Csökkentik az idő előtti halálozás kockázatát, javítják a koleszterinszintet: telítetlen zsírsavakban gazdag táplálékok

A telítetlen zsírsavak fontos szerepet töltenek be az egészséges táplálkozásban.

dió
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A zsírok a szervezet fontos, legtöbb energiát adó tápanyagai, hiába kerülnek elő gyakran negatív kontextusban, nélkülözhetetlenek az egészség szempontjából. Nem mindegy azonban, hogy melyik fajtájuk szerepel gyakrabban az étrendben.

Bár a kérdés meglehetősen összetett, általánosságban kijelenthető, hogy a mesterségesen előállított transzzsírok kerülendők, a telítetlen zsírok pedig kedvezőbbnek tűnnek, mint a telítettek, ám ez utóbbiak károsságát illetően még mindig megosztottak a szakemberek. Az viszont valószínűnek tűnik, hogy míg a telített zsírok fogyasztása emeli a vérzsírok szintjét, a telítetlen zsírsavak csökkenthetik a koleszterinszintet és a gyulladást, illetve mérsékelhetik a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az idő előtti halálozás kockázatát. 

Telítetlen zsírsavakban gazdag ételek

A telítetlen zsírsavak túlnyomórészt növényi eredetű táplálékokban találhatók meg, szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotúak. Két fő típusuk az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírsavak, utóbbiakhoz tartoznak például az omega-3 zsírsavak, amelyeket az étkezés útján kell bejuttatni a szervezetbe, mert az nem tudja előállítani. Az American Heart Association ajánlása szerint a napi kalóriabevitel 8-10 százalékát többszörösen telítetlen zsírsavakból kéne fedezni, és jellemző, hogy az emberek többsége ezekből nem fogyaszt eleget, holott ez a szív- és érrendszer szempontjából különösen fontos lenne. 

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük