Edzés kezdőknek: így vágj bele a mozgásba hosszú kihagyás után

Nem csupán a jó megjelenés miatt fontos: a mozgás egészségügyi állapotodat is befolyásolja.

Edzés kezdőknek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem kell hozzá szilveszter, sem egy újabb hónap eleje vagy hétfő: az elhatározás, hogy véget vetsz a lustálkodásnak, és elkezdesz mozogni, bármikor megszülethet. Akár épp most is!

Több tanulmány támasztja alá, hogy nem csupán a külsődleges szempontok miatt lenne fontos a rendszeres testedzés: a szervezetednek szintén szüksége van arra, hogy hetente néhány alkalommal aktív mozgást végezz. Aki sosem mozgott életében, az se keseredjen el: sosincs késő belevágni, csak nem mindegy, hogyan!

Elhatározás és motiváció

Fontos, hogy ne pillanatnyi elhatározásból, hanem tényleges és komoly motivációból vágj bele a mozgásba: legyen az az egészségi állapotod javítása, egy álomruha vagy egy közelgő, nagy esemény, ahol le akarsz nyűgözni valakit, lebegjen a szemeid előtt mindig, akár plakátold ki magadnak a lakásban, hogy minden sarkon szembejöjjön veled, miért is csinálod.

egeszseg

A következő lépésben szükség lehet a táplálkozási szokások átformálására, edzésekhez való igazítására. Felváltva iktass be kardió és erősítő edzéseket, a lényeg, hogy hetente háromszor-négyszer legalább 30-40 percet folyamatosan dolgozzanak az izmaid. A kondis napokon különböző alapgyakorlatokból végezz eleinte háromszor 10-15-öt, majd, ha jobban bírod, akár az ismétlés- vagy a darabszámot is növelheted.

Kardió lépésről lépésre

Kezdésképp hetente kétszer fél óra mozgás bőven kielégítő lehet. Két hét után viszont biztosan érezni fogod, hogy nem elég ennyi, és ekkor sokan hajlamosak átesni a ló túloldalára, ami hamar ízületi panaszokhoz vezethet.

Lélekerősítő: a jóga

Aki sosem sportolt, kezdjen jógázni! Mentálisan ellazít, és segít a koncentrálóképesség erősítésében: ezáltal pedig kitartóbb leszel, ami minden további sporthoz elengedhetetlen.

Nagy súllyal kezdőknek: úszás

A térd- és egyéb ízületi panaszokat elkerülendő, futás helyett a nagy túlsúllyal rendelkezők inkább uszodabérletet vegyenek, mint futócipőt. Sokan feszengnek a strand gondolatától, de kora reggel egy kiadós tempózással indítani a napot hatalmas élmény: nem utolsósorban pedig minden izmodat átmozgatja, erősíti. Az alap kondíció meg- vagy visszaszerzésére, a tüdőkapacitás növelésére és egészségmegőrzés céljából hibátlan sport. Unalmas az oda-vissza tempózás? Próbáld ki az aquafitneszt!

aqua fitness víziaerobik

Egy lépéssel előrébb: a futás

A futáshoz muszáj egy alap edzettségi szintet elérni: első nap ne akarj egyből maratonra menni. Fokozatosan növeld a távot, tapasztald ki, hogy zenére vagy zene nélkül, reggel vagy este, egyedül vagy párban esik-e jobban az edzés. Az sem baj, ha eleinte nem tudod végigfutni a kitűzött távot: inkább az időre koncentrálj, hogy meglegyen a fél óra aktív kocogás vagy gyors gyaloglás, ne a métereket számolgasd.

Biciklizés: ha már kevesebb a felesleg

A biciklizés egyetlen hátránya, hogy nem mozgat át a fejed búbjától a lábujjadig: inkább a lábakra koncentrál, tehát a combod és a feneked izmosodik, ha elkezdesz kerékpározni heti több alkalommal, edzésszerűen, viszont nem biztos, hogy arányosan formálódsz tőle. Az alakformálás céljából a heti egy bicajozás mellé iktass be egy kizárólag felsőtestet erősítő edzésformát a tökéletes test elérése érdekében.

