Fájdalmas szex, erős havi vérzés, hányinger
Ez állhat a háttérben
Az endometriózis kellemetlen tünetei igen szerteágazóak, és 176 millió nőt érintenek világszerte.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az endometriózis az egyik legalattomosabb női betegség, a világon - becslések szerint - nagyjából 176 millió nő szenved a gyakran fájdalmas és kellemetlen tünetekkel párosuló kórtól. A statisztikák szerint a betegség diagnosztizálása egy nő esetében akár nyolc évig is eltarthat, ami alatt hat különböző orvos szakvéleményét is kikérheti.

Pedig az endometriózis felismerése valójában roppant egyszerű, egy kisebb műtéti beavatkozás segítségével nemcsak a pontos kórmeghatározás és a betegség stádiumának megállapítása lehetéses, de ezzel együtt a helyi kezelés is azonnal megoldható.

Mindent az endometriózisról

Az endometriózis nem más, mint a méh nyálkahártyának más szövetekbe való beágyazódása. Havi ciklus idején a méh nyálkahártyája vérrel telítődik és megduzzad, a belőle leváló kis darabok vérzés kíséretében távoznak. Csakhogy endometriózis esetében az endometrium darabkái nem tudnak kilökődni a testből, ezért más szövetekbe ágyazódnak be, például a petefészekbe, a petevezetékekbe, a méhszalagokba, a méh izomrétegébe, sőt, esetenként a medencébe és a bélfalba is.

A probléma és a kellemetlen tünetek abból fakadnak, hogy a méhnyálkahártya darabkái mindenhol úgy viselkednek, ahogyan azt a méhen belül tennék, azaz vérzés formájában leválnak, de nem tudnak hová kiürülni. A folyamat következtében a szervezetben ciszták és hegek jelenthetnek meg, a különböző szervek között akár rostos összenövések is létrejöhetnek, amik - néhány ritka kivételt leszámítva - erős fájdalommal járnak, és akár belső hasüregi vérzés is vezethetnek.

Az endometriózis főbb tünetei

  • Erős menstruációs vérzés.
  • Menstruáció előtti és alatti fájdalmas hasi görcsök.
  • A menstruáció ideje alatt fellépő hányinger, hányás.
  • Fájdalmas közösülés a ciklus bármely szakaszában.
  • Gyakori hasmenés vagy székrekedés, esetleg a kettő váltakozása.

Az endometriózis tünetei nagyon sokrétűek, és egy sor egyéb egészségügyi problémát is felvethetnek. Sajnos régebben az alhasi fájdalmakat egyszerűen menstruációs görcsöknek tulajdonították, holott gyakorta megesik, hogy a krónikus fájdalom a havi vérzéstől teljesen függetlenül, illetve azt megelőzően jelentkezik.

Egyes betegeknél az anyagcsere-folyamatok is teljesen megváltoznak. A páciensek gyakran küzdenek ismeretlen eredetű, időnként véres hasmenéssel, esetleg székrekedéssel, ezek állandó váltakozásával, sőt, akár fájdalmas bélmozgásokkal is.

Olykor vizelési panaszok is felmerülnek, az ürítés gyötrelmessé, görcsössé válik, szúró érzéssel párosulva, mintha a beteg fel lenne fázva, vér is megjelenhet a vizeletben. De fáradékonyság és elesettségérzés is felmerülhet tünetként, ahogyan deréktáji fájdalmak is megnehezíthetik a mindennapokat. Egyénfüggő, hogy a tünetek közül kinél melyik és milyen erősséggel jelentkezik.

A rákszűrés is fontos

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a nőgyógyászati vizsgálatok fontosságát. Videónkból megtudhatod, milyen betegségeket előzhetsz meg, ha nem mulasztod el a rákszűrést.

Meddőséghez vezethet

A betegek egy része teljesen panaszmentesen fordul nőgyógyászához, hogy kiderítse, miért nem sikerül teherbe esnie. Az endometriózis még a korai stádiumban is okozhat vetélést, méhen kívüli terhességet és sajnos meddőséget is. Megesik, hogy a páciens évekig nem is sejti, hogy bármiféle problémája van, pedig a betegség tünetmentesen is egyre nagyobb károsodást okoz. Ilyenkor általában csak a meddőségi szűrővizsgálat során derül fény arra, hogy a beteg endometriózisban szenved. A tudomány mai álláspontja szerint a megfelelő és gyors reakcióval a betegségben szenvedők esélye a spontán fogantatásra akár 50% is lehet. Az endometrózis következményeiről a gyerekvállalás tekintetében dr. Szakács Zoltán, a CIRIS Budapest nőgyógyászati centrumának vezetője mesélt.

Diagnózis és kezelési lehetőségek

Elsőként nem árt leszögezni, hogy az endometriózis nem olyan súlyos betegség, mint a rák. Sok nő a már a betegség gyanúja hallatán megijed, mert súlyosnak és életveszélyesnek tűnik a diagnózis, pedig műtéti beavatkozással és gyógyszeres kezeléssel is helyreállítható a furcsa hormonális zavar.

A kórkép majdnem biztos felállításához laparoszkópiára, azaz hasi tükrözésre van szükség, amit a has felnyitása nélkül végeznek el altatásos érzéstelenítés során. Csupán egy kisebb, két-három centiméteres vágást ejtenek a köldök alatt, hogy a laparoszkópot be tudják vezetni a helyére. Ennek során nemcsak az elváltozás jellegét, formáját és stádiumát tudják meghatározni, hanem egyúttal a problémát is helyileg tudják kezelni: az endometriózisos csomókat a műtét során eltávolítják.

Ha a tünetek legalább 90%-ban egyeznek, a műtét is elkerülhető, ebben az esetben fogamzásgátlót, illetve progeszteron-készítményeket és tesztoszteron-származékokat javasol a nőgyógyász. Ezek célja, hogy a peteérést leállítsák, és ezáltal az endometriózis visszafejlődését elősegítsék. Mindemellett természetes megoldások is a rendelkezésre állnak, de ezekről mindenképpen egyeztetni kell a kezelőorvossal.

Itt kérhetsz segítséget!

Ha a betegség gyanúja felmerült benned a tünetek egyezése alapján, rögtön fordulj nőgyógyászhoz! A Nők az endometriózisért alapítvány oldalán rengeteg információt találsz a betegségről és a szűrőközpontok elérhetőségéről, de az Endometriózis Facebook-oldalán is tájékozódhatsz. Minél korábban fény derül a bajra, annál több, egyre halmozódó egészségügyi problémától kímélheted meg magad, és azokat a bizonyos nehéz napokat is lényegesen könnyebbé teheted.

Ezt is szeretjük