5 kérdés a székletről, amit sokan nem mernek feltenni az orvosnak - Pedig kellene
Normális a heti kettő? Mitől fehér vagy fekete? A széklet sok mindenről árulkodik.

wc
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár az anyagcsere teljesen természetes velejárója a széklet, nem szívesen beszél róla az ember, ezért a kínosnak hitt kérdések sokszor megválaszolatlanul maradnak. Sokan legfeljebb az interneten mernek tájékozódni, ami viszont akár téves információkat is adhat, vagy felesleges pánikot kelthet.

A kérdések rendkívül széles skáláját lehetne körbejárni, általánosságban viszont elmondható, hogy a székletürítés rendszeressége és változásai többségében az életmóddal függnek össze, hatással van rá a táplálkozás minősége, de akár betegséget is jelezhetnek. A konkrét panaszok diagnosztizálásában gasztroenterológus szakorvosok tudnak segíteni.

Mitől nehéz a székletürítés?

A székrekedést több tényező okozhatja, melyek közül a legfontosabb a dehidratáltság és a rostszegény étrend. Az ülő életmód ugyancsak hozzájárul a lassabb anyagcsere-folyamatokhoz, ezért a rendszeres fizikai aktivitás és a megfelelő táplálkozás sokat segíthet. Ha a probléma nem szűnik meg, vagy erős fájdalommal jár, mielőbb orvoshoz kell fordulni.

Normális háromnaponta vécére menni?

A székletürítés gyakoriságát illetően a napi háromszori és a heti két-háromszori alkalom is normálisnak számít az életmód függvényében. Dr. Patricia Raymond, virginiai gasztroenterológus szerint önmagában nem jelez betegséget egyik sűrűség sem. Ha azonban a megszokottól eltérő, akkor orvoshoz kell fordulni.

Van normális alak és méret?

A széklet formáját és nagyságát a bélmozgás gyorsasága határozza meg, minél lassabban halad át az emésztett étel a szerveken, annál kisebb és keményebb állag jellemző. Ezt természetesen a rostszegény étrend, a kevés vízfogyasztás, egyes gyógyszerek fogyasztása és esetenként a lomha végbélizmok is befolyásolhatják.

Legalább hét-tíz napig fennálló méretváltozás viszont akár részleges elzáródásra vagy túlzottan lágy széklet esetén felszívódási zavarra, ételintoleranciára is utalhat, ezért ilyen esetekben jobb felkeresni egy orvost.

Mitől fehér vagy fekete a széklet?

A széklet színét befolyásolhatja az étkezés, de sokat elárulhat az emésztőszervekről is. Az epehólyag, a máj és a hasnyálmirigy kifogástalan működése esetén a normális szín sárgától barnáig terjedhet, a szín megváltozása pedig beszédes tünet lehet. A fehér szín az epevezeték hibáját, elzáródását mutatja meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az élénkpiros és a zöldes árnyalatú széklet többnyire a táplálkozásból ered, a cékla és a leveles zöldségek emésztése során is kialakulhat, ettől nem kell megijedni.

A fekete színt több minden okozhatja, a vaspótló és az aktív szenet tartalmazó tabletták, de akár az emésztett vér is, ami már aggodalomra ad okot, hiszen fertőzésre, gyulladásra, ritkábban daganatra is utalhat, ha más tünetekkel, többek között súlycsökkenéssel és kimerültséggel társul. 

Mitől lehet vércsepp a székletben?

A menstruáció időszakán túl aggasztó lehet a székletben található vércseppek látványa. Ez a tünet a leggyakrabban a végbelet borító nyálkahártya sérüléséből ered, akár az aranyér megrepedése is okozhatja a nehézkes székletürítés közben. A probléma kivizsgálást igényel, hogy megállapíthassák, nem áll-e szervi elváltozás, illetve polip a panasz hátterében.

Székrekedés esetén segítenek

Egyes magvak magas rosttartalmukkal hozzájárulnak a belek gyorsabb mozgásához. Érdemes őket ismerni.

Ezt is szeretjük