Játékosan izmosodni: görkorcsolya

Kislányként bolondultál a guruló talpakért? Itt az ideje, hogy beszerezz egy görkorit a mostani méretedben! A védőfelszerelésről is gondoskodj, és tervezd meg alaposan, merre gurulgatsz a városban vagy a városon kívül, de kardió mozgásnak mindenképp tökéletes, ha ezt választod.

görkori görkorcsolya

Nem árt előtte, ha gyakorolsz párszor a lakásban, legalább a megállás-elindulás menjen profi szinten, a többibe úgyis belerázódsz! Ügyelj a helyes levegővételre, ne telefonozz közben, hanem koncentrálj arra, hogy az izmaidat a lehető legjobban megdolgoztasd, enyhén hajlított combbal, lendületes tempóban.

Profik mozgása: TRX

Mindenen túl vagy, és többre vágysz? A TRX a tényleg gyakorlott és edzett sportolók mozgásformája: alakformáló és állóképesség-növelő is egyben, az egyetlen baja viszont, hogy nehéz kivitelezni. Inkább menj el egyszer egy profi oktatóhoz, mielőtt az otthonra vásárolt kötéllel elkezdesz bűvészkedni: nagyobb kárt okozhatsz magadban, mint gondolnád!

Erősítés: feszesítés és bomba forma

A két kardió mellé a biztos siker érdekében heti két erősítő edzés is kell, hogy társuljon. Ez lehet egy edzőtermi, csoportos óra, egy netes videó, mobilapplikáció vagy saját gyakorlatok kombinációja: ahogy neked kényelmes. Fontos, hogy ne kampányszerűen csináld, ha elhatározod, hogy a kedd, csütörtök erősítés, akkor ne fogadj el magaddal szemben semmit kifogásként, teljesítsd a kitűzött célt.

Otthon vagy konditeremben

Az alapgyakorlatok a következők: hasprés, kitörés, oldalsó karemelés súlyzóval, guggolás, törzsemelés. Eleinte tartsd a háromszor 10-et, következő héten a 15-öt, majd fokozatosan emeld a darabszámot. Ha nagyon jól bírod, növelheted az ismétlésszámot is, viszont a nyújtásra mindig fektess energiát, különben a kínzó izomláz ellehetetleníti a következő edzéseidet.

tk3s mon247038

Videó vagy mobilalkalmazás

Ne becsüld magad túl, de alul se! Olyan edzésvideót vagy nehézségi szintet keress, ami igazodik jelenlegi állapotodhoz. Felesleges egy sokszorosan nehezített edzéssel kezdened, csak azt éred el, hogy nagyobb valószínűséggel lesérülsz, eredményeket aligha.

Csoportos órák

A csoport húzóereje egy plusz löketet ad, hogy ne hagyd abba, és végigcsináld a beiktatott edzést. A zene és az edző nagyban befolyásolja viszont, hogy jól érzed-e magad: keresd meg azt az óratípust, ahol nem érzed magad kellemetlenül, így nemcsak formálódsz, de a hangulatod is szárnyalni fog.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Előtte-utána

A bemelegítésről és nyújtásról soha ne feledkezz meg! Az eredmények is korábban jelentkeznek, ha az izmaidat nem hidegen veted be a kemény munkába, és hagyod őket kihűlni egy fárasztó edzés után. Hidratálj megfelelően, de a cukros üdítőket felejtsd el: legjobban a sima vízzel vagy az izotóniás italokkal jársz.

Anyagcsere-serkentő tápanyagok

A mozgáson felül a táplálkozás egészségmegőrző hatásáról sem szabad megfeledkezni. Ezek az ételek nemcsak erőt adnak, de a bennük lévő tápanyagok anyagcsere-serkentő hatással is rendelkeznek.

10 tápanyag, ami kell a jó anyagcseréhez: mindet beviheted a helyes táplálkozással

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük