A hájas sütemény receptje a nagyitól
Házi lekvárral a legfinomabb
Az omlós sütemény, aminek a jó házi zsiradék a titka, generációk kedvenc édessége.
- Ismét összefogtak a Fressnapf vásárlói: közel 12 millió Ft adomány a Kutyák Határok Nélkül Alapítványnak (x)
- Korábbi évadkezdéssel és bővebb műfaji kínálattal nyit a Margitszigeti Szabadtéri Színház (x)
- Színésznőként ismertük meg, most mesekönyvet illusztrál - A karantén alatt Korponay Zsófi ezzel foglalkozik

- Angelina Jolie és Brad Pitt középső lánya jól megnőtt: a 14 éves Shiloh olyan magas, mint az anyja
- Détár Enikő és Rékasi Károly fia már 19 éves: Zsigmondból jóképű pasi lett
- Villámkvíz a magyar földrajzból: általános iskolában tudni kellett a válaszokat
- Általános iskolás tananyag: tudod, mi a szófaja a következő szavaknak? Kvíz!
- „Napi 1 szexből 8 havonta 1 lett” - Házaspárok vallomása a szexmentes kapcsolatról
A hájas sütik omlósak, ropogósak, és a töltelékük teszi fel az i-re a pontot, készítsd hát őket minél többféle töltelékkel!
A tésztába is rejthetsz ízeket, például egy kis szilvapálinkát vagy némi fahéjat is, még finomabbá teszik a kész édességet!
Hájas tészta
Hozzávalók:
- 75 dkg liszt
- 50 dkg háj
- 3 tojássárgája
- 3 evőkanál tejföl
- 3 evőkanál 10%-os ecet
- 1 teáskanál só
- szódavíz
Elkészítés ideje:
3 óra
Elkészítés menete:
A hájas tészta valószínűleg legkevésbé gusztusos hozzávalója maga a háj. A nagy ijedtség után tedd is gyorsan hideg vízbe a frissen szerzett hozzávalót, és hagyd is ázni egy órát nagyjából. Amíg ázik, bármivel foglalkozhatsz. Amikor letelt az áztatásra szánt idő, akkor távolítsd el róla a hártyát, majd egy darálón daráld le, utána pedig keverd el 10 dekányi liszttel.
A többi hozzávalót a szódavíz kivételével keverd össze egy tálban, egy meglehetősen ragacsos masszát kapsz majd így. Amikor összedolgoztad, elkezdheted adagolni hozzá a szódát. Ezt addig kell folytatnod, amíg egy laza, de még nem folyós szerkezetű masszát kapsz, ami jól nyújtható.
Nyújtsd is ki lisztezett felületen, majd terítsd rá a liszttel elkevert hájat, aztán dolgozd össze a kettőt. Amikor szépen összeállt, tedd félre pihenni 20-30 percre. Amikor letelt ez az idő, nyújtsd ki ismét a tésztát, hajtsd négy rétegbe, aztán megint nyújtsd ki, megint hajtsd négy rétegbe, ezt tedd meg még kétszer, egy-egy fázis között pedig hagyd pihenni 20-20 percet.
Amikor az utolsó pihentetés is letelt, vágd olyan formára a tésztát, amilyenre gondolod - célszerű négyzetre -, halmozz a közepébe olyan tölteléket, amilyet gondolsz, majd hajtsd olyan formájúra, amilyenre szeretnéd, lehetőleg úgy, hogy jól zárjon mindenhol. A sütőt melegítsd elő 220 Celsius-fokra, a nyers sütiket tedd sütőpapírral bélelt tepsire, és 10-15 perc alatt süsd őket készre.
Hajtogatós édességek
A leveles tészta a legfinomabb sütik alapja.
OLVASD EL EZT IS!

- gyümölcs
- joghurt
Krémes sütésmentes joghurttorta

- szilva
- mák