Jelezhet puffadás vagy székrekedés endometriózist? 8 tünet, amit egész másnak gondolnál
Az endometriózis egy fajtája akár bélrendszeri betegségnek is tűnhet elsőre.

orvos-vizsgalat
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár az endometriózist a legtöbben az erős menstruációs görcsökről, a szeretkezés közben érzett kismedencei fájdalmakról vagy a nehéz teherbeesésről ismerik fel, a problémában akár a bélrendszer is érintett lehet, ami egészen más tüneteket produkál.

Az endometriózis lényege, hogy a normális esetben a méh belső felszínén jelen lévő nyálkahártya a méhen kívül, elsősorban a hasüregben is megjelenik. A hártya vagy góc menstruáció idején a méhüregen kívül is ugyanazokat a tüneteket produkálja: vérrel telítődik, megduzzad, ez a folyamat pedig roppant erős fájdalmakat okoz.

Beleket érintő endometriózis

Előfordul, hogy az endometriózis kimondottan bélrendszeri érintettségű, ilyenkor a gócok a bél felszínét vagy a bélfalat szövik át, súlyos emésztési zavarokat okozva. A tünetek alapján gyakran irritábilis bél szindrómának hiszik, a rossz diagnózis pedig tovább súlyosbítja a problémát.

A belet érintő endometriózis tünetei közé tartozhat a hasmenés, a székrekedés, illetve ezek váltakozása, hányinger, fájdalmas bélmozgás és székletürítés - utóbbi különösen akkor, ha a végbélszakaszt érinti -, hasi görcsök, puffadás, medencei fájdalmakkal járó szex és rektális vérzés.

Endometriózis vizsgálata

A tünetek legfőképpen abban különböznek más bélrendszeri problémáktól, így az IBS-től is, hogy ezek a menstruáció idején jelentősen felerősödnek. A belet érintő endometriózis gyanúja esetén a diagnózishoz hüvelyi vizsgálat, ultrahangos képalkotás - ritkább esetben CT vagy MRI - szükséges, esetleg báriumos bélröntgent, béltükrözést vagy laparoszkópiát kérhet az orvos, hogy kiderüljön a pontos érintett szakasz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az orvos az endometriózis diagnózisa után a súlyosságát is meghatározza. Az 1. szakaszban vagy stádiumban minimálisan érintettek a kismedence méhen kívüli részei, a 2. stádium enyhe érintettséget jelöl, még mindig a kismedencében. A 3. stádium a mérsékelt problémát jelöli, itt kismértékben már a medence belseje is érintett, míg a 4. stádium a súlyos endometriózist jelenti, amikor a szövet több szervet is elér a medencében. A bélrendszeri érintettség ebbe a súlyos fázisba tartozik.

Az endometriózis kezelése

Enyhébb fájdalmak esetén a betegség tüneteit kezelik, általában hormontartalmú gyógyszereket, injekciókat, fogamzásgátló tablettákat írnak fel. A hormonkezelés célja a gócnövekedés megállítása, a fájdalom csillapítása, valamint a menstruációs vérzés csökkentése. Ezek viszont átmenetileg megszüntethetik a peteérést, és megakadályozzák a megtermékenyülést, ezért az esetleges gyermekvállalási szándékot a kezelés utánra kell csúsztatni.

Bélrendszert érintő, súlyos endometriózis esetén műtéti beavatkozás lehet szükséges, hogy a méhnyálkahártyát eltávolítsák a rossz helyről, így megszűnjenek a panaszok. Az érintett szakasztól függően alkalmazhatnak ilyenkor laparotómiás - egy nagy bemetszéses - vagy laparoszkópiás - több kis bemetszéses - műtétet. Ha nagy bélszakasz érintett, az adott terület eltávolítása, majd összevarrása válhat szükségessé, ilyenkor ideiglenesen, nagyon ritka esetben véglegesen sztómát is felhelyezhetnek.

Pajzsmirigybetegség az arcon

A sikertelen teherbeesés hátterében pajzsmirigybetegség is állhat. Bár a tünetek sokfélék lehetnek, akár az arc is jelezheti, ha gond van a szervezetben.

(Fotók: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük