Hasmenés a menstruáció alatt? A nőgyógyászt kérdeztük az összefüggésről

Dr. Oláh Orsolya elárulja, mi okozza a menzesz alatti hasmenést.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A nőknek egy jelentős része tapasztal hasmenést a menstruációja alatt. Ennek a mechanizmusa nem teljesen tisztázott, de valószínűleg a szervezet által termelt prosztaglandinok felelősek érte

Ezek a vegyületek a hormonokhoz hasonlóan befolyásolják a szervek működését - tudjuk meg dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyásztól.

Ez áll a menstruációs görcs és a hasmenés mögött

Prosztaglandinok

A menzesz alatt a prosztaglandinok nagyobb mennyiségben termelődnek a méhben, hatásukat kifejtve összehúzódásra késztetik a méh simaizomzatát, és nagy valószínűséggel a széklet továbbításáért felelős simaizmokat is a belekben. A prosztaglandinok által előidézett görcsök leginkább a menstruáció első három napjában gyakoriak.

PMS

Előfordulhat az is, hogy a menstruációt megelőző héten lép fel hasmenés egyéb tünetekkel együtt - például az emlők érzékenysége vagy a változékony hangulat -, ez a tünetcsoport ismertebb nevén a premenstruációs szindróma, vagyis PMS.

IBS

Valamennyivel gyakrabban fordul elő menstruáció alatti hasmenésirritábilis bélszindrómában - IBS-ben - szenvedő nőknél, náluk általában a premenstruációs tünetek is kifejezettebbek.

Mit tehetsz a menzeszt kísérő hasmenés ellen?

Tablettával

Ezzel ellentétben azoknak a nőknek, akik fogamzásgátló tablettát szednek, csak kevesebb görccsel járó megvonásos vérzéssel kell számolniuk, így náluk a menstruációt kísérő hasmenés is ritkább.

A fájdalom csökkenthető többféle vény nélkül kapható, úgynevezett nem szteroid gyulladásgátlóval, mivel ezek a gyógyszerek mérséklik a prosztaglandin termelést, így a következményes görcsöket is. Ilyen hatóanyag a naproxen vagy az ibuprofen. Segíthetnek az olyan görcsoldók is, mint a drotaverin.
Ezen gyógyszerek alkalmi használata mellett még természetesen normálisan lezajlik a menstruáció, csak ritkábban kell kiszaladgálni a mosdóba.

Gyógyszermentesen

Ha nem szeretnél gyógyszerhez nyúlni, jó alternatívát jelentenek a melegítő palackok vagy a felmelegíthető magzsákok.

Érdemes továbbá ezeken a napokon csökkentened a koffeinbevitelt, ugyanis az is ronthat a helyzeten.
Vehetsz akár egy forró fürdőt, vagy - még ha meglepő is - végezhetsz valamilyen közepes intenzitású testmozgást - például jógát -, ezeknek a görcsoldó hatása ugyanúgy enyhíthet a beleket érintő görcsökön, így a hasmenésen is.

Hosszú távú megoldás

Ha szinte minden menzesz alatt előfordulnak hasmenéses panaszok, fel is készülhetsz a helyzetre. A menstruáció első napjain egyél székletfogó ételeket - például banánt -, de nyugodtan bevehetsz bélmozgást lelassító gyógyszereket is.

Az ismertebbek vény nélkül is kaphatóak, az orvos vagy gyógyszerész segítségével könnyen megtalálhatod a megfelelő terápiát. Ha csak alkalmanként lép fel a hasmenés, akkor nem érdemes külön foglalkozni vele, mivel gyorsan lezajlik, és amennyiben tényleg csak a menstruáció okozza, veszélytelen dolog.

Fájdalomcsillapítók vény nélkül

Kattints az alábbi videóra, és hallgasd meg, milyen nem receptköteles fájdalomcsillapítókat ajánl a gyógyszerész!

Fordulj orvoshoz!

Más a helyzet, ha a hasmenés mellett véres széklet, erős alhasi fájdalom vagy görcs is tapasztalható, mivel ilyenkor felmerül egy nőgyógyászati betegség, az endometriózis lehetősége, és ebben az esetben nőgyógyászati vizsgálatra van szükség a panaszok tisztázása céljából.

Ezt is szeretjük