500 ezer forintos bírságot is kaphatsz, ha rossz állapotban van az otthonod

Nagyon durva, de igaz

Nem ritka a következő példa.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem egy esetben fordul elő olyan visszás helyzet, mikor az építésügyi hatóság több százezer forintos bírság kirovását helyezi kilátásba, holott az, hogy egy lakóház életveszélyessé vált, a lakó pedig nem tudja azt önerőből helyreállítani, anyagi helyzetével is összefüggésben áll, amit a bírság tovább súlyosbít.

Természetesen a hatóságnak nemcsak a lakók anyagi helyzetét kell figyelembe vennie, hanem a társadalom biztonságát is, a bírságolás pedig nem cél, hanem eszköz a hatóság kezében. Ennek ellenére sokaknak okozhat problémát a befizetése, hiszen valószínűleg nem véletlenül került rossz állapotba az általuk birtokolt ingatlan.

Az MTI információi szerint a Belügyminisztérium figyelmét a visszás helyzetre az ombudsman hívta fel, aki kezdeményezte a belügyminiszternél, hogy különítsenek el forrásokat azokra az esetekre, amikor egy életveszélyessé vált lakóház helyreállítását a tulajdonos anyagi helyzete miatt az önkormányzat kénytelen elvégeztetni.

Félmilliós bírságot helyeztek kilátásba

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleményben ismertette egy panaszos helyzetét, mely miatt az illető az ombudsmanhoz fordult. A szélsőségesen csapadékos, majd száraz időszakok következtében ugyanis életveszélyes állapotba került a lakóháza, így családjával együtt ideiglenesen egy önkormányzati bérlakásban helyezték el, kötelezték azonban arra, hogy állíttassa helyre a házát.

Erre azonban sem a tulajdonosnak, sem az önkormányzatnak nem volt pénze. Az építésügyi hatóság ennek ellenére 500 ezer forintig terjedő bírsággal fenyegette meg a tulajdonost.

Az érintett anyagi helyzete nem számít?

Az alapvető jogok biztosa megállapította, hogy az építésügyi hatóság nem vizsgálta az érintett jövedelmi, vagyoni helyzetét, amikor félmillió forintos bírság kilátásba helyezésével is megkísérelte rávenni a tulajdonost a helyreállításra.

Ez az egyébként is szociálisan rászoruló tulajdonos anyagi terheit tovább súlyosbítja, hiszen az elvégzendő munkák költsége mellett behajtható és behajtandó adóssága keletkezik.

Sőt, amennyiben az építési hatóságnak kell megelőlegeznie a költségek fedezetét, jelzálogjogot is bejegyeztethet az ingatlan-nyilvántartásba mindaddig, ameddig a tulajdonos meg nem téríti a munkálatok árát. Az eljáró építésügyi hatóságnak azonban sok esetben nem áll rendelkezésére a megfelelő költségvetési forrás, ezért az építésügyi hatósági jogkört gyakorló jegyző eleve nem is hozza meg a megfelelő intézkedéseket, nem kezdődik meg a különben elengedhetetlen helyreállítás.

Még több bírság, amit kifizettethetnek veled - Kattints a cikkekre!

Egy ingatlanjogász a bírságokról

Hallgasd meg, mit mond az ingatlanjogász a különféle építésügyi bírságokkal kapcsolatban. Nézd meg a videót!

Az ombudsman intézkedést sürget

Az ombudsman szerint a lakók szociális helyzetét is figyelembe vevő állami - önkormányzati, hatósági - segítség hiányában visszafordíthatatlan következmények fenyegethetik az érintetteket, az alapjogi biztos ezért Pintér Sándor belügyminiszternél kezdeményezte, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel együttműködve dolgozzák ki az ezekben az esetekben az építésügyi hatóság által felhasználható költségvetési források elkülönítésének és felhasználásának szabályait.

Az ombudsman továbbá felkérte Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy a kormányhivatalok útján hívja fel az építésügyi hatósági jogkörrel rendelkező jegyzők figyelmét a jogszabályok maradéktalan betartására az életveszélyes épületek állapotával kapcsolatos hatósági eljárásokban.

Ezt is szeretjük