8 húsmentes finomság a böjti időszakra: hagyományos fogások és újdonságok

A böjti időszakban is ehetsz igazán változatosan. A cukros, fűszeres, zsíros fogások után kifejezetten jólesnek a zöldséges, egészséges ételek.

Böjti ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hamvazószerdával hivatalosan is befejeződött a farsang, és megkezdődött a negyvennapos böjti időszak, ilyenkor sokan mondanak le a húsról, vagy kevesebbet fogyasztanak belőle, mint máskor. Bár a régi, szigorú egyházi szabályok sokat enyhültek, a vallásos emberek többsége a böjti péntekeken is kerüli a különféle húsos ételeket. Ám nemcsak a hívők száműzhetik a nehezebb fogásokat.  

Jó alkalom ez az időszak a mértéktartásra, a hús mellett a zsíros ételek és az édességek kerülésére. Nagyobb hangsúlyt kapnak ilyenkor a zöldséges fogások, a saláták és a halak. Jótékonyan hatnak a szervezetre, feltöltenek energiával. 

A hal a húsvét előtti időszak nagy kedvence. Még a legszigorúbb böjti napokon is fogyaszthatod. Sütheted, ránthatod, grillezheted, de bújtathatod fűszeres sörtésztába is. Kívül ropogós, belül puha lesz.
A zöld ételekből érdemes minél többet készíteni, rengeteg antioxidáns van bennük. A spenót remek választás, sokféle finomságot főzhetsz belőle. Jól megy salátákhoz, a tésztákat is feldobhatod vele, de a régimódi spenótfőzelék is lehet nagyon ízletes.
A bableves a magyar konyha nagy kedvence. A böjti időszakban legtöbbször hús nélkül készítik. Így is nagyon finom és laktató. Rakj bele minél többféle zöldséget, és a galuskát se hagyd ki belőle!
A vitaminban nagyon gazdag, diétás kelbimbó egyre felkapottabb. Sütőben sütve a legfinomabb. Főleg, ha sajttal is jól megszórod. Bármennyit ehetsz belőle, nem árt a diétádnak.
A fokhagymás sült répa önmagában és köretként is remek választás. Mivel a zöldség sülés közben megkaramellizálódik, édesebb lesz. Fűszerekkel felturbózva még ízletesebb.
A cukkinit is a legváltozatosabban elkészítheted. Rizzsel, kuglófformában sütve különleges rakottas lehet. A húst pedig senki nem fogja hiányolni belőle.
A magas rost- és kevés kalóriatartalmú bulgurral is érdemes változatosabbá tenni a böjti étkezést. Zöldségekkel vagy hallal felturbózva főfogásként is megállja a helyét, ráadásul jól eltelít.
A zöldségeket a legkülönbözőbb módon megtöltheted. A gombát sok sajttal biztosan szeretni fogod. Kevés munka van vele, a végeredmény mégis étvágygerjesztő és finom.

Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre

Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. június 5. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük