Meddig tart a menstruációd? Ha tovább, betegség is állhat a háttérben
Kezelendő probléma állhat a háttérben, ha túl rövid vagy túl hosszú.

nagykep?cikkid=168778&kep=faj-hasa-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A menstruációs zavarok igen gyakori problémának számítanak, melyek megjelenhetnek alkalomszerűen, de hónapról hónapra is sok bosszúságot okozhatnak a nőknek. Hogy pontosan mi számít rendellenes vérzésnek, és mit lehet ellene tenni, arról dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa fejti ki véleményét.

A normál menstruáció ismérvei

Normál esetben menstruációs vérzés körülbelül 28 napos ciklusonként jelentkezik, de pár nap plusz-mínusz eltérés előfordulhat. Időtartamát tekintve négy-hét napig tart.

Állagának jellege híg, és nem találhatóak benne alvadékok. Az az optimális, ha nem túl nagy és nem is túl kis mennyiségű vér távozik. Amennyiben ettől valami eltér, az kórosnak tekinthető, és problémát jelezhet.

Létezik ovulációs vérzés is

Ritkán, de az ovuláció tájékán is előfordulhat kisebb vérzés, ám ez nem számít abnormálisnak. Teljesen normális jelenségről van szó annak ellenére, hogy sokaknál nem is jelentkezik. Oka az, hogy kisebb vérzéssel járhat, ahogy kitör a petesejt a tüszőből. Rövid időre megugorhat ekkor az ösztrogén szintje is, ami szintén vérzéssel járhat.

A beágyazódási vérzés jelentése

Amennyiben sikeres volt a megtermékenyítés, úgy a megtermékenyített petesejt a soron következő menstruáció előtt körülbelül egy héttel beágyazódik a méh nyálkahártyájába.

Ez a folyamat némi vérzéssel járhat, ám általában csak egy napig tart. Kevés vér figyelhető meg, és inkább barnás színű váladék távozik.

Túl rövid vagy túl hosszú ciklus

Amennyiben a havi vérzés eltér a fent említettektől, az rendellenes vérzésnek számít, melyet szükséges kivizsgálni. Amennyiben a ciklus 21 napnál rövidebb vagy 35 napnál hosszabb, nagy valószínűséggel nem következett be ovuláció. Ez egy-egy ciklus alkalmával megtörténhet, ám ha rendszeressé válik, az problémát jelezhet. Ezt legtöbbször hormonterápiával kezelni lehet, és előfordulhat PCOS-nél, miómánál, pajzsmirigyzavarnál vagy klimaxnál.

A pecsételő vérzés nem ritka jelenség

Gyakori panasznak számít a nőgyógyászati rendelőkben a pecsételő vérzés. Hátterében számtalan zavar állhat. Ilyen a pajzsmirigyzavar, gyulladás, fogamzásgátló, premenopauza, a PCOS, danatat vagy ösztrogéndominancia. A kiváltó okok megszüntetése után a kellemetlen panaszok is alábbhagynak.

Van jobb ötletünk a vaspótlásra!

Próbáld ki a Bioextra Ferrovit szerves vas tartalmú étrend-kiegészítőt ásványi anyagokkal, vitaminokkal! A Bioextra Ferrovit támogatja a szervezetünkben található vas pótlását, mert a termék szerves vasat tartalmazó komplex vaskészítmény, amely hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez és a normál vörösvérsejt- és hemoglobin-képződéshez.

Advertisement

Promóció

Túl sok vagy túl kevés vér

A túl kevés menstruációs vér távozása vagy a csupán egy-három napig tartó vérzés anovulációra - ovuláció elmaradása -, illetve premenopauzára is utalhat. A túlzott vérzés mióma, gyulladás, fertőzés, ciszta, polip gyanúját kelti fel, de okozhatja méhen belüli fogamzásgátló eszköz viselése is.

A menstruációt megelőző barnás folyás

Amennyiben a menstruációt pár napig barnás folyás előzi meg, az rendszerint progeszteronhiányra utal. A probléma kellemetlen tünetekkel járhat, például migrénnel, mellfeszüléssel vagy csökkent libidóval.

Emellett a teherbeesést is megnehezíti, és megnöveli a vetélések kockázatát is. Progeszterontartalmú készítményekkel a hiány kezelhető, ám ezzel együtt érdemes az állapot okait is felkutatni. Ilyen lehet a pajzsmirigyprobléma.

Fájdalmas menstruáció

A túlságosan is fájdalmas menstruáció hétterében több ok is meghúzódhat, ám leggyakrabban miómára vagy endometriózisra utal. Ezeket gyógyszeres kezeléssel, illetve szükség esetén műtéti kezeléssel lehet csak gyógyítani.

Ezt is szeretjük