyókúrázol, egyáltalán nem biztos, hogy kisebb adagokat kell enned, mint korábban. Sokkal fontosabb, hogy kalóriaszegényebb ételekre válts, melyekből a számodra megszokott mennyiséghez hasonló porciókat ehetsz, és ezzel elkerülöd az éhezés érzését.
Hiába válogatsz azonban a tányérodra csupa alacsony kalóriatartalmú zöldséget, gyümölcsöt vagy laktató, magas rosttartalmú gabonaféléket, sovány húsokat. Még ezekből sem szabad akármennyit méretlenül enni.
Fogyókúrás adagok
A fogyókúrának fontos része, hogy valamilyen tervszerűséget kövess. Érdemes nemcsak a kalóriákra, de a szénhidrátok, fehérjék és zsírok arányára, a rostok mennyiségére, sőt, egyes mikrotápanyagokra - ásványi anyagokra, vitaminokra - is odafigyelni, amiben előre elkészített mintaétrend vagy dietetikus segíthet. Amikor azonban a menüben ennyi minden pontosan ki van számolva, akkor nem lehet az adagokat sem félvállról venni, illetve össze-vissza mérni.
A pontatlan mérésnek nagyon könnyen az lehet az eredménye, hogy nem indul be a fogyás, hiszen jóval több kalóriát viszel be, mint amennyit kellene. Éppen ezért érdemes elhagyni a szemmértékre méricskélést.
Hasonlóképpen nem jó ötlet evőkanállal, csészével vagy más konyhai eszközzel adagolni. Ezek esetében ugyanis nagyon eltérő lehet egyes ételek mennyisége: egy csésze liszt jóval többet nyom, mint egy csésze spenót, de általában kevesebbet, mint ugyanennyi folyadék.
A kalóriákat az ételek és italok esetében 100 grammos mennyiségre vonatkoztatva megtalálod a csomagoláson, illetve az interneten is ez alapján a legkönnyebb utánanézni. A méréskor éppen ezért a legjobb, ha a konyhamérlegre hagyatkozol, mely rögtön grammban mutatja meg az adagot, amivel könnyű tovább számolni.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Amikor egy fogyókúrás receptet követsz, az összetevőket feldolgozás előtt mérd meg, ha az utasítás nem másképpen írja elő. A csirkemell sokat veszít a súlyából, ahogy a főzés során távozik belőle a víz, ugyanígy az alma tömege is csökken, amikor eltávolítod a magházát, a babé azonban az áztatás alatt megnő. A száraz alapanyagok - rizs, tészta, hüvelyesek, quinoa - esetében gyakran megkülönböztetve is megtalálod, hogy szárazon vagy főzve mérték-e az adott tápértékeket, de a húsoknál is eltérést okozhat a filézés vagy nyúzás.
Arra, hogy milyen állapotban kell mérni az alapanyagokat, a legtöbb esetben a recept is felhívja a figyelmet. A kész ételből később érdemes az étrendednek megfelelően ismét kimérni az előírt adagot.
A Pennsylvaniai Egyetem hatezer felnőtt körében végzett kutatása során kiderült, hogy azok, akik a fogyókúrájuk alatt rendszeresen konyhai mérleggel adagolták az ételeiket, sikeresebbek voltak a diétázásban, mint azok, akik a körülbelüli mérésre hagyatkoztak. Érdemes éppen ezért egészen addig folyamatosan kitartani a mérések mellett, míg nagyon pontosan nem rögzülnek az adagméretek.
Fogyókúrás alapanyagok a kamrában
A következő tíz egyszerű élelmiszer fontos alapja a fogyókúrának. Ha csak lehet, mindig legyen belőlük legalább egy kevés a spájzban, és máris valószínűbb, hogy egészséges ételeket készítesz majd!
OLVASD EL EZT IS!
- étkezés
- evészavar
Megakadályozza a túlevést, és fogyaszt: 4 dolog, ami becsapja az agyad
- paleolit táplálkozás
- vegán