Támogatja a gyomor egészségét, védi az ereket és a szívet: 8 isteni ételötlet a sokoldalú avokádóból

Az avokádó nagyon egészséges, rostban és zsírokban gazdag gyümölcs, ami változatosan beépíthető a mindennapok étrendjébe.

Avokádóból készült ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az avokádó igazi esszenciáliszsírsav-forrás, fehérjével és rostokkal is ellátja a szervezetet, így a nem ritkán borsos ára ellenére érdemes beiktatni a mindennapok étrendjébe.

Nem csak a közismert guacamole fő alapanyaga, hanem elképesztően sokféleképpen felhasználható, isteni finom és nem mellékesen szuper egészséges főételek készíthetőek belőle. 

Avokádóból készült ételek

Az avokádó 60%-ban egyszeresen telítetlen zsírokból áll, melyek érvédő hatásukról ismertek, ezenkívül kiemelkedő béta-szitoszterol-tartalommal bír, ami kiegyensúlyozza az egészséges koleszterinszintet és a vérnyomást, ezek nélkülözhetetlenek a szív megfelelő működéséhez. Magas rosttartalma miatt támogatja az emésztést, és természetes étvágycsökkentőként tartják számon, fél avokádóban 6-7 gramm rost található. Mindezek mellett a benne lévő E-vitaminnak, lutein és zeaxantin vegyületeknek hála védi a látás élességét és a szemek épségét. Görgess tovább, és megtudod, milyen ételeket készíthetsz belőle!

Mindössze tíz perc alatt össze lehet dobni a zöldborsós-avokádós gazpachót, ami egészséges zsírokban és rostokban egyaránt bővelkedő hideg leves. Tápanyagtartalmának köszönhetően nem fogsz megéhezni egy órával az elfogyasztása után.
A zöldségekkel töltött avokádó praktikus, gyors, sokféle zöldséggel töltve igazán jótékony hatással van a szervezetre. Rostban gazdag fogás, amit önmagában is lehet fogyasztani, de egy-két szelet pirított rozskenyérrel is tálalhatod.
Különleges, és nem mellékesen nagyon mutatós őszi-téli ételötlet az avokádósaláta grapefruittal, ami a rostok és a jótékony zsírok mellett még C-vitaminnal is ellátja a szervezetet. Sokak számára meglepő lehet, de a két gyümölcs íze nagyon harmonizál egymással.
Az avokádós csirkesaláta tápláló, egészséges, és úgy laktat, hogy mégsem nehezíti el a gyomrot. Fehérjetartalmával támogatja az izmok működését, rost- és zsírtartalmának hála pedig sokáig eltelít.
Sokak nagy kedvencét, a tonhalsalátát izgalmasabbá lehet tenni avokádóval, amitől egyszerre egészségesebb és ízletesebb is lesz a könnyed fogás, ráadásul tíz perc alatt el is készül.
Az avokádóval készült fűszeres édesburgonya-saláta vitaminban gazdag, kalóriaszegény fogás, amit pofonegyszerű elkészíteni, és garantáltan az egyik kedvenced lesz, vacsora vagy ebéd gyanánt is megállja a helyét.
A csicseriborsós avokádósaláta igazi fehérje- és vitaminbomba fogás, ami anélkül laktat, hogy megterhelné a gyomrot. Tápláló, könnyű vacsora vagy ebéd kerülhet így az asztalra.
A hideg avokádós tésztasaláta amellett, hogy nagyon egyszerűen elkészül, még az íze is mennyei, ráadásul a tésztában a hűtés során megnövekszik a jótékony bélbaktériumok tápanyagául szolgáló rezisztenskeményítő-tartalom, ami segít abban, hogy stabilan maradjon a vércukorszint.

Olvass tovább: ennyi zsírt egyél egy nap, hogy egészséges és karcsú maradj

Ezek a zsírok támogatják az egészséget és a fogyást is, érdemes napi szinten beépíteni az étrendbe őket.

Ennyi zsírt egyél egy nap, hogy egészséges és karcsú maradj: ezek a legjobb forrásai

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük