3 liter víz, cickafark, C-vitamin: melyik a legjobb házi gyógymód felfázás ellen?

Otthoni gyógymódok a megelőzéstől a tünetek enyhítéséig.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A felfázás - vagy hivatalosabb nevén hólyaghurut - egy nőket meglehetősen gyakran érintő betegség. Bár önmagában inkább csak kellemetlen, mint súlyos, szövődményei komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek, így elengedhetetlen a betegség kezelése.

Enyhébb esetekben otthoni praktikákkal is enyhíthetőek a tünetek, emellett pedig a legfontosabb a megelőzés, illetve a betegség visszatérésének elkerülése.

Erre figyelj a felfázás otthoni kezelése előtt!

A felfázás kétféle típusú lehet: vagy valóban a hideg okozza, ebben az esetben hirtelen érkezik, gyakori vizelési ingerrel és minimális fájdalommal jár, vagy bakteriális fertőzés a kiváltója.

Ez utóbbit az E. coli baktérium okozza, és ennek következtében jelentkeznek a gyulladással járó kellemetlen, fájdalmas tünetek. A betegség több napig elhúzódik, illetve fokozatosan súlyosbodik is.

Fontos leszögezni, hogy a házi gyógymódok főként az első esetben nyújtanak segítséget, illetve gyorsítják a gyógyulás folyamatát és csökkentik a betegséggel járó kellemetlenségeket, a második esetben kizárólag a tünetek enyhítésében játszanak szerepet.

Több napja fennálló panaszok esetén, illetve akkor, ha azok súlyosbodása érzékelhető, muszáj orvoshoz fordulni, hiszen valószínűleg antibiotikumos kezelésre lesz szükséged.

A leggyakoribb tanácsok - és a hozzájuk tartozó igazság

Az elsők között szerepel a felfázás házi gyógymódjainak sorában a nagyobb mennyiségű folyadékbevitel, sőt, van, amikor 3-4 liter víz elfogyasztását javasolják.

A megnövelt folyadékfogyasztás valóban segíti a gyógyulást, hiszen kimossa a baktériumokat, és a megelőzésben is fontos szerepe van: a megfelelő mennyiségű folyadék segít elkerülni a baktériumok megtapadását és támogatja a vesék hatékony méreganyag-kiválasztását. Hosszú távon azonban nem szabad túlzásba vinned!

Az extrém módon megnövelt C-vitamin-bevitelt is gyakran említik hatékony felfázásűzőként, ám érdemes itt is mértéket tartani. A C-vitamint a szervezet 200 milligramm bevitele fölött automatikusan fölöslegként kezeli, és nagy részét még azelőtt kiüríti, hogy az felszívódhatna. Napi ötször-hatszor 200 milligramm bevételével biztosítható és folyamatosan szinten is tartható a védekező rendszer hatékony működéséhez szükséges mennyiség.

Gyakori tanácsként szerepel még a különféle gyógynövényekből készült teák fogyasztása, illetve a fertőtlenítő ülőfürdő is. Fogyasztásra elsősorban a medveszőlő- és a cickafarkteát javasolják, elsőt a benne található antibakteriális anyagoknak köszönhetően, míg a cickafark gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással is bír. A megfelelő hatás érdekében használatukról érdemes természetgyógyász szakember véleményét kikérni.

Az ülőfürdők, borogatások és melegítések helyi szintű kezelésként működhetnek, a betegséggel járó tünetek enyhítését segítik. A sós vizes ülőfürdő fertőtleníti a húgyutakat, illetve a fürdővízhez is adható előre beáztatott cickafark. A sós vizes ülőfürdőhöz 1 kilogramm tengeri sót vagy konyhasót használj fel egy kádnyi, nagyjából 37-38 fokos vízhez add. Fél órát tölts el a vízben, de ne hagyd kihűlni.

Leplezd le az intim fertőzést!

A hasi fájdalom mögött más ok is állhat, például a hüvelygomba, ami gyakoriságát tekintve az egyik legnagyobb számban előforduló nőgyógyászati fertőzés. Ha a tüneteid régóta fennállnak, érdemes magad tesztelni és az eredménnyel orvoshoz fordulni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Figyelj a megelőzésre, és kerüld el a betegség visszatérését!

Főleg megelőzésre ajánlott a tőzegáfonya fogyasztása. Kapszula formájában is kapható, ekkor az útmutatónak megfelelően, étrend-kiegészítőként érdemes szedni. A tőzegáfonya hatékonyan járul hozzá a húgyutak védelméhez azzal, hogy megakadályozza az E. coli baktériumok megtapadását, a leghatékonyabb felfázást megelőző növényként is emlegetik. Emellett fontos az immunrendszer védelme a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok bevitelével, illetve az évszaknak megfelelő öltözködés is. Betegség esetén, pláne, ha az gyakran tér vissza, érdemes orvoshoz fordulni, mert bár az otthoni gyógymódok sok esetben valóban hatékonyak, a legbiztonságosabb mindig utánajárni a problémának.

Ezt is szeretjük