Aranyeres csomók: mit lehet tenni otthon, és mikor kell orvoshoz fordulni?
Van, hogy nem érdemes halogatni a kivizsgálást.

fajdalom-hat-aranyer
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az aranyér a leggyakoribb végbél környéki betegség, melytől elsősorban az ötven év felettiek és a várandós kismamák szenvednek. A betegek sajnos nem minden esetben fordulnak szakemberhez.

Ha kellemetlen is a panasz, az orvosi kontroll elengedhetetlen. Dr. Tihanyi Balázs, a Trombózisközpont sebésze elmondja, mikor szükséges mielőbb szakember segítségét kérni.

Nem minden aranyér jár fájdalommal

Az aranyér egy érköteg, mely a végbélnyálkahártya alatt található. Az itteni érhálózatnak a végbél normális működésében, a széklet tartásában és ürítésében van szerepe. Ha az érpárnát rögzítő kötőszövet meggyengül vagy megnyúlik, akkor kitágul, és aranyeres csomó alakul ki, a végbélnyílásba befelé vagy kifelé domborodva. Ez a csomó egy vénatágulat, mely begyulladhat, sőt, vérrög is keletkezhet benne. Elhelyezkedése alapján lehet belső és külső aranyér.

A belső aranyér első két fokozata

Először mérsékelten megnagyobbodott, de többnyire tünetmentes aranyeres csomó jelenik meg a végbélnyílás közelében. Nem tapintható, de végbéltükrözés során látható. Ilyenkor a tünetek enyhék, elsősorban székeléskor jelentkező idegentestérzés, ritkábban viszketés vagy fájdalom, valamint pecsételő, friss, piros vérzés jellemző. A második stádiumra a haspréskor kiforduló, de spontán visszahúzódó aranyeres csomó a jellemző. A végbéltáji fájdalom intenzívebb, a vérzés gyakoribb.

A két súlyosabb állapot már szövődménnyel járhat

A harmadik stádiumra a kiforduló, spontán vissza nem húzódó, de kézzel visszahelyezhető csomó a jellemző. Itt székeléskor szinte minden alkalommal van friss, élénkpiros vérzés, fájdalom. Gyakran alakul ki szövődmény nyálkahártya-gyulladás formájában. A negyedik stádiumban a végbélből kifordult csomók már nem visszahelyezhetők. Jellemző az állandó diszkomfort, a változó mértékű fájdalom és a szinte mindennapos vérzés. Gyakori szövődmény a gyulladás vagy akár az aranyeres krízis, mely a fájdalom mellett már lázzal is járhat. Itt sürgős sebészi ellátásra van szükség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ilyenkor kell orvoshoz fordulni

Az aranyeresség kezelés nélkül bármely stádiumában panaszokat okoz, spontán nem gyógyul, így a későbbiekben esélyesek a szövődmények. A nyálkahártya gyulladása, kifekélyesedése, a végbél előesése is kialakulhat. Az aranyerességhez hasonló panasz megjelenhet a végbél jó- és rosszindulatú daganatai esetén is. A végbélrák korai szakaszban felfedezve gyógyítható betegség. Ha valaki az említett tüneteket tapasztalja, ajánlott szakemberhez fordulnia, mivel a panaszok az aranyérnél sokkal súlyosabb betegségeket is jelezhetnek. Az aranyérben emellett a benne lévő vér pangása miatt vérrögök alakulhatnak ki, ami nagyon erős fájdalommal is járhat.

A megelőzés és a kezelés ebből áll

A táplálkozásnak mind a prevencióban, mind a kezelésben és a tünetek enyhítésében óriási szerepe van. A rostban gazdag táplálkozás és a bőséges folyadékfogyasztás bizonyítottan csökkenti az aranyeres panaszokat, és segít a megelőzésben, a szorulás kialakulásában. A rendszeres testmozgás és a túlsúly leadása is nagy segítséget jelent. Kialakult aranyérnél nagy szerepet kap a gyógyszeres terápia, mely csökkenti a fájdalmat és a gyulladást, és érösszehúzó hatással is bír. Egy bizonyos stádium elérése felett sebészi beavatkozás indokolt. Ilyen az ambuláns ellátás keretében is alkalmazható gumigyűrűs leszorítás, az infravörös fotokoaguláció vagy a műtői körülmények között végzendő aranyér-operáció.

Az egészségmegőrző és vitaminnal teli csonthéjas gyümölcsöknek aranyér-megelőző szerepük is van, de számos jótékony hatás miatt érdemes jobban ismerni őket.

Ezt is szeretjük