Elfelejtett fogamzásgátló: hány óra telt el az utolsó tabletta óta?
Eddig biztonságos
Mi az az időintervallum, amin belül még nem kell aggódnod?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Napjainkban világszerte több tízmillió nő szed fogamzásgátló tablettát. Nem véletlenül, hiszen a nem kívánt terhesség megelőzésének legbiztonságosabb módszere.

Természetesen ez csak abban az esetben igaz, ha megfelelően szeded, mindig ugyanabban az időpontban veszed be, nem marad ki egyetlen tabletta sem.

Fogamzásgátló tabletta: hány órát csúszhatsz vele?

A fogamzásgátló tablettából napi egyet kell beszedned, mindig ugyanabban az időpontban. A pontosság azért fontos, mert a nagy időkülönbségek veszélyesek lehetnek a hormonszintre nézve, megnövelik a nem kívánt terhesség rizikóját - különösen a csomag elején és a végén lévő tablettáknál lényeges ez.

12 órás türelmi idő

A legtöbb fogamzásgátló tabletta 12 órás csúszást engedélyez. Ha tehát jellemzően reggel 7-kor szeded, ám valamelyik nap teljesen kiment a fejedből, és csak este 19 órakor ugrik be, vedd be, és nem kell tartanod a nem kívánt terhességtől. A következő tablettát azonban a megszokott időben vedd be. Természetesen, ha mindig össze-vissza szeded az antibébi-tablettát, rendszeresek a 12 órás csúszások, azzal megnöveled a teherbeesés kockázatát.

Kimaradt fogamzásgátló tabletta

Érdekes, hogy egy 2014-es felmérés szerint a magyar nők több mint 50%-a szerint semmilyen kockázatot nem jelent egy kimaradt tabletta. Mindössze 3%-uk van tisztában azzal, hogy egyetlen elfelejtett pirula is elegendő lehet a nem kívánt terhességhez.

Első, második vagy harmadik hét?

Ha az első héten felejtettél el egy tablettát, amint eszedbe jut, pótold - akkor is, ha az a következő napival egy időre esik. Ilyenkor azonban a következő hét napon kiegészítő védekezés - például óvszer - szükséges. Amennyiben a második héten maradt ki egy tabletta, ugyanez a teendő, de ilyenkor nem szükséges kiegészítő védekezés. A harmadik héten két lehetőség kínálkozik.

Az egyik, hogy beveszed a kimaradt tablettát, amikor eszedbe jut - még ha ez egy időpontra is esik a következő tablettával. Ilyenkor azonban a következő levél megkezdése előtt ne tarts hét nap szünetet.

Ha ez nem szimpatikus, akkor egyszerűen kezdd el korábban a hétnapos tablettaszünetet - melynek első napja az elfelejtett tabletta napja lesz. Ebben a hét napban kell jelentkeznie a menstruációnak. Amennyiben nincs vérzés, fordulj orvoshoz.

Kinek nem ajánlható a tabletta?

Kattints az alábbi videóra, ha kíváncsi vagy, milyen kizáró okai lehetnek a tablettaszedésnek a nőgyógyász szerint.

Így ne felejtsd el!

Érdemes a tabletta időpontját valamilyen rendszeres napi cselekedethez vagy ismétlődő eseményhez kötni: ez lehet a reggeli fogmosás, a déli harangszó vagy akár a vacsora. Gondold végig alaposan, hogy milyen időpontot választasz, hiszen lehet, hogy hétköznap reggel hétkor mosol fogat, ám a hétvégén ez akár órákkal is eltolódhat.

Ezt is szeretjük