6 jel, hogy kevés az emésztőenzim a testben: súlyos baj lehet a háttérben
A puffadás és a székrekedés is jelezheti azt, hogy az enzimek hiányoznak a szervezetből.

emesztesi-zavar
Ez is érdekelhet

Lépj most a gondtalan nyugdíjas éveidért! (x)

Tippek hogyan hozd a legjobb formád télen is - a hideg idő nem akadály! (x)

7 tipp kényelmes ajándékvásárláshoz - találd meg a legjobb ajánlatot! (x)

Nem tudod, milyen legyen idén a karácsonyi dekoráció? Segítünk! (x)

beauty and style

10 trend, amivel számolni kell 2019-ben: a retró divat rajongói előre örülhetnek »

Gyönyörű, natúr smink karácsonyra: ezt viseld, ha nem akarsz túlzásokba esni »

Ez az app segít, hogy mindig hidratált legyél: figyelmeztet, mennyi vizet kell innod »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az emésztőszervrendszer a bevitt élelmiszereket mikro- és makrotápanyagokra bontja, melyek azután felszívódhatnak a szervezetben. Ehhez a folyamathoz elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű emésztőenzim: míg egyes enzimek a fehérjéket, mások a keményítőt vagy a zsírokat bontják le.

Noha az emésztés folyamata már a szájban elkezdődik, amennyiben az emésztőrendszerben egy-egy enzimből kevesebb termelődik, az adott tápanyagot a szervezet nem képes teljesen lebontani, így az emésztetlenül kerül be a vastagbélbe, kellemetlen tünetek sorát okozva ezzel. 

Emésztőenzimek szerepe

A legtöbb emésztőenzim a hasnyálmirigyben termelődik: az amiláz enzim a keményítőt bontja le, a lipáz a zsírokat, a proteáz az állati fehérjéket. A vékonybél első szakaszában található enzimek közül a laktáz a tejtermékekben található laktózt bontja le, mások a diszacharidokat bontják egyszerű cukorrá, hogy azok a bélből a véráramba szívódhassanak fel.

Tünetek, ha kevés az enzim

Ha az emésztőszervekben hiány van az enzimekből, a vastagbélbe csaknem emésztetlenül kerülnek a tápanyagok, amiért nem tudnak megfelelőképp hasznosulni a szervezetben, és könnyen a baktériumok táptalajává válhatnak. Az általuk okozott puffadás, a hasi görcsök, az étkezések utáni erős hasfeszülés és a fokozott bélgáztermelődés jelzi a bajt legelőször, de a baktériumegyensúly felborulása miatt székrekedés vagy hasmenés is tünetként léphet fel.

Akadnak olyan enzimek is, amelyeket nem termel az emberi test. Egyes enzimek a nyers növények fogyasztása útján kerülnek a szervezetbe, így az ananászból fehérjebontó bromelaint, a papajából papaint nyerhet ki a szervezet, de a rostbontáshoz szükséges celluláz sem termelődik magától, ezért a magas rosttartalmú ételek is okozhatnak panaszokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az emésztőenzimek speciális, gyógyszertárakban vagy bioboltokban kapható étrend-kiegészítő készítményekkel jól pótolhatók. A legtöbb enzim szintje egy egyszerű, párperces vérvizsgálattal kiderül, ezért állandó puffadás vagy fájdalom esetén érdemes első körben egy rutin laborvizsgálatot elvégezni, ami segíthet rávilágítani a háttérben álló zavarra is.

Az enzimhiány hátterében enyhébb emésztési zavarok és súlyosabb problémák is állhatnak, köztük az irritábilis bél szindróma, a kontaminált vékonybél szindróma, az epeműködés zavara, az élelmiszer-érzékenység, a gyomorsavhiány, a Candida-fertőzés, a hasnyálmirigy-gyulladás, a Crohn-betegség, a cöliákia vagy akár a daganatos megbetegedések is.

Ezt is szeretjük