Kelt tésztát készíteni messze nem olyan ördöngösség, mint amilyennek elsőre gondolnád. Az élesztő felfuttatása rettenetes feladatnak tűnik, ha még sohasem csináltad, amikor pedig túl vagy sikeresen az első próbálkozáson, rájössz, hogy ez egyáltalán nem nagy kunszt, és a tésztakészítés többi részfeladata is ilyen lesz. Ha pedig egyszer belejöttél, minden héten készíthetsz kelt tésztás finomságot, csak a mérlegre ne állj rá.

Az élesztő felfuttatása
Ha kelt tésztából készülsz süteményt sütni, biztos lehetsz benne, hogy szükséged lesz élesztőre. Ha frissel készíted, akkor nem árt felfuttatnod, ez nem egy nehéz dolog, körülbelül egy-másfél deci cukrozott, langyos tej kell hozzá, abba bele kell morzsolnod az élesztőt, és nagyjából 15 percre meleg helyre tenned, ennyi idő alatt szépen felfut, és már dolgozhatsz is vele. Ha nincs kedved ezt végigzongorázni, használj instant élesztőt.

A liszt
A másik alapanyag, amire biztosan szükséged lesz a kelt tésztádhoz, az a liszt. Ha kenyeret sütsz, akkor többféle is számításba jöhet, ahogyan süteménykészítésnél is, csak arra ügyelj, hogy tartsd be a megfelelő arányokat. Mielőtt bármihez hozzáfogsz, érdemes a lisztet átszitálni, ettől a kész tészta állaga jobb lesz.

Dagasztás és kelesztés
Miután kimérted és átszitáltad a lisztet, tedd egy tálba, és keverd el az összes hozzávalóval és a felfuttatott élesztővel. Gyúrd - dagaszd - addig, amíg a tál falától szépen el nem válik, majd formázz belőle cipót, szórd meg a tetejét egy kevés liszttel, takard le egy jól szellőző konyharuhával, és tedd meleg helyre, hogy megkeljen.

Formázás, nyújtás
Ha megkelt, legalább a duplájára nőtt a tésztád, szedd ki a tálból, egy lisztezett felületen gyúrd át, majd ha a recept úgy kívánja, nyújtsd megfelelő méretűre, formáld olyan alakúra, amilyen sütit éppen készítesz, és jöhet a töltelék.

Töltelék, ízesítés
A kelt tészta szinte mindennel remekül működik, ha húsos, fűszeres tölteléket használsz, akkor érdemes kevésbé édes tésztát készítened, míg ha egy kalácsot vagy valamilyen édes süteményt sütsz, akkor nem árt, ha egy kicsit több cukor kerül a tésztába. A vékonyra nyújtott tésztából szinte bármilyen formát előállíthatsz, használd a fantáziád!

Sütés
Általában kétszáz fok körüli hőmérsékleten sül a kelt tészta, ennél egy kicsit lehet magasabb vagy alacsonyabb is a hőfok, annak függvényében, hogy mit sütsz. Hideg és előmelegített sütőbe is tolhatod a kész tésztát, ha hideg sütőbe tolod, együtt melegszik vele, és egy kicsit még kel, ha rögtön a forróság fogadja, akkor hirtelen dagad meg, de ártani egyik módszer sem árt neki, amelyik szimpatikus, azt használd!

A kész sütemény
Amint elkészült a remekmű, már tálalhatod is, a még forró süteménynél kevés nagyszerűbb élmény van, de azért kihűlve is el lehet fogyasztani, nagy duzzogva.
Klasszikus hazai édességek
A legfinomabb magyar édességek igazi nehézbombázók, nem könnyű őket elkészíteni, és diétába is nehezen illeszthetők, azonban az ízük mindennél jobb.
Rigójancsi, Dobos-torta, Rákóczi-túrós
Nézegess képeket!
Elolvasom