Teszteld le most, harapnak-e a betörők a lakásodra!
Léteznek tényezők, melyek jobban vonzzák a betörőket: a te lakásodnak is vannak hibái?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A felmérések szerint egy betörő mindössze öt percre kockáztatja meg a lebukás veszélyét, amikor ugyanis felméri a lakás vagy ház jellemzőit és védelmi rendszerének összetevőit, inkább továbbáll, ha úgy látja, előbbiek az ötperces időintervallumnál tovább tartóztatnák fel.

Ha szembetűnő, hogy lakásodba nehezebb bejutni, csökken tehát a kockázat, vannak azonban olyan jellemzők, melyek hívogatóak lehetnek a bűnözők számára. Ismerd meg a legsúlyosabb hibákat, és azt is, mi számít biztonságosabbnak!

Amikor eleve jobban kell vigyázni

Vannak olyan tényezők, melyek fennállása esetén nagyobb valószínűséggel esik otthonod betörés áldozatává. Ilyen például, ha a ház magányosan vagy gyéren beépített területen áll, régebbi, rácsozatlan ablakok találhatók a földszinten, sok a rejtekhelyként szolgáló fa és bokor, emellett kerítés sincs.

Ha olyan helyen található otthonod, amely sűrűn beépített, forgalmasabb, jobban kivilágított, illetve közelebb esik a városközponthoz, nagyobb eséllyel kerülik el a betörők. Bár ezek olyan tulajdonságok, amelyeken a legnehezebb volna változtatni, fontos a jobb felkészültség és a nagyobb óvatosság, amennyiben kockázatosabb helyen laksz.

Ilyen, ha hívogatóak a nyílászárók

A világítás hiánya és a félreeső bejárat, amelyre nincs könnyű rálátás, komoly kockázatot jelent, csakúgy, mint az üvegezett ajtó, a rácsozatlan, könnyen megközelíthető ablak és az egyszerű zár.

Biztonságosabb a tömör fából készült vagy fémborítással is ellátott ajtó, amely több ponton záródik - érdemes minél komolyabb zárrendszerrel, biztonsági zárral ellátni -, az ablakok esetében pedig nehezebb a dolga a betörőknek, ha azok duplaüvegűek, vagy például biztonsági fóliával is ellátták őket.

A betörők már a Facebookot is figyelik
Újabban már a Facebook-posztokat is előszeretettel vizsgálják meg a betörők. Ha tudni akarod, mi az, amit inkább ne ossz meg az ismerősökkel, kattints ide!

Könnyen elérhető ablak esetében emellett a rácsok is megoldást jelenthetnek, az ajtóknál pedig arra is figyelni kell, hogy a zsanérok erősek legyenek. Érdemes mindemellett a nyílászárókat ellátni a nyitást érzékelő egyszerűbb riasztóval, környezetüket pedig mozgásérzékelő világítással.

A betörők módszerei

Szinte bárki válhat betörés áldozatává. Nézd meg videónkat, és tudj meg többet a témáról!

Ami még probléma lehet

Vannak szokások, amelyek megemelik a betörések kockázatát, ilyen például, ha a kulcsot a bejárat környékén rejted el, vagy például rajtahagyod az üvegezett ajtó belső felén. Akkor is zárd az ajtót, ha otthon vagy, emellett, ha elmész, még jó időben se hagyd nyitva bukón az ablakokat, ez ugyanis szinte hívogatja a betörőket. Ha hosszabb időre utazol el, kérd meg valamelyik szomszédodat, hogy időnként figyelje a lakást, emellett ürítse ki a postaládádat.

Ha esetleg megtörténik a betörés, akkor se könnyítsd meg az elkövető dolgát, ne hagyd elöl értékeidet, és ne is tedd olyan helyre, ahol elsőként keresik: kattints ide, és ismerd meg, mely helyek ezek! Vagyontárgyaidról érdemes készíteni egy leltárt is - akár fényképekkel -, ha pedig megtörtént a betörés, semmiképp se rakj rendet anélkül, hogy a károk fényképes dokumentációja megtörtént volna.

Ha társasházban élsz, fontos felhívni a figyelmet arra - akár a lakógyűlésen -, hogy a lakóközösség tagjai semmiképpen se engedjenek be könnyelműen idegeneket, a postásnak, közüzemi szolgáltatók dolgozóinak például érdemes külön kódot adni.

Ha többet szeretnél megtudni arról, mit tehetsz a lakás védelme érdekében, kattints ide!

Ezt is szeretjük