Tudtad? Ezek az ételek fellazítják a székletet és megszüntetik a székrekedést
Melyek a magas víztartalmú ételek? Miért fogyassz belőlük sokat?

nagykep?cikkid=164800&kep=szekrekedes1-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szorulás egyik fő oka lehet az, hogy az ember nem fogyaszt elegendő folyadékot. Legalább napi egy literre van szükség az optimális emésztéshez. A megfelelő, magas rosttartalmú étrend és elegendő folyadék mellett napi két-háromszor kellene távozni a székletnek étkezések után.

A székletnek inkább lazának kellene lennie, nem keménynek. Sokan visszatartják, vagy nem figyelnek a székletürítés természetes szükségére, amely önmagában is székrekedést produkál. A bél normális perisztaltikus izommozgásában tapasztalt zavarok székrekedéshez és a természetes reflex elfojtásához vezetnek.

A székrekedés okai

A székrekedésnek számos oka lehet, amelyek közül a leggyakoribb a kemény bélsár. A természetes ételek lágyak maradnak az emésztőcsatornában, mert rostokat tartalmaznak. A gyümölcsök és zöldségek természetesen önmagukban is sok vizet tartalmaznak. A megfelelően elkészített teljes értékű gabona felszívja a vizet, és híg tartalommal látja el az emésztőcsatornát. Mivel a szervezet 65%-a víz, érthető, hogy miért kell magas víztartalmú ételeket fogyasztani.

A beáztatott zab és a lenmag komoly segítséget jelenthet!

A húsok, sajtok, tojás, finomított gabona és búza okozhatnak székrekedést. Bár egy jó étrend nem igényli a külön hozzáadott rostot, a zabrostnak különösen jótékony hatásai vannak.

Ez jelen van a zabban, amelyet legjobb beáztatva, hidegen fogyasztani. Enyhe hashajtó hatása van a lenmagnak, az asztalt szilvának, valamint a C-vitaminnak is.

További természetes hashajtók

Gyógynövények és magas rosttartalmú étkezés

A legtöbb hashajtó, még a szenna gyógynövényt és kaszkarát tartalmazó természetes hashajtók is irritálják a gyomrot, és, bár hashajtó hatással rendelkeznek, mégsem oldják meg a székrekedés problémáját. Hasznosak lehetnek, de nem tanácsos huzamosabb ideig szedni őket.

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A koncentrált rostkészítmények, amelyek korpát, egyiptomi útifüvet, metilcellulózt vagy sterculiát tartalmaznak, hosszú távon sem ártalmasak. Nagyon fontos azonban a bőséges folyadékfogyasztás az ilyen rosttartalmú étrend-kiegészítők mellett. Amint elkezdesz a magas rosttartalmú étrend felé nyitni, ezekre a kiegészítőkre már nem lesz szükség.

Újgenerációs hashajtók

Az újfajta hashajtónak számító fruktooligoszacharidok - FOS - por formájában kedvezőbb hatást fejtenek ki, mint a hagyományos hashajtók. A FOS-ok egyfajta összetett szénhidrátok, amelyek segítenek megőrizni a bél nedvességét, és serkentik az egészséges baktériumok szaporodását. Ez a székletet lazábban tartja, amely így könnyebben halad a tápcsatornában. Bár a hatásuk nem olyan gyors, mint a hagyományos hashajtóké, mégis sokkal előnyösebb módot biztosítanak a szorulás csökkentésére.

Ezek a legjobb ételek szorulás ellen

Ha székrekedés gyötör, ne rögtön a hashajtó után nyúlj. Ezek a gyümölcsök és zöldségek természetes módon segítenek majd.

A szorulás következményei

A székrekedés rákkockázat is egyben!

Néhány embernél a hosszan tartó szorulás elzáródást és feszítő érzést eredményezhet a bélben. Ez a főbb oka a vastagbél többszörös kóros kiöblösödésének, ami gyulladásos bélproblémákhoz is vezethet. A szorulás miatt az étel több időt tölt az emésztőcsatornában, és ezáltal nagyobb lehetőséget ad a rothadásra és a toxikus anyagok kialakulására. Ez a fő okozója a vastagbélrák kialakulásának. Nem meglepő, hogy kapcsolat van a székrekedés és a vastagbélrák megnövekedett kockázata között.

Az aranyér kialakulása

A krónikus székrekedés másik következménye az aranyér. Ezek duzzadt visszerek a végbélben és végbélnyílásban, valamint körülöttük, amelyek nyomás hatására megnyúlnak. Az aranyér kifejlődésének leggyakoribb oka a székletürítéskor kifejtett erőlködés. Minél szilárdabb és puhább a széklet, annál könnyebben távozik. Az aranyér fő tünete a végbélnyílás viszketése, amely candidiasis fertőzés és gyulladásos bélbetegség eredménye is lehet. A kínzó vakarózás tovább súlyosbítja a helyzetet.

Módszerek az aranyér tünetek enyhítésére

Fürdő, krémek és rostok

Míg gyakori meleg fürdő és gyulladáscsökkentő krémek enyhíthetik a tüneteket, az aranyerek hosszú távú megszüntetését étrendváltoztatással tudod elérni.

Hasznos lehet bizonyos rostok keveréke, mint például az útifűmaghéj, céklarost, zabrost és más gyógynövények, amelyek segítik a széklet fellazítását. Mindezek megtalálhatóak a vastagbéltisztító készítményekben, amelyek elérhetők por, illetve kapszula formájában. Az ajánlott alkalmazási idejük egy-három hónap.

A bélmosás előnyei

Egy másik hatékony kezelés a kolon-hidroterápia. A modern bélmosás során víz kerül a bélbe, amely hasi masszázs együttes alkalmazásával segít kiszabadítani és eltávolítani a bedugult székletanyagot.

A hasi területet stimuláló testgyakorlatok szintén javíthatnak az emésztésen, ahogy a légzésgyakorlatok is, amelyek ellazítják a hasat. A szervezet természetes reflexe, hogy stressz idején leállítja az emésztést, így fontos a pihenés és az idegesség csökkentése.

Cikkünk Patrick Holford A jó emésztés titka című könyve alapján készült.

Patrick Holford alapos, a legújabb tudományos kutatások eredményeit is szem előtt tartó, ugyanakkor közérthető könyve hasznos tanácsokat nyújt ahhoz, hogy emésztőrendszeredet rendbe tedd, és ezzel általános egészségi állapotodon is javíts. Hiszen ahogyan a szerző is írja: a közhiedelemmel ellentétben nem azok vagyunk, amit megeszünk. Azok vagyunk, amit meg tudunk emészteni, és amit a szervezetünk fel tud szívni a táplálékból. Az egészségünk szempontjából semmi sem olyan fontos, mint az emésztőrendszerünk egészsége. Ez a kapcsolódási felület a testünk és a külvilág között.

Kiadja a Partvonal Kiadó.
A könyv ára 2690 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük