Ez a legbiztosabb fogyókúrás módszer a szakértők szerint

Friss kutatás!

Megtalálták a végleges fogyás zálogát. Te be tudod-e tartani?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A táplálkozási szakemberek mind más és más módszerekre esküsznek, így aztán nem egyszerű kiválasztani a számodra megfelelőt.

Annyi biztos, hogy leginkább a hosszú távú módszerek lehetnek sikeresek, amelyek akár hónapokon át meghatározzák az étrendedet, és a mozgást is magukban foglalják.

Csak semmi villámdiéta

Rengeteg fogyókúrás módszer létezik, a különböző mintaétrendek azonban sokszor csak rövid távú sikerrel kecsegtetnek. Persze ezt eddig is sejteni lehetett, ám külföldi tudósok egy csoportja nemrégiben rájött, hogy az, aki a villámdiétákban látja a fogyókúra kulcsát, többet árthat magának, mint amennyit használ.

A bostoni Harvard Medical School tudóscsapata négyezer elhízott felnőttet vizsgált meg abban a tekintetben, hogy ki hogyan és mekkora sikerrel próbál megszabadulni a túlsúlyától.

A fogyókúrázók egyik csoportja életmódváltás révén kívánta elérni a kitűzött célt: odafigyeltek az étkezésre, és nem feledkeztek meg a testmozgásról sem. A másik csoport egyik villámdiétából ugrott a másikba, valamint súlycsökkentő étrend-kiegészítőket fogyasztottak.

A kutatók arra jutottak, hogy az alanyok 41%-ának, akik a zsírbevitel csökkentésével próbáltak megszabadulni a feleslegtől, egy év alatt sikerült leadni testsúlyuk 5%-át. A másik csoport tagjai - akik étrend-kiegészítőkkel, illetve divatos diétákkal próbálkoztak - sokkal több fehérjét vittek be a szervezetükbe, és átlagosan testsúlyuk kevesebb mint 5%-át sikerült leadniuk.

Sok a túlsúlyos személy

Becslések szerint Nagy-Britanniában a felnőttek közel egynegyede küzd elhízással, ami növeli a rák-, valamint szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Magyarországon sem jobb a helyzet: szakértők szerint a hazai lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott.

Dr. Christina Wee szerint - aki a kutatás egyik szakembere volt -, mivel manapság nagyon sok különös diéta és méregdrága orvosi kezelés létezik, melyekről nem bizonyított, hogy hatékonyak lennének, a diétázóknak inkább abból érdemes erőt meríteni, hogy a legtöbb sikeres fogyókúra olcsó, és bárki számára elérhető.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Dr. David Haslam, a brit Nemzeti Elhízottság Fóruma vezetője szerint a kutatás pozitív üzenetet közvetít a túlsúlyos emberek felé. Úgy véli, a rövid távú módszerek csak akkor eredményesek, ha hosszú távon is működnek, ez pedig az étrendbeli és fizikai aktivitás gyökeres megváltoztatásával lehetséges.

Te milyen fogyókúrás módszerben hiszel?

Ezt is szeretjük