Hamvazószerdával hivatalosan is befejeződött a farsang, és megkezdődött a negyvennapos böjti időszak, ilyenkor sokan mondanak le a húsról, vagy kevesebbet fogyasztanak belőle, mint máskor. Bár a régi, szigorú egyházi szabályok sokat enyhültek, a vallásos emberek többsége a böjti péntekeken is kerüli a különféle húsos ételeket. Ám nemcsak a hívők száműzhetik a nehezebb fogásokat.
Jó alkalom ez az időszak a mértéktartásra, a hús mellett a zsíros ételek és az édességek kerülésére. Nagyobb hangsúlyt kapnak ilyenkor a zöldséges fogások, a saláták és a halak. Jótékonyan hatnak a szervezetre, feltöltenek energiával.

A hal a húsvét előtti időszak nagy kedvence. Még a legszigorúbb böjti napokon is fogyaszthatod. Sütheted, ránthatod, grillezheted, de
bújtathatod fűszeres sörtésztába is. Kívül ropogós, belül puha lesz.

A zöld ételekből érdemes minél többet készíteni, rengeteg antioxidáns van bennük. A spenót remek választás, sokféle finomságot főzhetsz belőle. Jól megy salátákhoz, a tésztákat is feldobhatod vele, de
a régimódi spenótfőzelék is lehet nagyon ízletes.

A bableves a magyar konyha nagy kedvence. A böjti időszakban legtöbbször
hús nélkül készítik. Így is nagyon finom és laktató. Rakj bele minél többféle zöldséget, és a galuskát se hagyd ki belőle!

A vitaminban nagyon gazdag, diétás kelbimbó egyre felkapottabb.
Sütőben sütve a legfinomabb. Főleg, ha sajttal is jól megszórod. Bármennyit ehetsz belőle, nem árt a diétádnak.

A fokhagymás sült répa önmagában és köretként is remek választás. Mivel a zöldség sülés közben megkaramellizálódik, édesebb lesz. Fűszerekkel felturbózva még ízletesebb.

A cukkinit is a legváltozatosabban elkészítheted.
Rizzsel, kuglófformában sütve különleges rakottas lehet. A húst pedig senki nem fogja hiányolni belőle.

A magas rost- és kevés kalóriatartalmú
bulgurral is érdemes változatosabbá tenni a böjti étkezést. Zöldségekkel vagy hallal felturbózva főfogásként is megállja a helyét, ráadásul jól eltelít.

A zöldségeket a legkülönbözőbb módon megtöltheted.
A gombát sok sajttal biztosan szeretni fogod. Kevés munka van vele, a végeredmény mégis étvágygerjesztő és finom.