Zöldséges quiche párizsi recept szerint - Az egyik legfinomabb francia sós süti
Ami az olaszoknak a pizza, az a franciáknak a quiche. A népszerű sós pitére halmozz minél több idényzöldséget.
A quiche nem más, mint az omlós pitetészta és a jól megpakolt tejszínes rántotta keveréke. A franciák rajonganak érte, nagyon gyakran kerül náluk az asztalra. Sőt, szinte minden boltban és pékségekben árulják.
A tojásos töltelék a tejszíntől lesz igazán selymes. Dúsíthatod még baconnel, brokkolival, gombával. Fontos, hogy tésztát minél gyorsabban állítsd össze. Ha van vasserpenyőd, abban készítsd el.
Zöldséges quiche
Hozzávalók:
A tésztához
- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj
- 1 tojássárga
- 1 teáskanál só
- 6 cl hideg víz
A tojásos töltelékhez
- 20 dkg zöldbab
- 10 dkg sajt
- 6 koktélparadicsom
- 3 tojás
- 2,5 dl tejszín
- 1 póréhagyma
- só
- bors
- szerecsendió
Elkészítés ideje: 50 perc, pihentetés: 1 óra
Elkészítés menete:
Szitáld egy tálba a lisztet, rakd hozzá a sót, a tojássárgát, a felkockázott vajat és a hideg vizet. Az egészet jól gyúrd össze. Nem lesz vele sok dolgod, mert villámgyorsan összeáll a tészta. Takard le, és tedd egy órára a hűtőbe.
Pihentetést követően a tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki körülbelül fél centi vastagra. Rendezd egy vajjal kikent, liszttel megszórt piteformába, és 190 fokon süsd elő 15 perc alatt.
Közben a tojásokat üsd egy tálba, add hozzá a tejszínt, ízlés szerint sót, őrölt borsot és szerecsendiót, majd kézi habverővel keverd simára. A hagymát aprítsd fel, és egy serpenyőben süsd pirosra. Tedd hozzá a kis darabokra vágott zöldbabot, és kis lángon párold két-három percig, majd húzd le a tűzről, és forgasd a tojásos masszába. A keveréket öntsd a pitére, reszelj rá sajtot, rakd rá a paradicsomot. Helyezd vissza a sütőbe, és süsd még körülbelül 20 percig. Ha a tészta szép piros, és mindenhol jól átsült, kiveheted a sütőből.