Gátolja a hasi elhízást, javítja a bélflórát, csökkenti a koleszterinszintet: 8 étel a sokoldalú csicsókából

A csicsóka sokoldalúan felhasználható gumós zöldség, ami tápanyagainak köszönhetően elősegíti a fogyási folyamatokat.

Csicskából ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A csicsókára sok helyen hivatkoznak úgy, hogy egykor a szegények krumplija volt, Magyarországon is előszeretettel fogyasztották, mígnem kiszorult a piacról, de zöldségeseknél még most is megtalálható. Tökéletes a krumpli helyettesítőjeként, mert állagában a gumós zöldségre hajaz, íze pedig olyan, mint a karalábénak.

A csicsóka (Helianthus tuberosus) tele van ásványi anyagokkal, vassal, káliummal, magnéziummal, antioxidánsokkal és B1-vitaminnal, ami az izmok és az idegrendszer működését támogatja. Az alacsony glikémiás indexű zöldség fogyasztása nem emeli meg a vércukorszintet sem, és még megannyi jótékony hatása ismert.

A csicsóka fogyókúrás hatásai

A csicsóka legalább ötször annyi rostot tartalmaz, mint a krumpli, amivel segíti az emésztést, és táplálja a bélrendszer jótékony baktériumait. A benne lévő inulinnak köszönhetően hozzájárul a bélflóra egészséges egyensúlyának megőrzéséhez. Ez a vízben oldódó rostféle prebiotikumnak számít, ami elősegíti a zsigeri zsírok csökkenését, ezzel gátolva a hasi elhízást. Egy 2017-es kutatás szerint csökkenti a koleszterin-, azaz vérzsírszintet és a zsírmáj kialakulásának kockázatát. Elfogyasztása után hosszan tartó teltségérzetet okoz, ráadásul 150 grammjában mindössze 110 kalória található, amiből több mint 10% az izmok tápanyagából, fehérjéből áll. A hideg hónapok szuperzöldségének a tányéron a helye, mutatunk pár ötletet a felhasználására.

A laktató csicsókakrémleves kellemes teltségérzetet okoz, és fél órán belül elkészíthető. Nem terheli meg a gyomrot, és akár két tányérral is elfogyaszthatsz belőle még a diéta alatt is.
Krumplipüré helyett próbáld ki a különleges ízvilágú, rostokban gazdag fokhagymás csicsókapürét, ami nagyszerű köretként szolgál. Húsok, sült zöldségek, sajtfélék mellé is jó választás.
Akár csak a steakburgonya, ugyanazon az elven steakcsicsóka is készíthető. Még a héját sem kell eltávolítani, elég csak megdörzsölni, hogy kívül ropogós, belül puha maradjon.
A csicsóka roppanósra főzve fogyasztható salátaként is, passzol hozzá a répa és a zeller, de almával, lila hagymával is tálalható. Akár kalciumban és fehérjében gazdag joghurtos-kapros öntettel, akár egy kis sóval, borssal, lime-lével és olívaolajjal ízesítve is mennyei fogás.
A csicsóka kevés olajjal meglocsolva tepsis egytálételként is kitűnő választás. Ízével remekül harmonizál a vasban és vitaminokban bővelkedő gránátalma, de zellerrel és krumplival sütve is nagyon finom.
Az esszenciális zsírsavakban bővelkedő pisztráng csicsókával ebéd vagy vacsora alkalmával is bátran fogyasztható. A másfél órán belül tálalható finomság rengeteg rostot és fehérjét is tartalmaz.
Ideje elfelejteni a chipsek transzzsíros világát, helyette készíts ropogós, egészséges csicsókachipset. A sütőben sütött nass kevesebb olajat tartalmaz, mint a boltban kapható verziója, amikor készre sül, már csak egy kis sóval kell meghinteni.
Ha megéheznél az esti órákban, egy könnyed, csicsókából készült mártogatós mindig jó döntés uzsonna gyanánt. A sütőben sül készre, és akár hosszában feldarabolt répát, zellerszárat is belemártogathatsz.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Olvastad már?

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük