Hízol, és rossz kedved van, de nem tudod, miért?

Ez a 2 betegség is okozhatja

Fáradtság, levertség, hízékonyság: ez is oka lehet.

nagykep?cikkid=163340&kep=faradt-no1-lead

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az inzulinrezisztencia egy viszonylag kevésbé ismert betegség, amely alapvetően anyagcserezavar, és akár olyan tüneteket is produkálhat, mint a levertség. Állandó rosszkedv és depresszió esetén érdemes felkeresni egy szakorvost. A hormonháztartás, az inzulinrezisztencia és a depresszió összefüggéseiről dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszél.

Hormonok és a hangulat

A boldogság érzését, a levertséget, a haragot és minden érzelmet le lehet írni kémiai úton. Minden érzésnek megvan a maga hormonja, vagyis fizikai szintű kitükröződése, amelyet a test termel, hogy ezzel egy reakciót indítson el.

A hormonok így olyan funkciókkal is bírnak, amelyek elsőre furcsák lehetnek. Köztudott, hogy a nők ciklusa során szorosan összefonódik a hormonális ingadozás, valamint a hangulatingadozás.

Ez tetten érhető a menopauzában és sajnos egy sor olyan betegségben is, amelyek hormonális érintettségűek. Ráadásul a hatás kétirányú. Ahogyan a hormonok befolyást gyakorolnak a hangulatra, úgy a hangulat is befolyással lehet a hormonháztartásra. A depresszió kiváltója is lehet a hormonzavarnak, de tünetként is jelentkezhet.

A PCOS, az IR és a levertség

A policisztás ovárium szindróma az egyik leggyakoribb nőgyógyászati betegség, melynek tünetei között a depresszió és a levertség is helyet kap. Ennél a kórnál a petefészkek működése nem tökéletes.

A szervezetben férfihormontúlsúly, illetve a sárgatesthormon alacsony szintje a jellemző. Ennek megfelelően a petefészekben az érő petesejtek nem szabadulnak ki, nem történik tüszőrepedés. A beragadt sejtek cisztákká alakulnak, amelyek tovább nehezítik a tüszőrepedés létrejöttét.

A hormonális problémák jelei

A hormonális eltolódás hajhullással, szőrösödéssel, elhízással, meddőséggel is járhat, melyek erősen megviselik a beteg lelkét, rombolják önbizalmát. Mindemellett az eltolódás rossz hatással van az általános közérzetre is. Sok beteg számol be fásultságról, levertségről, sőt, akár depresszióról is. A tünetek pedig csak fokozzák a hangulat romlását.

A PCOS ráadásul igen gyakran inzulinrezisztenciával együtt jelentkezik, mely betegség szintén elhízást, hajhullást, zsíros, pattanásos bőrt eredményez. Ez tovább rombolja az érintett hölgyek önbizalmát és hangulatát.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezek kezelhető betegségek

A dolog jó oldala, hogy mind a PCOS, mind pedig az IR jól kezelhető, vagy akár meg is szüntethető. Ennek megfelelően pedig a tünetek is gyorsan javulnak majd, ami a depresszió és a levertség csökkenését is eredményezheti.

A PCOS kimutatása ultrahangos vizsgálattal, fájdalommentesen történik. A gond meglétének igazolása után a szakorvos diétát és rendszeres mozgást javasolhat, valamint megkezdheti a gyógyszeres kezelést. Egyes esetekben a műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

Az IR esetében a vércukorszint esetleges magas voltát, valamint az inzulinszint eltolódását vérvizsgálattal lehet kimutatni. A kezelés ebben az esetben is életmódváltással kezdődik, illetve gyógyszeresen történik.

Ezt is szeretjük