Több százezer forintos bírságot kaphatsz egyetlen tetted miatt

Erre vigyázz otthonoddal kapcsolatban!

Nem mindegy, hogyan építkeztél.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan eljátszanak a gondolattal, milyen jó is lehet saját házban élni, melyet az ember magának tervezett, kivitelezett, épített meg, de valójában az építkezés is számos rizikót rejt magában.

Elég egyetlen apró hiba, és máris több százezer forintos bírságot kaphatsz a nyakadba. Eláruljuk, pontosan miért!

Ezért jár bírság

Az építésügyi bírság oka a törvény megfogalmazása szerint jogszerűtlen vagy szakszerűtlen építési tevékenység lehet, ami kissé ködös megfogalmazása az engedély, illetve bejelentés nélküli építkezéseknek, az eredeti tervektől való eltéréseknek és a szabálytalan megoldások alkalmazásának.

Kissé érthetőbben, ide tartozik minden olyan munkafolyamat, melyet végrehajtottak, de előre le nem egyeztettek, vagyis minden engedély nélküli cselekedet.

A leggyakoribb bírságot az épület méretei miatt szokta kiszabni az építésfelügyeleti hatóság, mert sokan hajlamosak túllépni az eredeti tervrajzokban szereplő méreteket, még abban az esetben is, ha valójában az építési terület korántsem elegendő nagyságú mindehhez. A törvényi szabályozás kimondja, az épület mérete maximum 1%-kal, de legfeljebb fél méterrel, az épület elhelyezkedése pedig 10 centiméterrel térhet el az eredeti elképzelésektől.

A bírság mértéke

Az építésfelügyeleti hatóság először mindig a jogsértés nagyságát állapítja meg, majd a törvényben leírtaknak megfelelően, az ingatlan készültségi állapotától függően határozza meg az alapbírságot.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A hatóság a felmérési terv alapján számba veszi a jogszerűtlenül vagy szakszerűtlenül megmozgatott földmennyiség vagy elkészült építmény, építményrész méretét és mennyiségét, ami lehet nettó alapterület, bruttó térfogat, felület, hossz - magasság - vagy darabszám is, majd megszorozza az építményrész előírt méretéhez rendelt egységárral. Pénzben ez több százezer forintra rúgó összeget jelent, függően az elhangzottaktól.

Még több bírság, amit kifizettethetnek veled - Kattints a cikkekre!

A bírság kifizetése

Az építésügyi hatóság a bírság kiszabásáról, illetve a végrehajtásról szóló határozatot a jogerőre emelkedéstől számított nyolc napon belül köteles kiküldeni a szabálysértőnek. A záradékban szerepelnie kell a bírság okának, a büntetés nagyságának, illetve a pontos fizetési határidőnek is.

A bírság megfizetése történhet csekken vagy banki átutalás formájában, a lényeg, hogy nyolc napon belül igazolni kell a hatóság felé, hogy ki lett egyenlítve a büntetés.

Társasházi bírság

Ha társasházban élsz, akkor is eleget kell tenned bizonyos szabályoknak, hogy ne szabjanak ki rád büntetést.

Amennyiben nem tudod határidőre teljesíteni a befizetést, lehetőség van részletfizetési kérelmet benyújtani, az akadályozó tényezőre hivatkozva, például, hogy aránytalan nehézséget jelent számodra ekkora összeget egyben kifizetni. Fontos azonban, hogy a hatóság semmilyen méltányossági kérelmet nem fogadhat el, tehát sem személyi, sem vagyoni, sem családi körülmények alapján nem törölheti el teljes mértékben a bírságot. Kizárólag fizetési haladékkal vagy részletfizetési engedménnyel szolgálhat. Ha többet szeretnél tudni az építésügyi bírságra vonatkozó jogszabályokról, akkor kattints ide!

Ezt is szeretjük