A horkolás is jelezhet cukorbetegséget? Több nem tipikus tünete is van
Horkolás, sőt, testsúlycsökkenés is utalhat diabéteszre.

horkolas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyakori vizelési inger, fokozott szomjúság, nehezen gyógyuló sebek - a 2-es típusú cukorbetegség igen gyakori tünetei, melyeket a legtöbb ember jól ismer, így ezen panaszok esetén többen is orvoshoz fordulnak.

Igen ám, viszont a betegségnek még sok egyéb figyelmeztető jele is van, melyről nem ugrik be egyből az, hogy érdemes ellenőriztetni a vércukorértékeket. Hogy melyek a cukorbetegség gyakori, ám nem tipikus jelei, elmondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa. 

Gyakori bőrproblémák 

Cukorbetegség esetén gyakori, hogy vissza-visszatérő bőrproblémákkal szembesül a beteg. Az egyik legjellemzőbb, amikor sötét, bársonyosabb tapintású foltok jelentkeznek a bőrön - rendszerint a hajlatokban, a nyakon, csuklón, könyökrészen -, ez az acanthosis nigricans. A magas inzulinszint ugyanis fokozza a bőrsejtek növekedését és a melanin termelődését. Amennyiben ezt tapasztalja valaki, mindenképp ellenőriztesse vércukorszintjét. Ilyenkor fontos, hogy ne csak az éhgyomri vércukorszintet nézzék, végeztess terheléses cukorvizsgálatot, hiszen így időben fény derülhet az inzulinrezisztenciára, mely a diabétesz előszobája. Ezenkívül érdemes tudnod, hogy a megemelkedett glükózszint okozhat még visszatérő bőrfertőzéseket, szőrtüszőgyulladást, valamint heves bőrviszketést is.

Horkolás 

Sokan nem gondolnak rá, pedig a horkolás bizony a cukorbetegség egyik tünete is lehet, sőt, a 2-es típusú diabéteszben szenvedők csaknem fele tapasztalja a problémát. Egy nemrégiben napvilágot látott kanadai tanulmány szerint az alvási apnoéval diagnosztizált betegek 23%-ánál öt és fél éven belül cukorbetegség alakult ki. Az összefüggés pontos oka egyelőre nem tisztázott, ám valószínű, hogy a fokozott stresszhormontermeléssel áll összefüggésben, ami a vércukorszintet is emeli.

Hallásromlás 

A hallásromlást rendszerint a kornak tudják be, ám a cukorbetegség tünete is lehet, ha valaki kénytelen hangosabbra állítani a tévét. A National Institute of Health tanulmánya szerint ugyanis a hallásromlás a diabétesz korai jele is lehet. A megemelkedett vércukorértékű embereknél - akiknél addig még nem diagnosztizálták a cukorbetegséget - 30%-kal nagyobb volt a halláskárosodás az egészséges társaikkal szemben. Ennek oka, hogy a magas glükózszint miatt károsodnak a belső fülben lévő erek, így romlik a hallás - magyarázza dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Testsúly csökkenése 

Gyakori tévhit, miszerint a 2-es típusú cukorbetegséget csakis a testsúly növekedése jelzi. Való igaz, a diabétesz egyik fő rizikófaktora a túlsúly, ám előfordulhat, hogy a betegeknél kevesebbet mutat a mérleg diéta, több testmozgás és stressz nélkül is. Ennek oka a magas vércukorszint okozta fokozott vizeletürítésben keresendő. Így egyrészt vizet és glükózt is veszít a szervezet, mivel a vércukor távozik a vizelettel együtt. Másrészt, mivel a sejtek ekkor éheznek, a szervet az izmokból elkezdi lebontani a fehérjét, ami szintén súlyvesztéssel jár. 

Ezt is szeretjük