Szárított paradicsom otthon készítve
Az ősz beköszöntével akár sütőben is készíthetsz szárított fűszeres paradicsomot.
Kétféle szárított paradicsom létezik: az egyikből minden levet ki kell űznöd, de ez kevésbé élvezetes, mint az alább leírt verzió, amiben marad egy kis lé, valamint magába szív némi finom olívaolajat.
Akkor se ess kétségbe, ha nem tudod napra tenni, sütőben is elkészítheted, és közel ugyanolyan lesz a végeredmény!
Szárított paradicsom
Hozzávalók:
- 2 kg paradicsom
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 6 evőkanálnyi oregánó
- tengeri só
- frissen őrölt bors
- extra szűz olívaolaj
Elkészítés ideje:
4 óra/2 nap.
Elkészítés menete:
A paradicsomokat alaposan válogasd ki, minél szebb és nagyobb darabok legyenek - de lehetőleg ne a hipermarketek polcain levő íztelen darabokból válogass -, majd mosd át őket alaposan, és vágd mindet félbe. A magok nagy részét óvatosan távolítsd el, de nem baj, ha marad benne belőle, majd sózd meg az összeset, és hagyd őket békén nagyjából fél órára. Amíg így elvannak, addig a frissen őrölt borsot keverd el a fokhagymával és az oregánóval, majd ha letelt a kellő idő, akkor kend meg ezzel a keverékkel a paradicsomok belső felét.
Végy elő egy megfelelő tálcát, vagy ha sütőben készíted, akkor tepsit, helyezd el rajta a paradicsomokat, aztán tedd őket ki tűző napra két napra - ez jellemzően akkor elég, ha igazi tűző napon lehetnek, és fontos, hogy éjjelente vidd be őket! -, vagy a sütőbe, a legalacsonyabb fokozatra három órára. Ha már kellően aszottak, végy elő pár dunsztosüveget, sterilizáld őket, majd pakold beléjük a paradicsomokat, és öntsd le őket olívaolajjal, majd zárd le alaposan az üvegeket.
Olaszos ízek a tányéron
A szárított paradicsom is a csizmából ered, ahogyan a legfinomabb tészták is, próbálj ki minél többet!
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció
OLVASD EL EZT IS!
- csirke
- ebéd
Isteni bazsalikomos csirkeragu
- uborka
- házi praktikák
Így készíts otthon kovászos uborkát
- paradicsom
- hagyma