A 8 legfinomabb nyári lekvár: nagyiféle és különleges is van közte

Már javában tombol a gyümölcsszezon, így most érdemes a kamrapolcot finomabbnál finomabb házi lekvárokkal, dzsemekkel feltölteni!

A legfinomabb nyári lekvárok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Érik a sárgabarack, de még van eper, málna, ribizli, hamarosan itt lesz a szilva, az áfonya és a szeder szezonja. Ha már sokat ettél belőlük, mentsd át csodás ízüket a gyümölcsszegény hónapokra! A házi készítésű lekvárok, dzsemek sokkal zamatosabbak, mint a boltiak. 

Egy kis odafigyeléssel tartósítószer nélkül is megúszhatod az eltevést. Ennek feltétele, hogy patyolattiszta felületen dolgozz, gondosan kimosd és sterilizáld az üvegeket, illetve a fedelüket, továbbá csak egészséges gyümölcsöt válogass össze a befőzéshez. A dunsztolás is lényeges, a száraz és a nedves dunsztolás is befőttek csírátlanítását szolgálja. 

A legfinomabb nyári lekvárok

Régen a befőzési praktikák és a receptek generációról generációra szálltak. Ma is érdemes nagyanyáink tanácsait megfogadni. A hagyományos receptek mellett próbálkozz újdonságokkal is!  Kísérletezz új ízekkel, fűszerekkel, társíts bátran több gyümölcsöt. Használhatsz továbbá befőzőcukrot és dzsemfixet. Ezekkel jóval rövidebb idő alatt végezhetsz a lekvárkészítéssel, illetve nincs szükség annyi cukorra sem. Összegyűjtöttük kedvenc receptjeinket, te is válogass közülük! 

A házi sárgabaracklekvár egyszerűen felülmúlhatatlan. Ha kilaktál már a gyümölcsből, mentsd át az ízét télre! Egyszerűsítsd le a munkádat néhány trükkel! Könnyen lehúzhatod a héját, ha előtte forró vízbe mártod a gyümölcsöt, de akár héjastul is megfőzheted.
Ha igyekszel, még tehetsz el néhány üveg zamatos eperlekvárt. Ha fontos a gyorsaság, érdemes dzsemfixet használni. Minél sűrűbb lekvárt szeretnél, annál tovább kell főzni.
Vannak tapasztalt befőzők, akik a sütőben sütés módszerére esküsznek. Elkészítheted így a málnalekvárt is. Nem kell kevergetni, nincs szükség tartósítószerre vagy zselésítőre. Bolondítsd meg citromfűvel, kicsit fanyarabb lesz!
A meggy és a csoki már sokszor bizonyított együtt. A sűrű lekvárban is jól illenek egymáshoz. Konyakkal is feldobhatod a lekvárt, így a híres bonbonhoz hasonló ízvilágot kapsz.
Van, aki maggal, más mag nélkül készíti, sokan a passzírozásra esküsznek. Mindegy, hogy főzöd a ribizlilekvárt, biztos a siker. Bár kicsit macerás, amíg leszeded a szemeket, megéri rászánni az időt.
A nyár vége is tartogat még számtalan lehetőséget befőzésre. Az áfonya is ekkorra érik be. Sűrű, gyümölcsdarabos lekvárt is készíthetsz belőle, ami az édességek mellett sült húsokhoz, camembert sajthoz is kiváló. Az alapreceptet vaníliával, fahéjjal, szegfűszeggel érdemes megbolondítani.
Fotó: samael334 / Getty Images Hungary
A messze földön híres szilvalekvárt nagyanyáink még üstben, cukor nélkül főzték, és kánikulában hosszú órákon át kevergették. Ma már többféle módon elkészítheted. Érdemes kipróbálni sütőben sütve, vagy a gázon is rotyogtathatod.
A magas vitamintartalmú szederlekvárból jó, ha télen is van néhány üveg a polcon. Chiamaggal különlegesebbé teheted, de érdemes kipróbálni más gyümölcsökkel párosítva, esetleg fahéjjal megbolondítva.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük