Hízol, és rossz kedved van, de nem tudod, miért?

Ez a 2 betegség is okozhatja

Fáradtság, levertség, hízékonyság: ez is oka lehet.

nagykep?cikkid=163340&kep=faradt-no1-lead
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az inzulinrezisztencia egy viszonylag kevésbé ismert betegség, amely alapvetően anyagcserezavar, és akár olyan tüneteket is produkálhat, mint a levertség. Állandó rosszkedv és depresszió esetén érdemes felkeresni egy szakorvost. A hormonháztartás, az inzulinrezisztencia és a depresszió összefüggéseiről dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszél.

Hormonok és a hangulat

A boldogság érzését, a levertséget, a haragot és minden érzelmet le lehet írni kémiai úton. Minden érzésnek megvan a maga hormonja, vagyis fizikai szintű kitükröződése, amelyet a test termel, hogy ezzel egy reakciót indítson el.

A hormonok így olyan funkciókkal is bírnak, amelyek elsőre furcsák lehetnek. Köztudott, hogy a nők ciklusa során szorosan összefonódik a hormonális ingadozás, valamint a hangulatingadozás.

Ez tetten érhető a menopauzában és sajnos egy sor olyan betegségben is, amelyek hormonális érintettségűek. Ráadásul a hatás kétirányú. Ahogyan a hormonok befolyást gyakorolnak a hangulatra, úgy a hangulat is befolyással lehet a hormonháztartásra. A depresszió kiváltója is lehet a hormonzavarnak, de tünetként is jelentkezhet.

A PCOS, az IR és a levertség

A policisztás ovárium szindróma az egyik leggyakoribb nőgyógyászati betegség, melynek tünetei között a depresszió és a levertség is helyet kap. Ennél a kórnál a petefészkek működése nem tökéletes.

A szervezetben férfihormontúlsúly, illetve a sárgatesthormon alacsony szintje a jellemző. Ennek megfelelően a petefészekben az érő petesejtek nem szabadulnak ki, nem történik tüszőrepedés. A beragadt sejtek cisztákká alakulnak, amelyek tovább nehezítik a tüszőrepedés létrejöttét.

A hormonális problémák jelei

A hormonális eltolódás hajhullással, szőrösödéssel, elhízással, meddőséggel is járhat, melyek erősen megviselik a beteg lelkét, rombolják önbizalmát. Mindemellett az eltolódás rossz hatással van az általános közérzetre is. Sok beteg számol be fásultságról, levertségről, sőt, akár depresszióról is. A tünetek pedig csak fokozzák a hangulat romlását.

A PCOS ráadásul igen gyakran inzulinrezisztenciával együtt jelentkezik, mely betegség szintén elhízást, hajhullást, zsíros, pattanásos bőrt eredményez. Ez tovább rombolja az érintett hölgyek önbizalmát és hangulatát.

Ezek kezelhető betegségek

A dolog jó oldala, hogy mind a PCOS, mind pedig az IR jól kezelhető, vagy akár meg is szüntethető. Ennek megfelelően pedig a tünetek is gyorsan javulnak majd, ami a depresszió és a levertség csökkenését is eredményezheti.

A PCOS kimutatása ultrahangos vizsgálattal, fájdalommentesen történik. A gond meglétének igazolása után a szakorvos diétát és rendszeres mozgást javasolhat, valamint megkezdheti a gyógyszeres kezelést. Egyes esetekben a műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

Az IR esetében a vércukorszint esetleges magas voltát, valamint az inzulinszint eltolódását vérvizsgálattal lehet kimutatni. A kezelés ebben az esetben is életmódváltással kezdődik, illetve gyógyszeresen történik.

Ezt is szeretjük