8 étel, ami puffadttá teszi a hasat még akkor is, ha nincs rajtad felesleg

Ha eleged van, hogy egyre csak diétázol, de a hasad még nem lapos, akkor most figyelj!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Tapasztaltad már a puffadás kellemetlen tüneteit, mikor a kelleténél is jobban kiáll a hasfalad? Ha neked sem ismeretlen a szorító nadrág érzése, akkor valószínű már megtapasztaltad. És aki egyszer megtapasztalja, az többé nem szeretne átesni rajta. Ehhez azonban az egyik dolog, amit tehetsz, az hogy tisztába jössz azzal, milyen élelmiszereket kell kerülnöd vagy óvatosan fogyasztanod. Összegyűjtöttük a legveszélyesebbeket!

A hagymát sokan nehezen emésztik meg a benne lévő erős illóolajok miatt. Ha nálad is ez a helyzet, akkor kerüld a nyers hagymát, és a pörkölt alá is csak keveset tegyél. Az íze ugyanúgy benne lesz, de nem terheled feleslegesen a hasadat.

A hüvelyesek általában, köztük is kimagaslóan puffasztó hatású a lencse, tartalmaznak egy fitinsav nevű anyagot, amit nehezen emészt meg a szervezet, és könnyen fokozott gáztermelődéshez vezet. Ügyelj az elfogyasztott mennyiségre, ha nem akarod kiiktatni az amúgy egészséges élelmiszereket, és akkor nem lesz gondod vele.

A káposztafélék nagy mennyiségben tartalmaznak fruktánt, ami szintén egy olyan anyag, amivel nehezen birkózik meg az emberi emésztőrendszer. Ennek következtében túl sok időt tölt a belekben, ahol fermentálódik, és elindul a gázképződés, vagyis a puffadás. Itt sem arról van szó, hogy ne fogyaszd ezt a kiváló zöldségfélét, de a mennyiségre figyelj itt is oda.

A kukorica sokak kedvence, de magas keményítőtartalma miatt puffasztó hatású, mivel ennek megemésztése is nehezebb, mint például a friss, leveles zöldségeké. Fogyaszd mértékkel, és elkerülheted a kellemetlen puffadást.

A sörben található élesztő, amely a sör szénsavasságát is okozza, nagy mennyiségben fogyasztva puffasztó hatású. Mint minden esetben, itt is a mértékletesség az, amivel megelőzheted a tüneteket.

A magas rosttartalmú zabkása, a friss gyümölcsökkel dúsított, otthoni müzlik bár nagyon egészségesek, a rostok fokozott gázképződést generálhatnak a belekben. Ennek kivédése érdekében egy magasabb rosttartalmú étkezésre csak fokozatosan szabad átállni.

A tej és a tejtermékek laktóztartalma a felnőtt szervezetet kihívás elé állítja még akkor is, ha amúgy nem vagy laktózérzékeny. A kazein nevű enzim mennyisége ugyanis - ez az enzim felel a laktóz lebontásáért - felnőttkorra drasztikusan csökken, érzékennyé téve a szervezetet. Egyéni érzékenységedtől függően alakul ki az az elfogyasztott tejtermékmennyiség, amelytől még nem alakul ki puffadás.

A konzervek és a tartósított élelmiszerek tele vannak olyan mesterséges anyagokkal, melyek nem, vagy csak nagyon nehezen emészthetőek meg az ember számára. Az a vegyi anyag, ami elképesztően hosszan ugyanabban a formában tartja az adott élelmiszert, jó eséllyel nem lesz többé igazán alkalmas emberi fogyasztásra. Válassz frissen készült ételeket és természetes alapanyagokat.

Természetes segítség puffadás ellen

Ha mégis újra puffadás kínoz, akkor készíts magadnak egy bögre teát az alábbi gyógynövényekből, melyek képesek enyhíteni a kellemetlen tüneteken. Érdemes neked is tartani belőlük otthon!

Puffadás elleni teák: ezeket idd a könnyebb emésztésért

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük