3 különleges sushivariáció

A sushi egzotikus különlegesség, de elkészítése egyáltalán nem nehéz. Próbáld ki otthon ezt a nagyon egészséges és nagyon finom japán ételt.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A sushi Japán nemzeti eledele, ami a nyugati országokban is nagy népszerűségnek örvend - már nálunk is sok sushit kínáló étterem és házhozszállító várja a keleti ízekre vágyókat. A sushinak több fajtája van, legismertebb a maki, mely az algába göngyölt rizsfalatokat jelöli, illetve a nigiri, mely kis rizskupacokat jelent, melyekre ráhelyezik az ízesítőt, és egy algaszállal fogják össze.

A sushit a legenda szerint először szerény japán halászok készítették, miután arra a váratlan felfedezésre jutottak, hogy a friss halfilé, melyet rizsen tálalnak, és rizsecettel ízesítenek, nemcsak, hogy friss marad, de nagyon ízletes is. Azok a séfek, akik a halat felvágják, és az ínyencségeket elkészítik, szakmájuk magasan képzett mestereinek számítanak.

Maki

Hozzávalók:

  • 20 dkg rövid szemű rizs
  • 5 dl víz
  • 2 evőkanál rizsecet
  • fél evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál só
  • 6 dkg nagyon friss lazac
  • 6 dkg nagyon friss tonhal
  • 1 meghámozott kicsi kígyóuborka
  • fél avokádó
  • 4 norilap
  • wasabi - csípős zöld tormakrém
  • 3 evőkanál savanyított gyömbér
  • szójaszósz a mártogatáshoz

A rizst hideg vízzel forrald fel, majd lassú tűzön főzd addig, míg magába szívja az összes vizet. Miután levetted a tűzről, lefedve hagyd állni még 10 percig. Keverd össze az ecetet, a cukrot és a sót, majd add hozzá a rizshez. Addig keverd, míg a rizs kihűl. A halat vágd éles késsel vékony csíkokra. Az uborkát és az avokádót vágd körülbelül 5 cm hosszú csíkokra. Tegyél norilapokat zsírpapírra vagy egy sushialátétre. A rizst simítsd el a norilapokon, a hosszabb oldal mentén, körben 2 cm-es szegélyt kihagyva. A rizs közepén teríts szét egy hosszú csíkban nagyon kevés wasabit, épphogy csak kend át vele. A halat, az uborkát, az avokádót és a gyömbért rendezd el a lapokon. A papír vagy alátét segítségével szorosan tekerd fel az aljáról a norilapot, hogy bezárja a rizst és a közepén a hozzávalót. A norilap széleit nyomd össze, ezáltal bezárod a tekercset. A noritekercset vágd 2,5 cm-es szeletekre. Tálaláskor tedd mellé a szójaszószt, a wasabit és a pácolt gyömbért.

A sushit csak nagyon friss halból szabad elkészíteni, mirelitet használni szigorúan tilos. Ha nem kapsz ilyet, akkor töltsd meg avokádóval, spárgával vagy kaviárral, esetleg füstölt lazaccal.

Lazac nigiri

Hozzávalók:

  • 22 dkg rövid szemű rizs
  • 5 dl víz
  • 2 evőkanál rizsecet
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál só
  • 30 dkg nagyon friss lazac
  • wasabi
  • szójaszósz a tálaláshoz

A rizst készítsd el a fent leírt módon, majd hagyd hűlni egy kicsit. A lazacot vágd 5 cm hosszú csíkokra, majd kenj mindegyikre egy nagyon kevés wasabit. Kezeddel formázz 1 evőkanálnyi rizst gombóccá, majd kicsit lapítsd ki. A rizsgombócokra tegyél egy csík lazacot. A szójaszósszal és wasabival tálald.

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Inari sushi

Hozzávalók:

  • 22 dkg rövid szemű rizs
  • 5 dl víz
  • 2 evőkanál rizsecet
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál szezámmag
  • 1 teáskanál mirin
  • 6 inaritasak - Ázsia boltokban kapható
  • szójaszósz a tálaláshoz

A rizst készítsd el hasonlóan az előzőeknél leírtakhoz. Egy száraz serpenyőben közepes tűzön pirítsd a szezámmagot 3-4 percig. A serpenyőt finoman rázogasd közben, hogy a szezámmag aranybarna legyen. Vigyázz, nehogy megégjen! Keverd össze az ecetet, a cukrot, a mirint és a sót, majd öntsd a rizsre. Addig kevergesd, míg kihűl a rizs. Finoman válaszd szét az inaritasakokat. Miután kinyitottad, tegyél mindegyikbe egy gombócnyit a rizskeverékből. Szórd meg a rizst pirított szezámmaggal, majd ujjaddal zárd össze az inaritasakot. Vágással lefelé tedd egy tálra, és már tálalhatod is a szójaszósszal.

OLVASD EL EZT IS!

toltott hus lead
  • csirkemell
  • húsételek

4 omlós töltött hús

Ezt is szeretjük