Az egyik legjobb mozgásforma, ha nagy felesleggel küzdesz: ezért eddz otthon saját súllyal!

Számos előnye van a futáshoz képest.

edzes

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha azt olvasnád valahol, hogy létezik egy tökéletesen ingyenes módszer, amit bárhol, bármikor csinálhatsz, és segít abban, hogy jobban aludj, javítja az emésztésed, a hangulatodat, véd a csontritkulás, számos más betegség és a túlsúly ellen, akkor biztosan azonnal ki szeretnéd próbálni. 

A saját testsúllyal végzett edzésekre mindez pontosan igaz, sokan mégis ódzkodnak tőlük. Elmondjuk, miért érdemes inkább ezt a sportot választani a kardióhoz képest!

Edzés saját testsúllyal

Amikor valakit arról kérdeznek, miért nem edz rendszeresen, általában olyan válaszok kerülnek elő, mint az, hogy az illetőnek nincs ideje, a kondibérlet és a felszerelés drága, vagy nem tudja, hogyan kezdje el. A saját súlyos edzések azonban otthon, akár kicsi helyen is, egyetlen fillér ráfordítás nélkül is elkezdhetőek. Ez sok esetben nem mondható el a kardióról, a felszerelést igénylő sportokról, a súlyzós edzésről pedig főleg nem.

kitores otthon

Az emberek többsége húszéves korától kezdődően folyamatosan csak veszít az izomzatából, így ezzel együtt az anyagcseréje is egyre lomhább lesz. A folyamat azonban nagyban lassítható rendszeres sporttal, például saját súllyal végzett edzésekkel, melyek terhelésnek teszik ki az izmokat, így a test azok fejlesztésére kényszerül. Míg a kardió jellegű mozgások a szív és az érrendszer egészségét óvják, és az állóképességet javítják, addig sajnos az izomépítéshez nem járulnak hozzá.

Az erősítő hatású, saját súlyos edzések azonban segítik a testzsírszázalék javítását, ami szintén jó a szívnek, az ereknek és az általános egészségnek. Ez kiemelkedően fontos azok számára, akik korábban gyakran híztak és fogytak jojó-diétázás miatt. A kampányszerűen végzett fogyókúrák általában gyorsütemű fogyást hoznak létre, ám ennek során a szervezet nemcsak zsírt, de nagyobb arányban izmot is veszít. Amikor azonban a visszahízás bekövetkezik, szinte csak zsír kerül az izmok helyére, így fokozatosan, arányaiban egyre több és több zsír lesz a diétázón, míg az anyagcseréje mind jobban lelassul.

A jojó-diétázás káros hatásainak visszafordítására ideális az otthoni saját súlyos edzés, ugyanis ennek hatására az izmok újra felépülhetnek, ennek a szövetnek a fenntartása azonban jóval több kalóriát igényel, mint a zsíré, így az anyagcsere is jobban fog pörögni. 

Az erősítő edzés másik előnyös hatása a fogyókúrára az utóégető hatás. Ez azt jelenti, hogy amikor az izmaidat megterheled, akkor azokon mikrorepedések keletkeznek, melyek gyógyítása időbe telik. Ez alatt izomlázat érezhetsz. Valójában ilyenkor történik a fejlődés, az izom növekedése. A folyamat jelentős mennyiségű kalóriát éget el, mely hatás akár 24-48 órán át is érvényesülhet. Noha első ránézésre úgy tűnik, hogy ugyanannyi idő alatt a kardió jobb a kalóriák égetésében, valójában az utóégésnek köszönhetően az erősítő edzéseket érdemesebb végezni.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az izomzat fejlesztése azonban nemcsak fogyasztó hatása miatt előnyös. Ha erősebbek az izmaid, akkor a tested kevésbé kell, hogy a csontjaidat, ízületeidet terhelje, így kíméled őket. Ez nagyobb testsúlynál még fontosabb. Ezzel szemben a futás, különösen betonon, terhelő az ízületek számára, míg a biciklizés vagy az úszás a kímélő sportok közé tartoznak. Amikor a torna során csak saját testsúlyodat mozgatod, nem terheled az ízületeidet olyan erősen, mint a géppel vagy súlyzóval végzett edzések esetében. Ezek biztonságos végzéséhez a már meglévő izomzat védő hatására van szükség.

Természetesen pár saját súlyos edzés még nem fogja egyszerre megoldani a súlyproblémákat. Ahhoz, hogy a fogyás sikeres legyen, elsősorban az étkezésre kell odafigyelni, sőt, az olyan apróságoknak is szerep jut, mint például az alvás. Ha viszont mindez stimmel, a saját súlyos edzés segít abban, hogy sokkal jobb eredményeket érj el, és javíts az egészségeden.

Az egyik legjobb saját súlyos gyakorlat

A plank a törzs csaknem minden izmát megdolgoztatja. Ha megtanulod az alapot, utána rengetegféle variációja létezik, így ezeket kombinálva helytakarékos módon, otthon, saját súllyal, extra hatékonysággal edzhetsz!

Hogyan érdemes elkezdeni?

Mindössze heti három-öt alkalommal, akár 30-40 perces edzések során is látványos eredmények érhetőek el. Kezdők számára javasolt, hogy az izomcsoportok felosztása helyett inkább teljes testet eddzenek, és válasszanak olyan gyakorlatokat, melyek több nagy izomcsoportot dolgoztatnak egyszerre, mint a plank vagy a kitörés. Egy edzés elég, ha nyolc-tíz különböző gyakorlatból áll, melyek mind mást mozgatnak meg. Egy sorozatban a gyakorlatokból 8-12 ismétléssel érdemes kezdeni.

Fontos, hogy ne maradjon ki a pár perces bemelegítés és a nyújtás, sőt, a szünet és a pihenőnap se!

Kezdd az edzéseket a saját szintednek megfelelően, és a gyakorlatokat egy-két havonta nehezítve haladj fokozatosan előre. Sokat segíthet a sérülések megelőzésében és a fejlődésben, ha a programodat egy személyi edző állítja össze, aki megtanítja a gyakorlatokat, és figyelembe veszi az egyéni igényeidet is. Ha erre nincs lehetőséged, akkor az interneten keresztül számos hatékony kezdő edzéstervet találsz, mellyel belevághatsz.

Ezt is szeretjük