Almás rétes osztrák módra: az eredeti az apfelstrudel receptje
Nem csak nálunk bír nagy hagyományokkal a ropogós tésztába tekert alma.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az apfelstrudel szomszédainknál éppoly közkedvelt darab, mint idehaza ismert rokona, nem véletlenül.

Tálald vaníliafagyival, hogy igazán autentikus legyen, a tölteléket pedig feldobhatod mazsolával is.

Almás rétes - apfelstrudel

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 3 dkg vaj
  • 1 dl víz
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 80 dkg alma
  • 1 teáskanálnyi őrölt fahéj
  • 1 tojás
  • 3 dkg mandulaforgács
  • 1 fél citrom leve
  • 2 evőkanálnyi kristálycukor
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 2 evőkanálnyi vaj

Elkészítés ideje:

130 perc.

Elkészítés menete:

Kezdd a tésztával, annak pihennie is kell majd. A hozzávalókat két deka vajjal dolgozd össze jó alaposan, majd amikor homogén masszát kaptál, olvaszd meg a maradék vajat, és csurgasd a tetejére. Tedd el így pihenni egy órára. Amíg pihen, nekiállhatsz a tölteléknek. Az almákat pucold meg, majd vagy reszeld le, vagy vágd apró kockákra, amelyik jobban esik.

Egy serpenyőben olvaszd fel a vaj felét, majd futtasd meg rajta az almát, aztán szórd hozzá a fahéjat, és csurgass rá citromlevet is.

Ezt a keveréket tedd félre, majd a vaj másik felén pirítsd barnára a zsemlemorzsát, a mandulával és a cukorral. Ha szépen megpirult minden, keverd össze a másik adag masszával, majd tedd félre hűlni.

Amikor kihűlt a töltelék, kezdd el nyújtani a tésztát, nyújtsd egészen vékonyra, majd töltsd meg az almás keverékkel, és tekerd fel. Arra figyelj, hogy legalább három részre oszd a tésztát, úgy nyújtsd és tekerd, mert így fog beférni a sütőbe, és így fog tudni átsülni is. A sütőt melegítsd elő 180 fokra, és süsd benne készre a réteseidet 45-50 perc alatt.

A gyermekkor legjobb ízei

Érdemes felidézni a legfinomabb pillanatokat. Kattintsd végig a képeket, és nosztalgiázz!

Ezt is szeretjük