Hátfájás, bélpanaszok és fájdalmas menzesz: az endometriózis tünetei

Sokan észre sem veszik, hogy mi a határ a PMS és az endometriózis között.

Endometriózis tünetei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A teljesen természetesnek vett, visszatérő kellemetlenségek is jelezhetnek endometriózist, mint például az erős görcsökkel járó menstruáció, a szex közben érzett kismedencei fájdalom, de akár az egyszerű bélpanaszok is, ezért sokan észre sem veszik, hogy érintettek, egészen addig, míg családot nem terveznek.

Az endometriózis esetén a méh belső felszínén jelen lévő nyálkahártya a méh külső felületén és a has nyálkahártyáján is megjelenik. Mivel a menstruációs ciklus során ez vérrel telítődik, majd leválik, a rendellenesség fennállása esetén a folyamat különösen erős fájdalommal jár.

Az endometriózis következményei

A testet elhagyni képtelen szövetek gyulladást, hegeket, esetenként cisztákat is okozhatnak a petefészek és a méh körül, ami meddőséghez vezethet. Az endometriózis az Annals of the New York Academy of Sciences tudományos lapban megjelent adatok szerint a termékeny nők 0,5-5%-át, míg a meddő nők 25-40%-át érinti.

Kezelésére, illetve a súlyos problémák megelőzésére a hormonháztartást szabályozó fogamzásgátlókat vagy gyulladáscsökkentőket alkalmaznak, ritkábban műtétet is igénybe kell venni. Bár nem könnyű elválasztani a kettőt, nagyon fontos ismerni a különbséget az egyszerű, de kellemetlen PMS és az endometriózis között.

Korán kezdődik, sokáig tart

A PMS-hez kapcsolódó görcsös fájdalmak közvetlenül a menstruáció előtt kezdődnek, az endometriózis okozta panaszok ennél napokkal, ritkán akár hetekkel korábban indulnak, és több nappal tovább elhúzódnak, miközben a fájdalmak nagyon erősek.

Maria Sophocles M. D., a Women's Healthcare of Princeton szülész-nőgyógyásza viszont a Women's Health-nek elmondta azt is, hogy az erős fájdalom és az endometriózis között sincs mindig egyértelmű összefüggés, ezért a görcsök jelenléte önmagában még nem bizonyíték a problémára, további panaszokat is figyelembe kell venni.

Bélpanaszok és húgyúti problémák

Az emésztési és a húgyúti problémák ugyancsak megkeseríthetik az endometriózisban szenvedők életét. Ilyenkor azonban nem hoz megkönnyebbülést a tüneti kezelés, hiszen valójában a méhnyálkahártya külső kapcsolódása okozza a székrekedést, a hasmenést vagy a húgyhólyag fájdalmait.

A cikk az ajánló után folytatódik

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Fájdalmas behatolás

Endometriózisról árulkodhatnak a kellemetlen szexuális élmények is, a probléma fennállása esetén ugyanis a mély behatolás erős fájdalmat okozhat. Ilyenkor a hüvely hátsó részén található szalagokat éri erős nyomás, ahol endometriózisos csomók is elhelyezkedhetnek. 

A fájdalmak csaknem mindig a kismedencét érintik, csak nagyon ritka esetekben jutnak távolabb. A medenceüregben található endometriális mirigyek az alsó hasi rész mellett viszont a gerincre is hatással lehetnek, ilyenkor az ember erős hátfájást érezhet.

Teherbeesési nehézségek

Az endometriózis a meddőség egyik legfőbb oka, ezért az elváltozásban érintettek gyakran épp a családtervezéskor szembesülnek a problémával. Az American Society of Reproductive Medicine szerint a problémában érintett nők nagy százaléka nem tud teherbe esni, hiszen az endometriózis a petevezetékekre és a medenceüregre is hatással van.

A gyanú felmerülését követően a legbiztosabb diagnózis laparoszkópos vizsgálattal állítható fel, majd gyógyszeres kezeléssel és műtéttel javítható a teherbe esés esélye - a hatékonyságot természetesen a korai észlelés tovább növeli.

Ezt is szeretjük