4 évet kell várnia a műtétre - A magyar énekesnő vallomása lavinát indított el

Krámli Kinga énekesnő 2022-re kapott csak időpontot.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magyar egészségügy számos területén hosszú a várólista sok olyan esetben, amikor azonnali vagy mihamarabbi beavatkozásra lenne szükség. Utóbbira hívta fel a figyelmet Krámli Kinga is. A Napra, a MINGU, a Fondor vagy az Armenia Jazz Quintet nevű formációkból ismert énekesnőnél kilenc éve diagnosztizálták az endometriózis nevű nőgyógyászati betegséget, ami miatt nem tud teljes életet élni. Ma már elviselhetetlen fájdalmakkal küzd, de államilag támogatott beavatkozásra csak 2022-re kapott időpontot, vagyis négy évet kellene rá várnia. 

A 34 éves énekesnő, aki civilben pedagógusként dolgozik, a Facebook-oldalán írt betegségéről, illetve arról, mit él át. Egy műtéten már átesett, de az állapota mostanra súlyosbodott.

"Az endometriózis röviden ismertetve: a méhet körülvevő méhnyálkahártya jelenléte a méhen kívül. Hasonlóan a jóindulatú daganatokhoz, szövethatárokat nem tisztelve tör be más szervekbe, roncsolva azokat. Nálam bélérintettségű a betegség. Összenövesztette a beleimet egymással, a méhemmel, a petefészkemmel. (…) Mára súlyosbodott. A bél falán belülre is betörte magát a betegség, ott szűkítve a bél lumenét több helyen. Elviselhetetlen fájdalmakkal élek. Rengeteg fájdalomcsillapítót szedek" - olvasható a posztban. 

Nagy műtétre lenne szüksége, ám a beavatkozásból csak heti egyet támogat az OEP-utód - Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő -, ezért olyan hosszú a várólista, hogy négy évet kell várnia. Arra is van mód, hogy már a jövő hónapban megműtsék, amennyiben kifizet kétmillió forintot. 

Krámli Kinga közösségi oldalán azt írta, ha elő is teremtené a pénzt, a helyzet globálisan továbbra is változatlan maradna, ezért döntött úgy, hogy ír a helyzetéről. 

A fiatal énekesnő posztját a hétvégén rengetegen megosztották a Facebookon, köztük több magyar sztár is, így Szentesi Éva író és Tallós Rita színésznő. Utóbbinál évekkel ezelőtt mellrákot, előbbinél méhnyakrákot diagnosztizáltak áttétellel a vastagbélre. Legyőzték a betegséget, mindkettejüket gyógyultnak nyilvánították.  

Krámli Kinga vasárnap este megköszönte, hogy a posztjával sokan foglalkoztak, ugyanakkor azt is közölte, hogy annak közzétételével nem az volta  célja, hogy pénzt kérjen, hanem, hogy felhívja a problémára a figyelmet. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Ezt is szeretjük