7 isteni grillpác kerti sütögetéshez
Lassan itt a grillszezon, ezért nem árt, ha van néhány jó pácösszeállítás a tarsolyodban. Lehet csípős, édes, mustáros: ránk számíthatsz.
A héten már egyszer-egyszer ránk kacsintott a nyár. Érdemes elővenned a grillezőkészletet, beszerezned a szükséges mennyiségű faszenet és természetesen a sütni való húst.
Ha a szabadban sütögetnél, akkor mindenképpen pácold be a húsokat, akár egy nappal előtte, de pár órát feltétlenül hagyd pihenni a fűszeres lében.
Kaphatóak gyors grillpácok, melyek fél óra alatt átjárják a húst, de ezek nem olyan finomak, mintha te kevernéd ki, ráadásul rengeteg adalékanyagot tartalmaznak.
Találd meg a kedvenc összeállításotokat, és kísérletezz nyugodtan a páclevekkel.
Grillpác csirkéhez
Hozzávalók:
- 1 csésze extra szűz olívaolaj
- 2 fej fokhagyma
- 2 evőkanál tej
- 1 kiskanál édes vagy csípős őrölt paprika
- só
Az olívaolajba keverd bele a sót és az őrölt paprikát, majd add hozzá a tejet és az átpasszírozott fokhagymát. Jól keverd össze, forgasd bele a csirkedarabokat, és már mehet is a sütőre. Időnként forgasd meg a csirkét, és locsold meg a mártással.
Joghurtos pác
Hozzávalók:
- 1 pohár joghurt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olaj
- 2 kávéskanál só
- 2 kávéskanál koriander
A koriandert mozsárban törd meg, a fokhagymagerezdeket tisztítsd meg, és nyomd át fokhagymanyomón. Az összes hozzávalót jól keverd össze, és máris használhatod baromfihúsok pácolására. Nem kell sokáig állnia benne a húsnak, elég bő egy óra.
Mustárpác
Hozzávalók:
- 1 kávéskanál bors
- 3 evőkanál mustár
- 5 evőkanál olívaolaj
- só
A borsot és a mustárt keverd össze az olajjal, majd sózd meg. Tedd bele a húsokat, és hűtőben hagyd állni 1-2 órát. Ezután már mehet is a grillre.
Valódi barbecue
Hozzávalók:
- só
- 1 teáskanál bors
- cukor
- 1 fej hagyma
- fél teáskanál chili
- 2 evőkanál worchestershire szósz
Keverd össze a hozzávalókat, forgasd bele a húst, és hagyd állni 2-3 órát. Akkor lesz finom, ha nem hagyod három óránál tovább pácolódni, mert különben megkeményedik a hús.
Mézes-pikáns keleti pác
Hozzávalók:
- 1 kávéskanál chili
- 2 evőkanál méz
- só
- 3 evőkanál olaj
- 2 evőkanál szójaszósz
Keverd össze alaposan a hozzávalókat, arra ügyelve, hogy a chilipor egyenletes legyen. Tedd bele a húst, hagyd pácolódni két órán át, majd mehet a grillrácsra vagy a sütőbe.
Zöldfűszeres pác
Hozzávalók:
- 2-3 dl olaj
- 4 evőkanál kefir
- késhegynyi őrölt feketebors
- 1 evőkanál oregánó
- 1 evőkanál bazsalikom
- 1 evőkanál kakukkfű
- 1 teáskanál pálinka, lehetőleg törköly
A fűszereket szárított állapotban használd. Alaposan dörzsöld szét őket, hogy az illóolajok felszabaduljanak. Keverd össze a zöldfűszereket a többi hozzávalóval, majd a pácba tedd bele a húst. Két órát hagyd állni benne, és már sütheted is.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Csípős pác
Hozzávalók:
- 2 nagy chili paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 mokkáskanál cukor
- 1 evőkanál lime-lé
- 4 evőkanál olaj
A fokhagymát passzírozd át, a chilit aprítsd fel. Használhatsz chiliport is, abból elég egy teáskanálnyi. Keverd össze az összes hozzávalót, majd kend be vele a hússzeletek mindkét oldalát. Lefedve hagyd állni pár órát, majd süsd meg pirosra.