Ezt fogjuk enni 2018-ban: 10 egészséges étel, ami meghódítja a világot

Izgalmas alapanyagokat és tudatosságot jósolnak a szakértők.

Egészséges szokások 2018-ban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Évről évre újévi fogadalmak tömkelege fogan meg az egészségtudatosság, az életmódváltás és a fogyókúra jegyében, hogy aztán a borús januárban lassan elfeledkezzen róluk az ember a forró csokik és gyorsételek társaságában.

Aki viszont tudatosan törekszik az egészségre, valószínűleg az új trendekre is kíváncsi. A világ egyik legnagyobb, egészséges ételeket forgalmazó üzlethálózata, a Whole Foods Market szakértői pontokba szedték azt, hogy várhatóan milyen egészséges szokások hódítják meg a világot 2018-ban.

Szárak, porok, virágok

A széles körű szakértői bázisban élelmiszer-ipari, környezetvédelmi és marketingszakemberek egyaránt szerepeltek, a sokszínű listában így egyre divatosabb ételek, italok és irányok is helyet kaptak, melyek egy része már lassan bontogatja a szárnyait, de több még egészen ismeretlen nálunk.

Az ehető virágszirmok és -kivonatok az ételekben és az italokban is helyet kapnak. Az ibolya, a bodza, a hibiszkusz vagy az árvácska ráadásul nemcsak szép, de jótékony hatással is van a szervezetre.
Az egészséges porok italokba vagy akár sütőipari termékekbe keverve egyre jobban teret hódítanak. A fehérje- és kollagénporok mellett porított növények is divatba jönnek, mint a spirulina alga vagy a matcha.
Fontosak lesznek még a táplálékkiegészítő gyógygombák, mint a pecsétviaszgomba. Ezek porított formában italokhoz, teákhoz is adhatók. Immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatásuk tudományosan bizonyított.
Humusz, tahini, shakshuka: a közel-keleti ételek már hozzánk is elértek, 2018-ban még nagyobb népszerűséget jósolnak nekik. Szerencsére, hiszen az arab és az izraeli konyha jól illik az egészséges étrendbe.
Az étkezéssel szorosan összekapcsolódik az átláthatóság iránti igény, ami főleg a címkéket érinti. A kalória és az adalékanyagok mellett a GMO vagy a fair trade is egyre többet jelent a tudatos vásárlók számára.
A vegán ételek, italok egyre könnyebben elérhetőek lesznek, az élelmiszeripari technológiának köszönhetően pedig már alig jár lemondással, ha valaki magtejet vagy zöldségfasírtot választ.
A chipsek között egyre népszerűbbek lesznek a puffasztott vagy pattogatott, alacsony kalóriatartalmú és a gluténmentes változatok, például a pasztinák-, a lóbab- vagy az algachips.
A taco már nemcsak streetfood lesz. A kukoricából készült tortilla mellett gabonamentes, sőt, algából készült lapba is kerülhet, de sokféle töltelék is kapható lesz hozzá.
A pazarlásmentes főzés lényege, hogy a zöldség minél nagyobb részét hasznosítják. Még furcsán hangzik, de a savanyított görögdinnyehéj, a párolt brokkoliszár vagy a céklalevélpesztó egyre divatosabb.
A szénsavas, cukros üdítők köztudottan egészségtelenek, jövőre viszont világszerte egyre nagyobb teret kapnak a természetes édesítőszeres italok és a tea alapú, alkoholmentes, hamis koktélok: a moktélok.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük