5 új, pikáns pác a hétvégi grillezéshez
Mindjárt vége a nyárnak, a maradék pár hetet még használjátok ki. Hívd össze a barátaidat, és csapjatok egy fergeteges lakomát!
A grillezésnél fontos, hogy a pácolás során a hús magába szívja az aromákat, hiszen a felszíni ízesítéssel nem sokat érsz, mivel - főleg, ha rácson sütöd - a fűszerek lepotyoghatnak a hússzeletekről.
A só megpuhítja az izomrostokat, így a pácban található fűszerek ízei könnyen átköltöznek a húsba.
Ha még pikánsabbá tennéd a pácokat, akkor használd kedved szerint a fűszereket, apró darabokra vágva.
Afrikai fűszerkabát
Hozzávalók:
- 2 teáskanál fahéj
- 2 teáskanál szegfűbors
- 2 teáskanál őrölt koriandermag
- 1 teáskanál Cayenne-bors
- bors
- olívaolaj
Ideális bárányhoz és sertéshez. Az olajjal enyhén kend be a hússzeleteket, majd szórd be a fűszerkeverékkel. Nem kell sokáig állni hagyni, akár rögtön ki is sütheted őket.
Thai marinád
Hozzávalók:
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 lime leve
- 2 teáskanál cukor
- 2 teáskanál halszósz
- 1 chili aprítva
Ideális marhához és sertéshez. Ezeket a húsokat érdemes 4-5 órán vagy akár egy egész éjszakán át fürdetni, hogy jól beszívják az ízeket.
Steak marinád
Hozzávalók:
- 3 evőkanál vörösborecet
- 6 evőkanál vörösbor
- 2 evőkanál szójaszósz
- 6 evőkanál olaj
- 1 evőkanál Worcestershire-szósz
- 1 teáskanál cukor
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 evőkanál aprított petrezselyem
- 2 evőkanál bazsalikom vagy oregánó
- bors
Inkább vörös húsokhoz való. Elég erős ízű, karakteres alapanyagokról van szó, mégis 1-2 óra kell a húsnak, hogy mélyen a rostok közé szívja az aromákat.
Mediterrán marinád halakhoz
Hozzávalók:
- fél bögre citromlé
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 teáskanál petrezselyemzöld aprítva
- 2 teáskanál bazsalikom aprítva
- 1 teáskanál oregánó aprítva
- bors
Pár órára hagyd állni benne a halakat. A citrom kitűnően illik a halakhoz, a zöldfűszerek pedig gyakorlatilag mindenhez jók.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Pác lazachoz
Hozzávalók:
- 2 kiskanál bors
- 5 kiskanál finomra vágott kapor
- 1 kiskanál só
- 1 evőkanál cukor
- negyed pohár olívaolaj
- negyed pohár citromlé
A hozzávalókat keverd össze, és 4-5 órára helyezd bele a halszeleteket. Félóránként fordítsd meg.