3 különleges sushivariáció
A sushi egzotikus különlegesség, de elkészítése egyáltalán nem nehéz. Próbáld ki otthon ezt a nagyon egészséges és nagyon finom japán ételt.
- Feltöltik a kitikkadt bőrt, ragyogóvá varázsolnak és hűsítenek: nyári szépségápolási kedvenceink árakkal »
- Úgy szexi, hogy nem mutat túl sokat: divatos szettek, amiket a pánt nélküli felső tesz igazán nőiessé »
- Ezen a testrészen hamarabb mutatkoznak meg az öregedés jelei, mint az arcon: minden, amit a kézbőr ápolásáról tudnod kell »

- Kvíz! Emlékszel az általánosban tanult versekre? 8 idézet szerzőjére kérdezünk rá
- Kvíz! Átmennél most az elsősegélyvizsgán? 8 kérdés, amire nem csak a jogsi miatt kell tudni a választ
- Az 5 legrosszabb élelmiszer, ami rontja a vérkeringést: szűkítik az ereket, emelik a koleszterinszintet
- 22 évesen vesztették életüket a magyar sziámi ikrek: kegyetlenül kihasználták, vásárban mutogatták őket
- Gyönyörű kis tó Budapesttől egy karnyújtásnyira: homokos stranddal és jó hangulattal vár a Domonyvölgyi-víztározó
A sushi Japán nemzeti eledele, ami a nyugati országokban is nagy népszerűségnek örvend - már nálunk is sok sushit kínáló étterem és házhozszállító várja a keleti ízekre vágyókat. A sushinak több fajtája van, legismertebb a maki, mely az algába göngyölt rizsfalatokat jelöli, illetve a nigiri, mely kis rizskupacokat jelent, melyekre ráhelyezik az ízesítőt, és egy algaszállal fogják össze.
A sushit a legenda szerint először szerény japán halászok készítették, miután arra a váratlan felfedezésre jutottak, hogy a friss halfilé, melyet rizsen tálalnak, és rizsecettel ízesítenek, nemcsak, hogy friss marad, de nagyon ízletes is. Azok a séfek, akik a halat felvágják, és az ínyencségeket elkészítik, szakmájuk magasan képzett mestereinek számítanak.
Maki
Hozzávalók:
- 20 dkg rövid szemű rizs
- 5 dl víz
- 2 evőkanál rizsecet
- fél evőkanál porcukor
- 1 teáskanál só
- 6 dkg nagyon friss lazac
- 6 dkg nagyon friss tonhal
- 1 meghámozott kicsi kígyóuborka
- fél avokádó
- 4 norilap
- wasabi - csípős zöld tormakrém
- 3 evőkanál savanyított gyömbér
- szójaszósz a mártogatáshoz
A rizst hideg vízzel forrald fel, majd lassú tűzön főzd addig, míg magába szívja az összes vizet. Miután levetted a tűzről, lefedve hagyd állni még 10 percig. Keverd össze az ecetet, a cukrot és a sót, majd add hozzá a rizshez. Addig keverd, míg a rizs kihűl. A halat vágd éles késsel vékony csíkokra. Az uborkát és az avokádót vágd körülbelül 5 cm hosszú csíkokra. Tegyél norilapokat zsírpapírra vagy egy sushialátétre. A rizst simítsd el a norilapokon, a hosszabb oldal mentén, körben 2 cm-es szegélyt kihagyva. A rizs közepén teríts szét egy hosszú csíkban nagyon kevés wasabit, épphogy csak kend át vele. A halat, az uborkát, az avokádót és a gyömbért rendezd el a lapokon. A papír vagy alátét segítségével szorosan tekerd fel az aljáról a norilapot, hogy bezárja a rizst és a közepén a hozzávalót. A norilap széleit nyomd össze, ezáltal bezárod a tekercset. A noritekercset vágd 2,5 cm-es szeletekre. Tálaláskor tedd mellé a szójaszószt, a wasabit és a pácolt gyömbért.
Lazac nigiri
Hozzávalók:
- 22 dkg rövid szemű rizs
- 5 dl víz
- 2 evőkanál rizsecet
- 1 evőkanál porcukor
- 1 teáskanál só
- 30 dkg nagyon friss lazac
- wasabi
- szójaszósz a tálaláshoz
A rizst készítsd el a fent leírt módon, majd hagyd hűlni egy kicsit. A lazacot vágd 5 cm hosszú csíkokra, majd kenj mindegyikre egy nagyon kevés wasabit. Kezeddel formázz 1 evőkanálnyi rizst gombóccá, majd kicsit lapítsd ki. A rizsgombócokra tegyél egy csík lazacot. A szójaszósszal és wasabival tálald.
Inari sushi
Hozzávalók:
- 22 dkg rövid szemű rizs
- 5 dl víz
- 2 evőkanál rizsecet
- 1 evőkanál porcukor
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál szezámmag
- 1 teáskanál mirin
- 6 inaritasak - Ázsia boltokban kapható
- szójaszósz a tálaláshoz
A rizst készítsd el hasonlóan az előzőeknél leírtakhoz. Egy száraz serpenyőben közepes tűzön pirítsd a szezámmagot 3-4 percig. A serpenyőt finoman rázogasd közben, hogy a szezámmag aranybarna legyen. Vigyázz, nehogy megégjen! Keverd össze az ecetet, a cukrot, a mirint és a sót, majd öntsd a rizsre. Addig kevergesd, míg kihűl a rizs. Finoman válaszd szét az inaritasakokat. Miután kinyitottad, tegyél mindegyikbe egy gombócnyit a rizskeverékből. Szórd meg a rizst pirított szezámmaggal, majd ujjaddal zárd össze az inaritasakot. Vágással lefelé tedd egy tálra, és már tálalhatod is a szójaszósszal.
OLVASD EL EZT IS!

- csirkemell
- húsételek
4 omlós töltött hús

- húsételek
- sült
Hirtelen sült húsok receptjei

- csirke
- pulyka