Megakadályozza a túlevést, és fogyaszt: 4 dolog, ami becsapja az agyad

Többet nem eszed magadat pukkadásig, ha ezekre az apróságokra figyelsz.

tuleves

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bőség és az ízek szeretete gyakran sarkallja arra az embereket, hogy többet egyenek, mint amennyire valójában szükségük van. A fogyókúra azonban szinte lehetetlen, ha addig nem állsz fel az asztaltól, míg nem feszít a gyomrod, vagy, ha akkor sem tudod abbahagyni a nassolást, amikor már nem is vagy éhes.

A túlevés általában rossz táplálkozási szokásokra vezethető vissza, ebben azonban csak az egyik faktor, hogy mivel pakolod meg a tányért. Amikor az elfogyasztott étel mennyiségéről van szó, több tényező is közrejátszik.

Túlevés ellen

Az adagkontroll elsajátításának fontos része a túlevésre sarkalló beidegződések elhagyása, de az is, hogy a megfelelő ételmennyiség bevitelét támogató új szokásokat alakíts ki.

tuleves1

A következő négy dolog apróságnak tűnhet, a kutatások tanúsága szerint azonban sokat segítenek abban, hogy az agyad a kisebb mennyiséget is bőségesen elégként érzékelje, és ne edd magad túl.

  • Főzz otthon! Egy, a Public Health Nutritionben megjelent, 18 ezer ember körében végzett kutatás szerint ugyanis ez sokkal többet számít, mint az, miféle éttermet választasz. A tudósok szerint ugyanis, akik nem házi ételt ettek, átlagosan 200 kalóriával többet vittek be a nagy éttermi adagoknak köszönhetően, függetlenül attól, hogy egy gyorsbüfében, egy előkelő helyen vagy egy diétás ételeket kínáló étteremben ettek. Ezzel szemben, ha magad készíted az ételeidet, megválogathatod az alapanyagokat, és kimérheted a mennyiségeket, ami segít tudatosabbá tenni az étkezéseidet, illetve elkerülni a mértéktelen fogyasztást.
  • Nézd meg, mennyit szedsz a tányérra! Egy átlagos felnőtt ugyanis 92%-ban megeszi azt, amit kiporciózott magának, derült ki az International Journal of Obesity-ben publikált egyik tanulmányból. Amennyiben tudatosan igyekszel csökkenteni az adagokat, mindig szedj először kicsit kevesebbet. Nem gond, ha ezt egy szerényebb második tányér követi, hiszen a kutatás szerint átlagosan még így is nagyon valószínű, hogy kevesebbet fogsz enni, mint akkor, ha egy jól púpozott tányérral indítasz.
  • A nassolást is kezdd kis adagokkal. Amikor a délután közepén megkívánsz valami finomat, először csak egy egészen keveset vegyél. A Food, Quality and Preference hasábjain publikált tanulmány két csoportot hasonlít össze. Az egyik tagjai nagyobb, a másik kisebb adag nassolnivalót kaptak. 15 perc elteltével a két csoport körülbelül azonos mértékben érezte magát jóllakottnak, noha a résztvevők fele 77%-kal több kalóriát vitt be.
  • Ne akarj mindent megkóstolni egyszerre. Katherine Tallmadge, táplálkozástudós szerint azok az emberek, akiknek többféle étel volt a tányérján, jóval többet ettek. Ez a tudósok szerint annak köszönhető, hogy míg egy étel esetén az agy eleinte élvezetet lel az evésben, ez a jóllakottsággal fokozatosan csökken. Ezzel szemben, amikor össze-vissza kóstolgatsz, folyamatosan új ingerek érkeznek, ezért könnyebben fogy el nagyobb adag. Ezt csak akkor ne vedd figyelembe, amikor zöldségeket szedsz a tányérodra, ezek bőséges fogyasztása ugyanis a fogyást támogatja.

A hasznos apróságokon kívül természetesen akad néhány más szabály is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az étvágy alakulását a nap folyamán a vércukorszint változásai határozzák meg. Amikor éhes vagy, a vércukorszint alacsony, ha viszont eszel, akkor a felszívódó tápanyagok megemelik. Ha a vércukorszint nagyon leesik, könnyebben előfordul, hogy túleszed magad. Ez részben rendszeres, napi többszöri étkezéssel előzhető meg. Az étkezések megfelelő számáról és időzítéséről a diéta során itt olvashatsz. Egy másik fontos tényező a megfelelő táplálékok kiválasztása, ugyanis vannak olyan ételek, melyek kisebb mértékben, de hosszabb ideig képesek megemelni a vércukorszintet, emiatt jobban laktatnak. Tudj meg róluk többet itt!

Mi legyen a kamrában?

Az étrend betartására nagyon nehéz odafigyelni, ha folyamatosan ételekkel veszed körül magadat, melyek a diéta megszegésére csábítanak. Mutatjuk, milyen alapanyagokat tarts inkább a spejzban a hizlaló nassok helyett!

Ezt is szeretjük