A kéz- és lábzsibbadás cukorbetegséget is jelezhet: évekig lappanghat

Ez az összefüggés a végtagzsibbadás és a diabétesz között.

no-lab-zsibbadas
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A végtagok zsibbadása igen gyakori panasz, melyet általában hosszabban kitartott, rossz vérkeringéssel járó testhelyzet okoz, és csupán pár percre jelentkezik. Amennyiben rendszeresen és huzamosabb ideig áll fenn a probléma, úgy alapos kivizsgálás javasolt, mivel gyakran komolyabb betegség tünete is lehet.

Dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa szerint ugyanis gyakori, amikor cukorbetegséghez társuló szövődményt jelez a kéz, illetve a láb zsibbadása.

Hosszú évekig lappangó cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség egy olyan állapot, mely hosszú ideig, akár évekig is diagnosztizálatlan maradhat, mivel eleinte gyakran semmilyen tünetet nem okoz. Éppen ezért sokszor véletlenszerűen derül fény a betegségre, aminek nagy veszélye, hogy, ha már jó ideje fennáll a magasabb vércukorszint, akkor az az évek folyamán súlyos szövődményeket generálhat. A diabétesz sajnos szinte az egész szervrendszerre negatív hatást gyakorol, így a cukorbetegséggel küzdők igen nagy veszélynek vannak kitéve, például különböző szív- és érrendszeri problémáknak is.

Éppen ezért óriási jelentősége van a rendszeres szűrésnek, főleg azoknál, akiknél a cukorbetegségre hajlamosító kockázati tényezők - túlsúly, családban előforduló diabétesz, terhességi cukorbetegség, ötven év feletti kor, mozgásszegény életmód - állnak fenn, hiszen a mielőbb megkezdett terápia a kulcsa a szövődmények elkerülésének.

A 2-es típusú cukorbetegség tünetei lehetnek: 

  • fokozott szomjúságérzet/gyakori vizelési inger,
  • lassan gyógyuló sebek,
  • gyakori fertőzések,
  • homályos látás, 
  • végtagok fájdalma, bizsergése, zsibbadása.

Miért okoz a cukorbetegség kéz- és lábzsibbadást? 

A végtagok zsibbadása és bizsergése gyakori panasz cukorbetegség esetén, és nem ritka, mikor ez a panasz vezeti el a beteget a diagnózishoz, majd a diabetológushoz. A tartósan magas vércukorértékek ugyanis idegkárosodást eredményezhetnek. Nemzetközi vizsgálatból ismert, hogy az újonnan diagnosztizált 2-es típusú cukorbetegek közt nagy számban vannak olyanok, akiknél már a felismeréskor vizsgálattal kimutatható az idegi károsodás, az úgynevezett neuropátia. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mi az a perifériás neuropátia? 

Maga az állapot végtagokon panaszokat okozó idegi károsodást jelent, és, mivel ezek az idegek mozgató, érző és vegetatív funkciókat látnak el, a probléma ezeknek a hibás működésében nyilvánul meg. A perifériás idegek károsodása az esetek többségében szimmetrikusan, a lábakon jelentkezik. A cukorbetegek kezdetben bizsergésről, égő érzésről, valamint zokni- vagy kesztyűszerűen jelentkező érzéskiesésről számolnak be. Erős fájdalom esetén fájdalmas neuropátiáról beszélünk, mely társulhat a szenzoros vagy a motoros neuropátiához is.

Az állapot nagy veszélye, hogy a beteg előbb-utóbb nem képes érzékelni a fájdalmat - például vízhólyag, éles kavics a cipőben, vágás - így a keletkezett seb igen könnyen elfertőződhet, és hozzájárulhat fekély kialakulásához. A lábamputációk nagy része diabéteszes láb, diabétesz okozta fekély miatt válik szükségessé.

Lehet valamit tenni az állandó zsibbadás ellen?

Dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusának elmondása szerint az első és legfontosabb lépés a vércukorszint normalizálása megfelelő terápiával. Emellett lehetőség van oki gyógyszeres kezelésre és/vagy tüneti szerek alkalmazására. Szintén fontos a lábak tisztán tartása, rendszeres ellenőrzése. Ezenkívül súlyosabb esetekben lehetőség van diabéteszes cipő felírására is.

A cukorbetegség jelei a bőrön

Van, amelyik bőrelváltozás együtt jár a diabétesszel, míg mások előre jelzik azt. Nézd meg az alábbi képeket és ismerd fel, ha baj van!

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük