Tényleg vannak szteroidok a fehérjeporokban? Kiderül, miért nem kell tartanod a rászokástól

Túl sok tévhit kering a táplálkozáskiegészítő termékekkel kapcsolatban.

feherje2

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nagyon gyakran lehet hallani izmos emberek képei kapcsán, hogy csakis azért néznek ki úgy, mert tömik magukat fehérjeporokkal, melyek tele vannak szteroidokkal. Éppen ezért - táplálkozástól és edzéstől függetlenül - felfúvódnak, nagyra dagadnak az izmaik, de ha a porok fogyasztását befejeznék, akkor azonnal összemennének vagy meghíznának. Sokan még azt is hozzáteszik, hogy aki ilyet eszik, az az egészségével játszik. Valójában azonban ezek a hozzászólások durva tévhiteken alapulnak. 

A sportolók, különösen az atléták esetében sűrűn bukkannak fel olyan hírek, hogy megbírságolnak, eltiltanak valakit, mert növekedési hormonok - HGH - vagy tesztoszteron használatával próbálta növelni a teljesítményét. Részben, mivel a fehérjekészítmények egy részének hasonlóan hangzik a neve, és ráadásul ezek is a sportbeli teljesítmény javítását célozzák meg, sok félreértés alakult ki, mely a legális, ártalmatlan táplálkozáskiegészítőkre is rossz fényt vet. Elmondjuk pontosan, hogyan működik a doppingolás, és miért nincsen hozzá közük a fehérjeporoknak!

Szteroidok a fehérjeporokban?

A tesztoszteron és a növekedési hormon is előfordul természetesen formában a testben. A tesztoszteron anabolikus szteroid, ami a férfi nemi jegyek kialakításában vesz részt, melyek közé a nagyobb izomtömeg is tartozik. A HGH az agyalapi mirigyben termelődik, és olyan receptorokat stimulál, melyek az izomtömeg növekedéséhez vezetnek. A két hormonfajta szintjének növelésénél előny lehet a megnövekedett energia, libidó és izomtömeg, valamint a jobb atlétikai teljesítmény.

feherje3

A hormonok szintetikus, azaz mesterségesen előállított formáját keresik a doppingvizsgálatok, ezek ugyanis tilosak a profi sportolók körében, hiszen tisztességtelen előnyhöz juttatnák használóikat a versenyek során.

A szerekhez a csaláson kapott sportolók legtöbbször illegálisan jutnak hozzá, ugyanis a növekedési hormonok és valamennyi anabolikus szteroid, így a tesztoszteron is vényköteles. A pontos szabályozás ugyan országonként eltérhet, mégis gyakorlatilag mindenütt nagyon pontosan meghatározott keretek között lehet őket értékesíteni, sőt, azt is törvény mondja ki, milyen betegségek esetén lehet kezelésként alkalmazni. Ha valakit illegális szteroidok birtoklásával érnek tetten, börtönbe kerülhet ugyanúgy, mintha kábítószer lenne nála.

A szigorú szabályozás hátterében többek között az áll, hogy a szteroidhormonok szedése nem megfelelő körülmények között súlyos egészségügyi kockázatokkal jár, ami a szív- és májkárosodástól a külső nemi szervek atrófiájáig számos formában megnyilvánulhat. A HGH szedése ízületi fájdalomhoz és a koleszterin-egyensúly felborulásához vezethet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szintetikus szteroidokat és a növekedési hormonokat nem lehet csak úgy elrejteni a boltok polcain. A legtöbb fehérjepor és a táplálkozáskiegészítőkkel foglalkozó üzletek termékeinek legnagyobb része az élelmiszer, nem pedig a gyógyszer kategóriába tartozik, éppen amiatt, mert nem tartalmaznak ilyen hatóanyagokat.

Összetevőik mindegyike olyan dolog, ami az ember természetes étrendjében megtalálható. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne vizsgálnák őket szigorúan: amiben olyan összetevőt találnak, ami nem szerepel a csomagoláson, azt azonnal bevonják.

Az étrend-kiegészítők egy része, például az aminosavak ösztönözhetik arra a testet, hogy valamelyik hormonból többet termeljen, ám ez töredéke annak a mennyiségnek, ami egy vényköteles, szintetikus tesztoszteronból álló kúra során kész formában kerül a testbe.

feherje1

Ha valaki ennek ellenére mégis attól tart, hogy a készítmények gyártói valamilyen módon az ellenőrzést megkerülve belecsempészik a fehérjeporba a szteroidokat, annak érdemes végiggondolnia, hogy ez a cégek számára megérné-e. Nemcsak a bírság és bevonás kockázata fontos tényező, de az is, hogy a hormonokat tartalmazó készítmények előállítása jókora költségekkel jár. Sokszorosa annak, mint amennyiért a fehérjeporokat értékesíteni lehet, így egészen egyszerűen nulla vagy csak minimális nyereség származna abból, ha beleraknák őket.

Kell-e tartani a rászokástól?

Ha a fehérjeporokban nincsenek izomtömeget növelő hormonok, akkor mégis miért gyarapszanak azoknak az izmai, akik rendszeresen fogyasztják őket? A látványos fejlődés hátterében az illegális eszközök helyett a legtöbbször kemény munka, azaz rengeteg edzés és megfelelően összeállított étrend áll. Az izomzat épüléséhez legnagyobb részben fehérjére van szükség, ez azonban nagy igénybevétel esetén akár olyan mennyiség is lehet, amit már hétköznapi étkezéssel nehéz fedezni. Éppen ezért sokan kiegészítő termékeket is fogyasztanak, hogy ne kelljen annyit enniük.

Amennyiben valaki, aki korábban sokat foglalkozott testépítéssel, hirtelen elhagyja az étrendjéből a fehérjéket, kevesebbet eszik, az látványos mértékben fogyhat, ami úgy tűnhet, leereszt. Ezzel szemben a fehérjebevitel csökkentése és a rendszeres sport elhagyása általában zsírosodást, hízás eredményez. Ez tehát nem a bevitt hormonok hiányából következik, hanem az életmódbeli változásokból, így a rászokástól sem kell tartani.

Fehérjeturmix házilag

Sok-sok fehérjét nemcsak porokból vihetsz be, de rengeteg szuper természetes forrása is létezik. Elmondjuk, hogyan turmixolj ízletes italokat!

Ezt is szeretjük