Aranyeres csomók: mit lehet tenni otthon, és mikor kell orvoshoz fordulni?

Van, hogy nem érdemes halogatni a kivizsgálást.

fajdalom-hat-aranyer

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az aranyér a leggyakoribb végbél környéki betegség, melytől elsősorban az ötven év felettiek és a várandós kismamák szenvednek. A betegek sajnos nem minden esetben fordulnak szakemberhez.

Ha kellemetlen is a panasz, az orvosi kontroll elengedhetetlen. Dr. Tihanyi Balázs, a Trombózisközpont sebésze elmondja, mikor szükséges mielőbb szakember segítségét kérni.

Nem minden aranyér jár fájdalommal

Az aranyér egy érköteg, mely a végbélnyálkahártya alatt található. Az itteni érhálózatnak a végbél normális működésében, a széklet tartásában és ürítésében van szerepe. Ha az érpárnát rögzítő kötőszövet meggyengül vagy megnyúlik, akkor kitágul, és aranyeres csomó alakul ki, a végbélnyílásba befelé vagy kifelé domborodva. Ez a csomó egy vénatágulat, mely begyulladhat, sőt, vérrög is keletkezhet benne. Elhelyezkedése alapján lehet belső és külső aranyér.

A belső aranyér első két fokozata

Először mérsékelten megnagyobbodott, de többnyire tünetmentes aranyeres csomó jelenik meg a végbélnyílás közelében. Nem tapintható, de végbéltükrözés során látható. Ilyenkor a tünetek enyhék, elsősorban székeléskor jelentkező idegentestérzés, ritkábban viszketés vagy fájdalom, valamint pecsételő, friss, piros vérzés jellemző. A második stádiumra a haspréskor kiforduló, de spontán visszahúzódó aranyeres csomó a jellemző. A végbéltáji fájdalom intenzívebb, a vérzés gyakoribb.

A két súlyosabb állapot már szövődménnyel járhat

A harmadik stádiumra a kiforduló, spontán vissza nem húzódó, de kézzel visszahelyezhető csomó a jellemző. Itt székeléskor szinte minden alkalommal van friss, élénkpiros vérzés, fájdalom. Gyakran alakul ki szövődmény nyálkahártya-gyulladás formájában. A negyedik stádiumban a végbélből kifordult csomók már nem visszahelyezhetők. Jellemző az állandó diszkomfort, a változó mértékű fájdalom és a szinte mindennapos vérzés. Gyakori szövődmény a gyulladás vagy akár az aranyeres krízis, mely a fájdalom mellett már lázzal is járhat. Itt sürgős sebészi ellátásra van szükség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Ilyenkor kell orvoshoz fordulni

Az aranyeresség kezelés nélkül bármely stádiumában panaszokat okoz, spontán nem gyógyul, így a későbbiekben esélyesek a szövődmények. A nyálkahártya gyulladása, kifekélyesedése, a végbél előesése is kialakulhat. Az aranyerességhez hasonló panasz megjelenhet a végbél jó- és rosszindulatú daganatai esetén is. A végbélrák korai szakaszban felfedezve gyógyítható betegség. Ha valaki az említett tüneteket tapasztalja, ajánlott szakemberhez fordulnia, mivel a panaszok az aranyérnél sokkal súlyosabb betegségeket is jelezhetnek. Az aranyérben emellett a benne lévő vér pangása miatt vérrögök alakulhatnak ki, ami nagyon erős fájdalommal is járhat.

A megelőzés és a kezelés ebből áll

A táplálkozásnak mind a prevencióban, mind a kezelésben és a tünetek enyhítésében óriási szerepe van. A rostban gazdag táplálkozás és a bőséges folyadékfogyasztás bizonyítottan csökkenti az aranyeres panaszokat, és segít a megelőzésben, a szorulás kialakulásában. A rendszeres testmozgás és a túlsúly leadása is nagy segítséget jelent. Kialakult aranyérnél nagy szerepet kap a gyógyszeres terápia, mely csökkenti a fájdalmat és a gyulladást, és érösszehúzó hatással is bír. Egy bizonyos stádium elérése felett sebészi beavatkozás indokolt. Ilyen az ambuláns ellátás keretében is alkalmazható gumigyűrűs leszorítás, az infravörös fotokoaguláció vagy a műtői körülmények között végzendő aranyér-operáció.

Az egészségmegőrző és vitaminnal teli csonthéjas gyümölcsöknek aranyér-megelőző szerepük is van, de számos jótékony hatás miatt érdemes jobban ismerni őket.

Ezt is szeretjük