Jelezhet puffadás vagy székrekedés endometriózist? 8 tünet, amit egész másnak gondolnál

Az endometriózis egy fajtája akár bélrendszeri betegségnek is tűnhet elsőre.

orvos-vizsgalat

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár az endometriózist a legtöbben az erős menstruációs görcsökről, a szeretkezés közben érzett kismedencei fájdalmakról vagy a nehéz teherbeesésről ismerik fel, a problémában akár a bélrendszer is érintett lehet, ami egészen más tüneteket produkál.

Az endometriózis lényege, hogy a normális esetben a méh belső felszínén jelen lévő nyálkahártya a méhen kívül, elsősorban a hasüregben is megjelenik. A hártya vagy góc menstruáció idején a méhüregen kívül is ugyanazokat a tüneteket produkálja: vérrel telítődik, megduzzad, ez a folyamat pedig roppant erős fájdalmakat okoz.

Beleket érintő endometriózis

Előfordul, hogy az endometriózis kimondottan bélrendszeri érintettségű, ilyenkor a gócok a bél felszínét vagy a bélfalat szövik át, súlyos emésztési zavarokat okozva. A tünetek alapján gyakran irritábilis bél szindrómának hiszik, a rossz diagnózis pedig tovább súlyosbítja a problémát.

A belet érintő endometriózis tünetei közé tartozhat a hasmenés, a székrekedés, illetve ezek váltakozása, hányinger, fájdalmas bélmozgás és székletürítés - utóbbi különösen akkor, ha a végbélszakaszt érinti -, hasi görcsök, puffadás, medencei fájdalmakkal járó szex és rektális vérzés.

Endometriózis vizsgálata

A tünetek legfőképpen abban különböznek más bélrendszeri problémáktól, így az IBS-től is, hogy ezek a menstruáció idején jelentősen felerősödnek. A belet érintő endometriózis gyanúja esetén a diagnózishoz hüvelyi vizsgálat, ultrahangos képalkotás - ritkább esetben CT vagy MRI - szükséges, esetleg báriumos bélröntgent, béltükrözést vagy laparoszkópiát kérhet az orvos, hogy kiderüljön a pontos érintett szakasz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az orvos az endometriózis diagnózisa után a súlyosságát is meghatározza. Az 1. szakaszban vagy stádiumban minimálisan érintettek a kismedence méhen kívüli részei, a 2. stádium enyhe érintettséget jelöl, még mindig a kismedencében. A 3. stádium a mérsékelt problémát jelöli, itt kismértékben már a medence belseje is érintett, míg a 4. stádium a súlyos endometriózist jelenti, amikor a szövet több szervet is elér a medencében. A bélrendszeri érintettség ebbe a súlyos fázisba tartozik.

Az endometriózis kezelése

Enyhébb fájdalmak esetén a betegség tüneteit kezelik, általában hormontartalmú gyógyszereket, injekciókat, fogamzásgátló tablettákat írnak fel. A hormonkezelés célja a gócnövekedés megállítása, a fájdalom csillapítása, valamint a menstruációs vérzés csökkentése. Ezek viszont átmenetileg megszüntethetik a peteérést, és megakadályozzák a megtermékenyülést, ezért az esetleges gyermekvállalási szándékot a kezelés utánra kell csúsztatni.

Bélrendszert érintő, súlyos endometriózis esetén műtéti beavatkozás lehet szükséges, hogy a méhnyálkahártyát eltávolítsák a rossz helyről, így megszűnjenek a panaszok. Az érintett szakasztól függően alkalmazhatnak ilyenkor laparotómiás - egy nagy bemetszéses - vagy laparoszkópiás - több kis bemetszéses - műtétet. Ha nagy bélszakasz érintett, az adott terület eltávolítása, majd összevarrása válhat szükségessé, ilyenkor ideiglenesen, nagyon ritka esetben véglegesen sztómát is felhelyezhetnek.

Pajzsmirigybetegség az arcon

A sikertelen teherbeesés hátterében pajzsmirigybetegség is állhat. Bár a tünetek sokfélék lehetnek, akár az arc is jelezheti, ha gond van a szervezetben.

Megváltozik az arc a betegségtől: mi mutatja, hogy a pajzsmiriggyel komoly baj van?

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Fotók: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük