Durva bírságot szabhatnak ki a társasházak lakóira: nagyon figyelj!

Ha társasházban élsz, a következő tényezőkre különösen ügyelj!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hatalmas felelősséget jelent, ha különálló, saját telekkel is rendelkező családi házban élsz, és másoktól függetlenül intézed az épület ügyeit, azonban az sem jelent megnyugvást, ha társasházi lakásod van, ugyanis komoly problémák származhatnak abból, ha nem tartod be a szabályokat, és nem alkalmazkodsz teljes mértékben az előírásokhoz.

Arról, hogy általában mi jelent gondot a társasházakban, illetve mely szabályok megszegése miatt bírságolnak a leggyakrabban, dr. Izsák Orsolya ingatlanjogász adott bővebb információkat lapunknak. A következőkre érdemes figyelned!

Lényeges pont a tűzvédelmi szabályok betartása

Dr. Izsák Orsolya szerint kritikus pontot jelent a társasházak tűzvédelmi szabályrendszere, melynek megszegése esetén a katasztrófavédelem jár el. Probléma lehet például, ha tűz vagy más gond esetén a mentési útvonal nem bejárható, többek között azért, mert a lakók azt eltorlaszolják például növényekkel, nagyobb dísztárgyakkal vagy akár egy folyosón tárolt biciklivel.

Dr. Izsák Orsolya szerint a tűzvédelmi előírásokért, a szabályrendszerért a közös képviselő a felelős, fontos azonban tudni, hogy ha ő próbál mindent megtenni a szabályok betartatásáért, viszont a lakók tudatosan ellene mennek mindennek, akkor ők azok, akiket felelősségre vonnak majd. Ha többet szeretnél megtudni a tűzvédelmi szabályokról, kattints ide!

Fontos az állattartás kérdése

A társasházak házirendje általában az állattartás kérdésével is kiemelten foglalkozik, a szabályok legtöbbször előírják, lakásonként hány állatot lehet tartani, illetve milyen feltételekre kell ügyelni.

Még több vitás kérdés
A társasházi lét számos konfliktus forrása lehet. Kattints ide, és olvasd el, még mi okozhat komoly problémát vagy akár bírságot!

Amennyiben valaki megszegi az állattartásra vonatkozó előírásokat, az önkormányzat jegyzői hivatala jár el ellene bírság kiszabásával.

Több százezer forint naponta: az építésügyi bírság

Az ingatlanjogász felhívja a figyelmet az építésügyi bírságoknak a társasházak rossz állapotából fakadó gyakoriságára is: ez esetben olyan helyzetekre kell gondolni, mikor is építésügyi hatósági beavatkozásra van szükség, például, ha a házon belül katasztrofális helyzet alakul ki, amely azonnali intézkedést igényel. Ilyen például az, ha leszakad, így életveszélyessé válik egy lépcső.

Súlyos társasházi bírságok

Ha társasházban élsz, nagyon fontos, hogy alkalmazkodj, és betartsd a szabályokat, hogy elkerüld a bírságot. Nézd meg a videót is!

Építésügyi bírságot a teljes házra, illetve az egyes tulajdonostársakra is ki lehet szabni, amennyiben azonnali intézkedést kívánó ügyben nem történik meg a probléma megoldása.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem elhanyagolható az sem, hogy a bírság mértéke igen magas is lehet, akár 500 ezer forintig is terjedhet, dr. Izsák Orsolya szerint azonban a nagyságrendnél is lényegesebb a bírság gyakorisága, azt ugyanis akár naponta is kiszabhatják a cselekmény súlyának, illetve annak megfelelően, milyen mértékben nem törekedtek a probléma megoldására.

Ezt is szeretjük