Szuperegészséges, immunerősítő, és fillérekbe kerül - Te magad is el tudod készíteni otthon
Igazi vitaminbomba, amit pár nap alatt te magad is megtermeszthetsz a konyhában.
Napjainkban a csírák fogyasztása reneszánszát éli. Sok mindenhez felhasználhatók, főzelékbe, salátára, levesbe, kenyérre vagy müzlibe, szuperegészségesek, és még a fogyásban is segítenek.
A csírák népszerűségének titka
A csírák áldásos hatása ősidők óta ismert. Már az ókori rómaiak a gyógyászat részeként alkalmazták, a nyugati világban azonban csak ötven-hatvan évvel ezelőtt kezdték tanulmányozni a csírázó növénykéket és az otthoni csíráztatás fortélyait.
A csírázás során a mag tartaléktápanyagait - keményítőket, zsírokat, olajokat - az enzimek kisebb alkotóelemekre, például egyszerű cukrokra, zsírsavakra bontják. A fehérjebontó enzimek építőanyagot, például aminosavakat állítanak elő a csíra növekedéséhez. Ebben megjelennek a nagyon értékes antioxidánsok, vitaminok, ásványi anyagok - foszfor, magnézium, kálium, nátrium, vas, réz -, illetve más életfontosságú enzimek, melyek jó szolgálatot tesznek a szervezetnek.
Népszerűségük titka abban rejlik, hogy a különböző csírafajták nagyon alacsony kalóriatartalmúak, köszönhetően minimális szénhidrát- és zsírtartalmuknak, könnyedén emészthetők, magas vitamin-, ásványianyag- és rosttartalmuknak hála pedig fokozzák is az emésztőrendszer működését, és erősítik az immunrendszert, illetve egyes fajták tisztító, vízhajtó hatással bírnak.
A rendszeresen sportolóknak különösen jót tehet a csírák fogyasztása, hiszen rengeteg fehérje található bennük, és magas tápértékűek, így azonnali energiát biztosítanak a szervezet számára. Kismamáknak, időseknek és öt évnél fiatalabb gyerekeknek azonban nem ajánlott a fogyasztásuk, mivel ritkán, de előfordul, hogy a nedves környezetükben ételmérgezést okozó baktériumok szaporodhatnak el, és puffasztó hatásuk is lehet.
Ha nem akarod méregdrágán, bioboltban megvásárolni a kész csírákat, esetleg szupermarketben a vegyszerekkel kezelt változatokat, te magad is kipróbálhatod otthon az izgalmas, roppanós, intenzív ízű növénykék csíráztatását. Mindez napi néhány perc törődést igényel, és még kert sem kell hozzá.
Mire van szükséged a csíráztatáshoz?
A csíráztatáshoz szükséged lesz egy csíráztatótálra, amit bioboltban tudsz beszerezni, de egy nem rozsdásodó edény, egy üvegtál vagy egy befőttes üveg is jó szolgálatot tud tenni. A tetszőleges magokat is a bioboltokból tudod beszerezni, jóval olcsóbban, mint a kész csírákat. A csomagoláson minden szükséges információ fel van tüntetve a csíráztatás menetével kapcsolatban.
Így csíráztass otthon!
- Válogasd ki a hibás szemeket, az egészségeseket pedig óvatosan mosd meg. Vigyázz arra, hogy a víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg. Estére be is áztathatod a szemeket, így reggelre megduzzadnak, és szűrővel lecsepegtetheted őket. Az áztatási idő a vízhőmérséklettől és a magoktól is függ, például a mustár, a rukkola és a zsázsa nyálkaanyagot eresztő magjait nem érdemes túl hosszan áztatni.
- Mivel a magokat étkezési célra használod, a szennyeződés elkerülése érdekében földben nem szabad csíráztatni. A magokat üvegtálkában, befőttes üvegben vagy lyukas aljú csíráztató tálkákban érdemes szétteríteni. Ez utóbbiban emeletenként, egy rétegben legyenek a magok, de a befőttes üvegben is maradjon hely a növekedő csíráknak!
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
- A csírázó magokat naponta két alkalommal érdemes átöblíteni tiszta, hideg vízzel. Ha nagyon meleg van a lakásban, hamarabb kiszáradnak, így háromszor is le lehet öblíteni őket.
- Néhány nap után a csíra hossza elérheti a 2 centit, ekkor vágd le ollóval - ezt nevezzük aratásnak.
- Nyolc órának kell eltelnie az utolsó öblítés és az aratás között. Ha akarjuk, papírtörlővel felgyorsíthatjuk a folyamatot. Aratás előtt célszerű kicsit napoztatni a növénykéket.
- A csírákat légmentesen lezárt edényben általában két-három napig tárolhatod a hűtőszekrényben, ez idő alatt érdemes elfogyasztani őket.
A tejnél 10-szer több kalciumot tartalmaz: 10 étel a csonterősítő hatású mákból
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- d-vitamin
- immunerősítő