4 emésztési zavar, ami IBS-t és Crohn-betegséget is jelezhet: a puffadástól a székrekedésig
Székrekedés, hasmenés és hasüregi fájdalom is jelezheti a problémát: a bélbetegségek első tünetei nagyon hasonlóak.

hasfajas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Teljesen természetes, hogy egy kiadós, nehéz vacsora után az ember gyomra égni kezd, és önmagában az sem probléma, ha bizonyos ételek fogyasztása érzékenyebben hat az emésztőrendszerre. De van egy pont, amikor már muszáj elgondolkozni azon, hogy a tünetek egy súlyosabb zavarra vezethetők-e vissza.

A helytelen életmód az emésztést is gyakran megviseli, ilyenkor a szervezet segítségért kiált. Ha a tünetek állandósulnak, vagy hirtelen és indokolatlanul történik bennük változás, akkor szükségessé válhat egy alapos gasztroenterológiai kivizsgálás.

Hasüregi fájdalmak

Az egyszeri hasi fájdalmakat akár egy gyomorrontás is okozhatja, de, ha az ismétlődő és erős, akkor jellemző tünete lehet az irritábilis bél szindrómának, mely nem szervi eredetű probléma, és a becslések szerint az emberek 20%-át érinti. A hasi görcsök ugyanakkor a bélmozgást befolyásoló gyulladásokra is visszavezethetők, az ebből kialakuló betegségek pedig az IBS-nél súlyosabbak, ezért első körben az ilyen, szervi betegségek lehetőségét próbálják kizárni az orvosok.

Ha a rossz érzés inkább a hasüreg jobb felső területére koncentrálódik, az az epehólyag működési zavarára hívhatja fel a figyelmet. A gyomorégés sem ritka, ez bekövetkezhet a helytelen táplálkozás miatt, indok nélkül azonban a reflux első jele is lehet, ami a nyelőcső szűkülésével, gyulladással, illetve súlyos szövődményekkel, például fekéllyel járhat.

Előfordul az is, hogy a súlyosabb gyomorégés egészen hasonló a szorító mellkasi fájdalomhoz, ezért fontos tudni, hogy pontosan mikor kell tartani a szívet érintő problémáktól

Székrekedés

Mivel az emésztés egyénileg is eltérő, nem könnyű meghatározni, mikortól igazán problémás, de az orvosok szerint átlagosan legalább három nap után számít székrekedésnek a széklet elmaradása. Ezt okozhatja egyszerűen a kis mennyiségben bevitt élelmi rost vagy az életmódbeli és étrendi változások.

A székrekedés az emésztőrendszeri betegségek első jelzői közé tartozik, és különösen akkor problémás, ha hasmenéssel váltakozik, vagy émelygéssel, hányással jár együtt. Előfordul, hogy nem a bélrendszerben keresendő az ok, többek között a pajzsmirigy-alulműködés tünetei közé is tartozhat a székrekedés. Az étrendi változtatások ezért nem mindig elegendőek, egy orvosi vizsgálat feltétlenül indokolt a csendes szenvedés helyett.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Hasmenés

A hasmenés oka lehet egy bakteriális vagy vírusfertőzés, ételmérgezés, de egyszerűen a stressz is. Hasmenésnek számít, ha a laza széklet legalább két napig fennáll, vagy ürítése egy napon belül legalább hatszor történik. Kiváltó októl függően több típusa van, de alapvetően sokszor jár erős fájdalommal, lázzal és a kiszáradás tüneteivel.

Bélbetegségek gyanúja akkor áll fenn, ha a hasmenés krónikussá válik, legalább négy héten át fennáll a baj, látszólag indok nélkül, vagy társul az említett tünetekkel. A Crohn-betegség elsődleges tünete az erős hasmenés, de gyakori az IBS-nél, a fekélyes vastagbélgyulladásnál, a pajzsmirigy-túlműködésnél, illetve laktóz- vagy gluténintoleranciánál is.

Puffadás

A puffadás mindenkit érint, és a legegyszerűbb ételek is okozhatják a bélrendszerben, éppen ezért sokan fel sem figyelnek rá, ha a probléma állandósulni kezd. Ezt az IBS, a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa legelső jelei között tartják számon, de számos további bajt, így az élelmiszer-intoleranciákat is jelezheti, különösen, ha ez fogyással vagy hányingerrel jár együtt. Minden esetben orvos tudja diagnosztizálni a pontos okokat, és segít a megfelelő étrend kialakításában is.

Ezt is szeretjük