3 dolog, amit ne posztolj a Facebookon! Harapnak rá a betörők
Ha nem akarod, hogy betörjenek hozzád, ezeket inkább ne írd ki a közösségi oldalra.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár elsősorban kapcsolattartásra találták ki őket, a közösségi oldalak a legtöbb felhasználó számára ma már sokkal többet jelentenek ennél: olyan felületet, ahová mindent fel lehet írni és tölteni, amit, akivel és amikor csak csinál az ember.

Mégis jobb határt szabni a Facebook-használatnak, mert, ha nem vigyázol, komoly károd is származhat a posztolgatás miatt. Divatja van például, hogy a betörők a Facebookon tájékozódnak, hová érdemes menni fosztogatni, és mikor.

Jobb, ha kerülöd tehát bizonyos posztok kiírását, ha nem szeretnéd, hogy kiraboljanak. Az alábbi három dolog például semmiképp ne jelenjen meg a Facebook-faladon!

Holnap utazik a család!

Bármekkora boldogságot okoz a szabadság vagy egy hosszabb utazás, semmiképp se posztold ezt ki a közösségi oldalra! Ez olyan, mintha csak azt írnád ki, holnaptól két hétig szabad a vásár, lehet jönni betörni, mert egy lélek sem lesz otthon. A betörő szeme azonnal felcsillan, ha egy ilyen kiírást meglát. Tudja, hogy nem lesz senki, aki megzavarhatná, így bátran garázdálkodhat.

Ha mindenképp tudatni akarod a barátaiddal, hová készülsz, korlátozd azok listáját, akik láthatják a posztodat, és csak a legközelebbi ismerősöket vedd fel rá!

Így néz ki a lakás belülről

A lakás belsejét még akkor se fényképezd végig, és tedd fel a netre, ha nagyon büszke vagy a szépen felújított otthonotokra vagy lakberendezői tehetségedre.

A betörő számára ugyanis ez olyan, mintha csak tárlatvezetést tartanának neki egy múzeumban. Megismerheti a lakást belülről, megtudhatja, milyen helyiségekben milyen mozdítható értékek vannak, sőt, segítséget adhatsz neki, hol laktok, ha például lefényképezed az erkélyről látható panorámát vagy városképet is.

Nézzétek, mit vettem!

Ha valami értékes dologról van szó, legyen az drága elektronikai berendezés vagy akár egy antik érmegyűjtemény, semmiképp ne közöld a nagyközönséggel, hogy már olyanod is van. Azonnal felcsillan ugyanis a betörő szeme, ha képet kap arról, milyen vagyontárggyal gazdagodtál, és akár még úgy is dönthet, hogy valamikor megszabadít tőle.

A betörők módszerei

A betörők gyorsan alkalmazkodnak az újabb és újabb kihívásokhoz. Kíváncsi vagy, hogy dolgoznak mostanság? Nézd meg a videót!

Kétled, hogy betörhetnek hozzád?

Ha a posztok alapján a betörők édemesnek ítélik az akciót, könnyedén kideríthetik azt is, pontosan hol laksz. Léteznek olyan elővigyázatlan felhasználók, akik kiírják a címüket Facebook-oldalukra. Ha nem is vagy ilyen óvatlan, a várost bizonyára feltüntetted, ami már önmagában is nagy segítség a betörőknek, ha kicsi a település, de nagyváros esetén egy megadott kerület legalább ugyanakkora kapaszkodó.

Feltöltött képeid is árulkodhatnak arról, pontosan hol laksz: amennyiben a rabló helybéli, ismerheti az utcákat, egy udvaron készített fotóból pedig könnyen rájöhet, melyik a ti házatok. Segítség lehet a rablónak az is, ha nem válogatod meg az ismerőseidet a neten, lapulhat ugyanis tágabb ismeretségi körödben vagy ismerőseid ismerősei között valaki, aki által könnyedén kideríthető a címed.

Munkahelyed feltüntetése alapján is kideríthetik a címedet, egy elszántabb betörő - a fényképed alapján azonosítva téged - akár meg is várhat egy munkanap végén, és feltűnés nélkül, tisztes távolságot tartva hazáig követhet, így lenyomozva, hová kell mennie majd rabolni.

Ezt is szeretjük