Almás rétes osztrák módra: az eredeti az apfelstrudel receptje
Nem csak nálunk bír nagy hagyományokkal a ropogós tésztába tekert alma.
Az apfelstrudel szomszédainknál éppoly közkedvelt darab, mint idehaza ismert rokona, nem véletlenül.
Tálald vaníliafagyival, hogy igazán autentikus legyen, a tölteléket pedig feldobhatod mazsolával is.
Almás rétes - apfelstrudel
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1 tojás
- 3 dkg vaj
- 1 dl víz
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 80 dkg alma
- 1 teáskanálnyi őrölt fahéj
- 1 tojás
- 3 dkg mandulaforgács
- 1 fél citrom leve
- 2 evőkanálnyi kristálycukor
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 2 evőkanálnyi vaj
Elkészítés ideje:
130 perc.
Elkészítés menete:
Kezdd a tésztával, annak pihennie is kell majd. A hozzávalókat két deka vajjal dolgozd össze jó alaposan, majd amikor homogén masszát kaptál, olvaszd meg a maradék vajat, és csurgasd a tetejére. Tedd el így pihenni egy órára. Amíg pihen, nekiállhatsz a tölteléknek. Az almákat pucold meg, majd vagy reszeld le, vagy vágd apró kockákra, amelyik jobban esik.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Egy serpenyőben olvaszd fel a vaj felét, majd futtasd meg rajta az almát, aztán szórd hozzá a fahéjat, és csurgass rá citromlevet is.
Ezt a keveréket tedd félre, majd a vaj másik felén pirítsd barnára a zsemlemorzsát, a mandulával és a cukorral. Ha szépen megpirult minden, keverd össze a másik adag masszával, majd tedd félre hűlni.
Amikor kihűlt a töltelék, kezdd el nyújtani a tésztát, nyújtsd egészen vékonyra, majd töltsd meg az almás keverékkel, és tekerd fel. Arra figyelj, hogy legalább három részre oszd a tésztát, úgy nyújtsd és tekerd, mert így fog beférni a sütőbe, és így fog tudni átsülni is. A sütőt melegítsd elő 180 fokra, és süsd benne készre a réteseidet 45-50 perc alatt.
A gyermekkor legjobb ízei
Érdemes felidézni a legfinomabb pillanatokat. Kattintsd végig a képeket, és nosztalgiázz!
OLVASD EL EZT IS!
- szilva
- liszt
A hájas sütemény receptje a nagyitól
- 2009
- vanília