A B-vitaminokról több ízben kiderítették különböző tanulmányokban, hogy serkentik az anyagcsere működését. A B12 a fehérje- és zsíranyagcsere esszenciális részét képezi, a B6 szintén a fehérjefelszívódásra hat, a B1 pedig mindezek mellé a szénhidrát-anyagcserét is befolyásolja.
A zsírok, fehérjék és szénhidrátok mind-mind nélkülözhetetlen tápanyagai a szervezetnek, megfelelő hasznosulásuk az egészséges anyagcsere alappillérjét jelenti. Éppen ezért érdemes rendszeresen B-vitamin-tartalmú ételeket fogyasztani.
B-vitaminok az étrendben
Egy 2018-as állatkísérletben kimutatták a B-vitaminok fogyasztó hatását, ami a kutatók szerint az anyagcsere-működés manipulációjának köszönhető. A szervezet egészében fontos szerepet játszanak, ám számos ételben megtalálhatóak, így csak nagyon ritkán alakulhat ki miattuk hiánybetegség. Főleg tenger gyümölcsei, teljes kiőrlésű gabonák, tejtermékek, olajos magvak, zöldségek és a tojás révén lehet hozzájuk jutni. Mivel vízben oldódó vitaminok, étkezéssel túladagolni azokat gyakorlatilag nem lehet. Néhány finom fogást nemcsak tápanyagtartalma, hanem alacsony kalóriatartalma miatt is bátran ehet az ember akár diéta alatt is.

A tojás szinte minden vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, jelentős mennyiségű biotin, azaz B7-vitamin, B5- és B12-vitamin van benne. A szintén B-vitamin-dús
zabpehellyel sütve is isteni finom!
Fotó: MmeEmil / Getty Images Hungary

Az élesztőpehely gazdag B1-, B2-, B3-, B5- és B6-vitaminban is, így a vegetáriánusok és a köszvényes betegek is jól pótolhatják vele a vitamint. Vega fasírtokba, pékárukba, sőt,
vegán vajba és
pizzafeltétbe is kerülhet.
Fotó: OlafSpeier / Getty Images Hungary

A tej és a tejtermékek gazdagok riboflavinban, azaz B2-vitaminban, de a B12-, a B1- és a B5-vitamin is pótolható velük a szervezetben.
Fotó: baibaz / Getty Images Hungary

A húsok közül a
belsőségek nagyon ajánlottak, a májak például B2-, B3-, B5-, B6- és B12-vitamint is tartalmaznak, emellett segítenek az A-vitamin- és a vaspótlásban.
Fotó: Lyashik / Getty Images Hungary

A búzakorpa a húsmentes étrend fontos B-vitamin-forrása, sok B3-, B5- és B6-vitamin van benne. Akár teljes kiőrlésű pékárukban, akár joghurtba, kefirbe keverve is fogyasztható.
Fotó: Santje09 / Getty Images Hungary

A spenót és a zöld leveles zöldségek sok folsavat és folátot, vagyis B9-vitamint tartalmaznak. A vitaminban gazdag spenót diétásan is
számos módon elkészíthető.
Fotó: Barcin / Getty Images Hungary

A lazac rendkívül gazdag B3-, B6- és B12-vitaminban, de tartalmaz B2-, B1- és B5-vitamint is, ráadásul nagyon jó fehérje- és D-vitamin-forrás. Egy
lazac-steak pár perc alatt elkészül.
Fotó: pilipphoto / Getty Images Hungary

A bab és más hüvelyesek gazdagok B9-vitaminban, ráadásul jó forrásai a kalciumnak, a káliumnak és a rostnak is, így az emésztésnek is jót tesznek.
Fotó: tycoon751 / Getty Images Hungary

A rákok és a tenger gyümölcsei sok B12-vitamint tartalmaznak,
melynek hiánya vészes vérszegénységet vagy memóriagondot is okozhat. De szépítő hatású cinkben is gazdagok.
Fotó: Mizina / Getty Images Hungary

A húsok jó B-vitamin-források. Nemcsak a marhahús, de a csirke is sok B3- és B6-vitamint tartalmaz, ráadásul
sokszínűen elkészíthető.
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)