A K-vitamin elengedhetetlen szerepet játszik a véralvadásban, de a csontok és a szív egészségéhez is hozzájárul. Változatos, zöldségekben gazdag táplálkozással megelőzhető a hiánybetegség.
A kutatások bizonyították, hogy a K-vitamin hozzájárul az erős csontozathoz, más vizsgálódások szerint csökkentheti a szívbetegségek, véralvadási zavarok és a rák kialakulásának kockázatát, és vizsgálják az Alzheimer-kór megelőzésére irányuló védőhatását is.
K-vitaminban gazdag ételek
A K-vitaminból kis mennyiségre van szüksége a szervezetnek, napi szükséglete nőknek 90, férfiaknak 120 mikrogramm, melyet lehet gyógyszertárban kapható vitaminkészítményekkel pótolni, de a legjobb a megfelelő táplálkozásból fedezni, mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, ráadásul így a túladagolástól sem kell tartani.

A kelkáposzta 100 grammonként 817 mikrogramm K-vitamint tartalmaz, ami tökéletes tápanyagforrássá teszi. Ne csak főzeléket készíts belőle, citrommal, fokhagymával, csirkével finom és
gyors tésztaétel is készülhet belőle.
Fotó: DronG / Getty Images Hungary

A spenót 100 grammjában 483 mikrogramm K-vitamin van, míg a brokkoliban 141 mikrogramm, és ízben is jól kiegészítik egymást, ezért remek megoldás
krémlevest készíteni belőlük. A póré- és fokhagyma még inkább szívbaráttá teszi.
Fotó: Chaded2557 / Getty Images Hungary

A kelbimbóban 140 mikrogramm K-vitamin van 100 grammonként, de káliumban, A-vitaminban is gazdag. A
sütőben sült kelbimbó köretként vagy tejföllel meglocsolva akár egytálételként is megállja a helyét.
Fotó: Bartosz Luczak / Getty Images Hungary

A mángold egy méltatlanul mellőzött,
szuperegészséges zöldség, mely 100 grammonként 830 mikrogramm K-vitamint tartalmaz. Salátákba
remekül illik, de akár krémlevesbe vagy turmixokba is tehető.
Fotó: Getty Images Hungary

A rukkola ugyancsak gazdag K-vitaminban, 108 mikrogrammot tartalmaz 100 grammonként, és kalcium, kálium, karotin is van benne bőven. A
rukkolás lencsesaláta fehérjében, magnéziumban gazdag fogás, karotintartalmát tovább növeli a belekerülő édesburgonya, de
árpagyöngyös rizottó is készülhet belőle.
Fotó: haoliang / Getty Images Hungary

A petrezselyemben rengeteg, 1640 mikrogramm van 100 grammonként. Noha ebből kevesebbet fogyaszt az ember, akár
isteni pesto is készülhet belőle. A spenót tovább növeli K-vitamin- és káliumtartalmát, a parmezán kalciummal is gazdagítja.
Fotó: svehlik / Getty Images Hungary

A zöldborsó 100 grammja 48 mikrogrammot tartalmaz. Mentával együtt
szuper szendvicskrém készülhet belőle, amelynek jótékony hatását növeli az olívaolaj és a fokhagyma is.
Fotó: bhofack2 / Getty Images Hungary

A zöldbab 26 mikrogramm K-vitamint tartalmaz 100 grammonként. A főzelék és a leves mellett
salátába is kitűnő, likopinban gazdag paradicsommal, tojással, sajttal és hagymákkal finom és könnyű vacsora készülhet belőle.
Fotó: margouillatphotos / Getty Images Hungary

A húsételek közül remek forrásnak számít a máj, a libamáj 369 mikrogrammot, a marhamáj 106 mikrogrammot tartalmaz. Készíts egy ízletes
libamájpástétomot, ez az A-vitamint is pótolja a szervezetben, és vasban is gazdag.
Fotó: Roxiller / Getty Images Hungary

Sajtokból is érdemes sokat fogyasztani: a keménysajtok 87, az edami 49 mikrogrammot, a kéksajt 36 mikrogrammot tartalmaz K-vitaminból.
Fotó: Magone / Getty Images Hungary
(Képek: Getty Images Hungary.)